Het Meisjesmanifest van Carlie van Tongeren is een boek waarvan ik wilde dat het er was toen ik zelf een tiener was

Op 8 maart 2017 deelde Milou Deelen een video op haar Facebook-profiel. Het was een bericht tegen slutshaming, een bericht dat viral ging en veel impact had. Carlie van Tongeren, auteur van Heerestraat & Rozenlaan, pikte het verhaal van Milou op en baseerde één van haar karakters in haar nieuwe boek Het meisjesmanifest op haar.

Het Meisjesmanifest vertelt het verhaal van drie vriendinnen – Tess, Kati en Sara – die te maken krijgen met slutshaming op hun middelbare school. Een heftig onderwerp dat desalniettemin op een luchtige en toegankelijke manier verteld is. Ieder hoofdstuk wordt verteld vanuit het perspectief van een van de hoofdpersonages en dit zorgt ervoor dat je dezelfde situaties vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Het verhaal is actueel en geschreven voor de huidige generatie jongeren. Dit is te merken aan het benoemen van onder andere video’s op YouTube en DM’s op Instagram. Het speelt hiermee echt in op de belevingswereld van jonge mensen, die zich toch vooral online blijkt af te spelen.

De schrijfstijl van Van Tongeren is ontzettend fijn. Het Meisjesmanifest staat vol heftige thema’s en onderwerpen waar veel jongeren mee moeten dealen. Toch blijft het verhaal luchtig en oh, zo herkenbaar (al die high school struggles, ik was meteen weer terug op school). Het fijne is dat de personages allemaal net even anders zijn en op deze manier is er altijd wel iemand in wie je je als lezer kunt herkennen. Ik vind Tess bijvoorbeeld ontzettend stoer, maar weet dat ik zelf veel meer een Kati ben. Daarover gesproken… dit bewijst maar weer dat dit boek ook interessant is voor oudere lezers, al wilde ik stiekem dat dit soort boeken er waren geweest toen ik zelf jong(er) was.

Eindoordeel

Je merkt het, ik prijs dit boek de hemel in. En niet zonder reden. Wat mij betreft hoort dit boek thuis op een leeslijst. Jongeren zouden het verplicht moeten lezen (en docenten en/of ouders net zo goed). Voor mij is de middelbare school alweer even geleden en ik moet zeggen dat ik (gelukkig) niet te maken heb gehad met slutshaming, maar helaas heeft o.a. de populariteit van social media er voor gezorgd dat dit thema meer dan actueel is onder jongeren tegenwoordig. Van Tongeren maakt het thema bespreekbaar en laat bovendien zien dat iedereen er anders mee omgaat en op reageert. Desalniettemin blijft het een belangrijk thema dat volgens mij nog veel meer onder de aandacht van jongeren gebracht mag worden.

Het Meisjesmanifest is uitgegeven door BlossomBooks, kost €18,99 en bestel je hier.