Gwen opent de jacht op haar moordlustige ex in ‘Killman Creek’

Let op, dit verhaal bevat spoiler over Stillhouse Lake, het eerste deel in de serie.

Gwen Proctor is terug, en bozer dan ooit tevoren. Nadat ze haar kinderen uit de klauwen van Melvins aanhanger heeft gered in het eerdere deel Stillhouse Lake, laat auteur Rachel Caine ons achter met het nieuws dat Gwens moordlustige ex-echtgenoot uit de gevangenis ontsnapt is. Het wordt al snel duidelijk dat hij deze keer weinig oog heeft voor anonieme meisjes in zijn martelschuur, in plaats daarvan heeft hij het nu voorzien op Gwen.

Maar als je denkt dat Gwen daar ook maar iets van achteruit deinst, dan heb je het eerste deel niet goed genoeg gelezen. Gwen is klaar met vluchten voor de gruweldaden van haar ex. In plaats daarvan besluit ze de jacht te openen. Slecht een kan het overleven, zij of Melvin. Met haar nieuwe bondgenoot, en misschien wel lover Sam, wordt de toon in Killhouse Creek direct goed gezet. Connor en Lanny worden ondergebracht bij vrienden en Sam en Gwen stappen de auto in en hebben slechts een doel: een kogel door het hoofd van Melvin. Hoewel het direct lijkt alsof deze jacht de rode draad in het verhaal zal zijn, blijkt de focus al snel te verschuiven.

Gwen moet koste wat kost bewijzen dat ze er nooit iets mee te maken heeft gehad. Althans…

Melvin probeert Gwen te pakken door de kinderen. Zo zien we al snel dat Connor in het bezit is van een geheime telefoon waarmee hij contact kan zoeken met zijn vader. Lanny is wederom woest op haar moeder omdat ze weer wordt achtergelaten terwijl Gwen haar leven op het spel zet. Als er vervolgens ook nog eens bewijs lijkt te zijn dat Gwen Melvin al die tijd geholpen heeft met het martelen en vermoorden van meisjes, is de maat vol. Gwen moet koste wat kost bewijzen dat ze er nooit iets mee te maken heeft gehad. Althans…

Hoewel de jacht op Melvin nog steeds gaande is, verplaatst deze verhaallijn zich steeds meer naar de achtergrond en ligt de focus veel meer op de relaties tussen Gwen en haar geliefden. Hoe gaat ze die repareren? Jammer, want het ontrafelen van het mysterie rondom Absolom is erg interessant. Dit wordt alleen matig uitgewerkt en de lezer krijgt de antwoorden vrij plotseling tijdens de ontknoping van het boek, zonder dat ze er zelf over mee hadden kunnen denken. Hier krijg de lezer, jammer genoeg, te weinig puzzelstukjes voor. Daar komt bij dat de reacties van Gwens omgeving hier en daar wat onrealistisch, en soms zelfs cliché, aandoen.

Hierdoor blijft de spanning in het boek aanwezig en blijf je doorlezen – misschien nog wel meer dan in het eerste deel

Toch maakt dit niet dat Killhouse Lake geen waardige opvolger van Stillhouse Lake is. Ook het eerste deel had hier en daar wat problemen met de geloofwaardigheid, maar het verhaal intrigeert zodanig, dat je het boek niet weg kunt leggen. Daarnaast heeft Caine deze keer gekozen voor meerdere vertelperspectieven. We lezen vanuit Sam, Gwen, Lanny en Connor. Caine is een kei in het creëren van round characters en ook deze keer zet ze alle personages ijzersterk neer. Hierdoor blijft de spanning in het boek aanwezig en blijf je doorlezen – misschien nog wel meer dan in het eerste deel.

Het is wel aan te raden om Stillhouse Lake eerst te lezen. Doe je dit niet, dat wordt het erg lastig om de onderlinge relaties van de personages te begrijpen. Heb je Stillhouse Lake wel gelezen? Dan mag Killman Creek zeker niet op je TBR ontbreken.

Kun je niet wachten op het derde deel? Geen paniek, deze is in het Engels al verkrijgbaar.
Wil je eerst de recensie van Stillhouse Lake lezen? Dat kan hier.