‘Het Koninkrijk’ van Jess Rothenburg is een boek vol leugens, bedrog, liefde en spanning

Never judge a book by its cover, maar dit boek had mij direct in zijn greep na alleen al het zien van de voorkant. In het Koninkrijk neemt schrijfster Jess Rothenberg ons mee naar een fantasy-pretpark waar android-prinsessen rondlopen die de dromen van bezoekers waar maken. Zou dit boek mijn dromen ook waarmaken? 

In Het Koninkrijk volgen we één van de android-prinsessen: Ana. Samen met haar zes “zussen” is ze ontworpen voor één doel en dat is de bezoekers van het pretpark de tijd van hun leven geven. Tot er op een dag een kink in de kabel komt. Owen (een parkmedewerker) wordt vermoord. Ana lijkt de enige te zijn die meer weet van de moord waardoor ze wordt beschuldigd als moordenaar. Met behulp van Ana’s eigen herinneringen worden er steeds meer dingen duidelijk over het Koninkrijk. Het blijkt voor zijn eigen android-prinsessen niet bepaald het paradijs te zijn, wat ze naar buiten laten zien. En door haar eigen zussen komt Ana erachter dat het Koninkrijk bezig is met iets veel groters te ontwikkelen dan het pretpark. Ana komt voor een heleboel hindernissen te staan, maar waar het uiteindelijk natuurlijk om draait is: Wie heeft Owen vermoord en wat heeft Ana ermee te maken?

Het boek leest ontzettend fijn, omdat je constant switcht van het heden naar het verleden. In het heden volgen we Ana en haar strijd in de rechtbank. En in het verleden volgen we alles door Ana’s oogpunt. Precies tot in de detail van hoe Ana alles onthouden heeft. Ik vind dat heerlijk, het bouwt de spanning zo lekker op. En ik moet bekennen dat ik er zo’n eentje ben die dan niet kan wachten op het einde en gauw even de laatste pagina leest. I know, shocker, maar ik kan er niks aandoen. Dus ik wist op een gegeven moment wel al een klein beetje wat er precies aan de hand was, maar hé zolang ik tegen mezelf zeg: geen spoileralerts Sanne. Dan geeft het niks toch. Don’t judge me. Wat ik ook geweldig vond was dat dit boek zich afspeelt in de verre toekomst. Een aantal keer wordt duidelijk gemaakt dat de wereld niet meer is zoals wij hem als lezer nu kennen. En dat ze in het pretpark ook dieren “maken”. Die dieren zijn dus in “onze” tijd uitgestorven zoals bijvoorbeeld een zebra, maar in het pretpark zijn ze nog aanwezig als hybriden – een soort android dieren. Jess Rothenberg laat hierdoor een gigantische fantasiewereld doorschemeren en daar geniet ik van. 

Dit boek had mij volledig in zijn greep. En stiekem hoop ik op een tweede deel, want volgens mij zijn we nog lang niet klaar om deze wereld te ontdekken. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat dit boek mijn dromen waar gemaakt heeft. Het verhaal is spannend, er zit een liefdesverhaal in, leugens en bedrog en het laat je nadenken over het feit wat het betekent wanneer je écht een mens bent. Fantasy boeken als Het Koninkrijk mogen van mij aan de lopende band voorbij komen. Als je dit boek in de winkels ziet, denk dan niet alleen wat een prachtige cover, maar denk ook aan mij want ik raad iedereen die van fantasy houdt dit boek aan, thank me later!