‘Het schaduwjaar’ van Kim Liggett is de hype meer dan waard

Het schaduwjaar van Kim Ligget lijkt alles waar iedereen dit najaar over kan praten. Dat schept natuurlijk hoge verwachtingen en door deze hype vreesde ik dat dit boek die verwachtingen niet zou kunnen inlossen, maar ik kan alvast verklappen dat het niet teleurstelde.  

Het schaduwjaar. Tierney James wordt net als alle meisjes op haar zestiende een jaar verbannen naar de buitenwijk, omdat er wordt gedacht dat een meisje dat op het punt staat vrouw te worden magie bezit. Daar moet ze haar krachten kwijtgeraken om daarna klaar voor het huwelijk terug te keren. Áls ze al terugkeert, want het genadejaar is niet zonder gevaren: extreme leefomstandigheden, stopers die er op uit zijn om te moorden, maar al snel blijkt dat haar grootste vijand de genademeisjes zelf zijn. 

Ik kan alvast verklappen dat het niet teleurstelde

Al vanaf de eerste bladzijde wist ik dat dit boek inderdaad zo goed was als iedereen beweerde. Ligget heeft een fijne schrijfstijl die je aanspoort om verder te blijven lezen. Door het hele verhaal hangt een grillige en mysterieuze sfeer, die me erg wist te integreren. Bovendien is Tierney een heel toegankelijk personage waarin je je goed kan inleven. Het enige minpuntje is de verhaallijn rondom Ryker, deze voelt een beetje gehaast en is niet altijd even goed uitgewerkt, maar uiteindelijk staat deze verhaallijn ook niet centraal in het boek. Ligget maakt dit echter meteen weer goed door haar verrassende plot en de onverwachte wendingen die je op het puntje van je stoel houden.

Door het hele verhaal hangt een grillige en mysterieuze sfeer

Feminisme vormt een centraal thema in dit boek. ​Het toont enerzijds hoe gruwelijk hard meisjes en vrouwen voor elkaar kunnen zijn onder bepaalde omstandigheden, maar anderzijds ook hoe sterk ze kunnen zijn wanneer ze zich verenigen en wat vrouwen samen kunnen bereiken. Een sterke boodschap! Daarnaast belicht het ook onderwerpen zoals de onderdrukking van de vrouw en groepsdruk, thema’s die vandaag de dag zeker nog relevant zijn.

Kortom, is ​Het schaduwjaar een intens en mysterieus dystopisch verhaal dat vlot wegleest en je zowel zal doen gruwelen als doen huilen. Als je ‘t mij vraagt is dit hét YA-boek van 2019, dit moet je echt gelezen hebben.