H. P. Lovecraft: “the Godfather” van de horror

De kleur uit de ruimte is een boek met korte horrorverhalen geschreven door de vroeg twintigste-eeuwse schrijver H. P. Lovecraft. De nihilistische fantasieën van Lovecraft leveren interessante inzichten op over de angsten die gepaard gingen met de nieuwe wetenschappelijke inzichten die zorgden voor een vernieuwde verhouding tussen mens en natuur.

Volgens de uitgeverij valt Lovecrafts werk onder het genre ‘kosmische horror’, een genre dat Lovecraft zelf bedacht heeft. Dit genre zou voornamelijk literatuur omvatten over de nietige rol van de mens in het universum en onze onmogelijkheid om dit universum te begrijpen. Dit nihilistische thema komt dan ook terug in vrijwel alle verhalen uit de bundel. “Wat weten wij van de wereld en het universum om ons heen? Onze middelen om indrukken op te doen zijn absurd schaars, en onze noties van de voorwerpen die ons omringen oneindig beperkt”, zo schrijft hij. Van de onmogelijkheid tot het onderzoeken van een onverklaarbare komeet tot waanideeën over “de hand” die het personage van Lovecraft continu achterna zou zitten: na het lezen van dit boek kan je er zeker van zijn dat Lovecraft er vreemde nachtmerries op nahield.

“Wat weten wij van de wereld en het universum om ons heen?”

Wat Lovecrafts horrorverhalen kenmerkt is zijn aandacht voor detail en zijn talent om binnen een paar zinnen een duidelijke, beangstigende sfeer te scheppen. Nog voor je de eerste pagina van een nieuw verhaal hebt omgeslagen zit je in gedachten al helemaal op het kerkhof, het vervloekte huis of de kapotte onderzeeboot. Wel is Lovecrafts taalgebruik enigszins archaïsch. De ouderwetse zinsconstructies en moeilijke wetenschappelijke termen die hij soms gebruikt maken het boek lastig om snel doorheen te komen. Dit wil niet zeggen dat de verhalen traag zijn, integendeel. Soms jaagt Lovecraft de gebeurtenissen er zo snel doorheen dat je nog even moet bijkomen van het vorige voorval terwijl de nieuwe crisis je al om de oren slaat. Gepaard met het hier en daar wat lastige taalgebruik maken de verhalen uit De kleur uit de ruimte daarom soms wat lastig te volgen.

Afgezien van het ingewikkelde taalgebruik is Lovecrafts De kleur uit de ruimte toch zeker een boek om even voor door te zetten. H. P. Lovecraft, die zelf aan het begin van de twintigste eeuw leefde en toen ook de meeste verhalen schreef, was getuige van een groot aantal veranderingen wat betreft de grip van de mens op de natuur. Nieuwe wetenschappelijke inzichten zorgden ervoor dat mensen de wereld om hen heen steeds beter gingen begrijpen. Lovecrafts De kleur uit de ruimte toont de keerzijde hiervan, en geeft ons zo een inzicht in een totaal ander wereldbeeld. Alleen al het feit dat hij “de Natuur” met een hoofdletter schrijft laat zien dat Lovecraft nog niet zo zeker was van het menselijk vermogen om de natuur onder controle te houden.

Alleen al het feit dat hij “de Natuur” met een hoofdletter schrijft laat zien dat Lovecraft nog niet zo zeker was van het menselijk vermogen om de natuur onder controle te houden.

Dit alles maakt De kleur uit de ruimte vooral een interessant boek. Ben je op zoek naar het ideale zomerboek voor op het strand, dan is dit boek misschien niets voor jou. Voor liefhebbers van horrorfilms en Stephen King boeken is dit wel een geschikt werk, zo blijkt wel uit de inspiratie die Lovecraft is geweest voor deze en andere schrijvers. De kleur uit de ruimte is daarmee en interessante introductie tot de schrijver die het genre horror tot de dag van vandaag beïnvloedt.

Dit boek bestellen?
Ben je na het lezen van deze recensie benieuwd geworden naar het boek? Steun de boekensector en bestel je boek via deze link, zodat de opbrengst ervan teruggaat de sector in en bij schrijvers, vertalers, uitgeverijen en boekenwinkels terecht komt.

H. P. Lovecraft
De kleur uit de ruimte
ISBN 9789464071207
Karakters Uitgeverij
Vanaf juni 2020 in de boekhandel