‘#happylifehacks 365’: het zoveelste zelfhulpboek?

#Happylifehacks 365 is de opvolger van het boek Happy Life 365, geschreven door life & business coach Kelly Weekers. Ze studeerde af in klinische en gezondheidstherapie én is ook nog eens voormalig Miss Nederland. Haar boek Happy Life 365 werd een bestseller. Is #happylifehacks 365 een uitbreiding op dit goed ontvangen boek of is het het zoveelste uitgekauwde zelfhulpboek dat op de markt wordt gebracht?

Waar Happy Life 365 je leerde hoe je brein nou eigenlijk werkt en wat je kunt doen met je mindset om meer geluk te ervaren, geeft #Happylifehacks 365 je ook daadwerkelijke tips en opdrachten om je leven gelukkiger in te richten. Handvaten. Zoals Kelly het uitlegt in haar voorwoord: “Een Happy Life 365 is voor mij zeker niet 365 dagen per jaar uitzinnig gelukkig zijn – dat lijkt mij vrij onmogelijk- maar wel 365 dagen per jaar de regie pakken over hoe je omgaat met hetgeen er op je pad komt. De ups én downs. De lifehacks helpen mij daar al 10 jaar lang, dag in dag uit mee.”

Het boek is verdeeld in vijf delen, welke elk weer zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstuken. Deel één: het zit tussen je oren, deel twee: de status quo, deel drie: een leven vol verwachtingen, deel vier: geluk is een mindset en deel vijf: jouw happy life 365. De hoofdstukken beginnen met een kleine samenvatting uit het boek Happy Life 365, om je wat meer kennis te bieden. De boeken zijn los van elkaar te lezen, maar wanneer je een opdracht te moeilijk vindt of meer informatie wil over het onderwerp, wordt je doorverwezen naar het eerste boek van Kelly. Voor de rest bestaan de hoofdstukken uit opdrachten en lifehacks, zodat je zelf aan de slag kunt met het desbetreffende onderwerp.

Perfect voor de dagelijkse ‘oh-ja’ reminder

Het boek bevat veel ‘oh ja’ momenten. Lifehacks als ‘zet je telefoon op vliegtuigstand voor het slapen gaan’ of ‘haal elke dag een frisse neus’, zijn van die dingen die je ergens leest en wil toepassen, maar vervolgens weer vergeet. Totdat je ze in het volgende zelfhulpboek tegenkomt: ‘oh ja!’. Het wordt luchtig beschreven, beschrijft hoe je brein werkt (in Happy Life 365 gaat Kelly hier dieper op in) en biedt je lifehacks waar je elke dag even op terug kunt vallen. Het boek is van voor naar achter te lezen, maar is ook erg toegankelijk om er gewoon af en toe even doorheen te bladeren.

De opdrachten uit het boek worden net iets te klein weergegeven om ter plekke in te kunnen vullen. Of je moet wel heel klein kunnen schrijven. Iets wat erg onhandig is, want het is fijner om af en toe het boek er weer even bij te kunnen pakken om te kijken wat je ook alweer had ingevuld. Verder bevat het vooral honderd simpele, maar praktische tips. Voor een flinke dosis zelfreflectie. Niet heel anders dan alle andere zelfhulpboeken, maar wel gemakkelijk wanneer je enkel op zoek bent naar een dagelijkse ‘oh-ja’ reminder.

 

Kelly Weekers
#Happylifehacks 365
9789021572765
Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
Verschenen op 12 november 2019