hotspots leeuwarden noordersingel

Hotspots en must-do’s in de Friese hoofdstad | Welkom In Leeuwarden TAG

Op zoek naar hotspots en andere must-do’s in Leeuwarden? Dan zit je goed hier. Ik woon bijna mijn hele leven al in Leeuwarden, weet welke musea fantastisch zijn en waar je de beste koffie drinkt. Dat en meer lees je in deze Welkom In Leeuwarden-Tag, bedacht door Northflix die deze tag voor haar woonplaats Drachten invulde.

Wie ben je en wat is je connectie met Leeuwarden?

Ik ben Paula, mede-oprichter en (boek)blogger van MustMag.nl. Leeuwarden is mijn geboortestad, de stad waar ik ben opgegroeid en zo goed als alle straten uit mijn hoofd ken (oké, misschien niet alles, maar zeker tachtig procent). De connectie met Leeuwarden is behoorlijk groot. Niet alleen omdat ik er geboren ben, maar ook omdat ik me er thuis voel.

Wat maakt Leeuwarden een fijne (woon)plaats?

Het is een fijne stad die niet al te druk is. Dat rustige kan ik wel waarderen. Geen hordes toeristen als je in de stad loopt, geen trams die van links en rechts komen en (meestal) geen lange rijen bij winkels als Zara en H&M. Bovendien vind ik Leeuwarden een mooie stad. De binnenstad is prachtig, met veel oude grachten en mooie panden. Maar als je genoeg hebt van de stad kun je ook afkoelen bij De Groene Ster, een recreatiegebied, of gaan picknicken aan de gracht in de Prinsentuin, een plantsoen vlakbij het centrum.

onbreekbaar hans hagen recensie

Wat mis je? Wat zou naar jouw mening anders kunnen? Wat irriteert je?

Ik mis sowieso veel winkels: Pull&Bear, Lush, Monki en Bershka. Als ik in de stad was in Utrecht, liep ik daar zo even binnen, in Leeuwarden kan dat niet. Gelukkig zitten de meeste winkels die ik mis wel in Groningen, waar je in een halfuurtje bent. Toch mogen er in Leeuwarden best wat leuke winkels bijkomen, zeker omdat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is in 2018. Wat ik nog meer anders wil zien? Ik mis o.a. een plek om te studeren en koffie te drinken en een plek waar je echt honderd soorten taart kunt eten. En voor de insiders: die rotonde bij de bibliotheek in de stad is echt niet te doen. Hoe vaak ik daar niet bijna aangereden ben is niet meer op een hand te tellen. 😉

Wat vind je het mooiste gebouw?

Pfoe, heb je even? Er zijn veel gebouwen die ik mooi vind. Poppodium Neushoorn is bijvoorbeeld heel mooi. Het poppodium zit er nog niet erg lang, een paar jaar, maar valt enorm op in de stad. Van de buitenkant zijn het allemaal gekleurde huisjes en van binnen is het heel modern. Verder hou ik van alle huizen aan de Noordersingel, de good old Oldehove (de toren van de stad!) en de Bonifatiuskerk. Ik kan echt niet kiezen. Op Instagram vinden veel mensen het art nouveau gebouw van de apotheek in de stad altijd erg mooi, en daar ben ik het ook wel mee eens.

hotspots-leeuwarden
Apotheek in Leeuwarden

Wat vind je de mooiste plek?

Zonder twijfel: De Noordersingel. Aan de ene kant staan allemaal prachtige huizen, waar ik stuk voor stuk in zou willen wonen. Aan de andere kant van de gracht is het plantsoen: De Prinsentuin. In de zomer ligt de brede gracht vol met boten, liggen er mensen in het gras in de Prinsentuin en is er af en toe muziek in het plantsoen. Heerlijk. Ik word er altijd vrolijk van om over de Noordersingel te fietsen. Naast dat het prachtig is, doet het me denken aan de tijd dat ik er als kind in de Transvaalwijk woonde.

Wat vind je de lelijkste plek?

Op dit moment het station, omdat ze daar aan het verbouwen zijn. Het is een groot drama om er te komen met de auto. Maar: het wordt heel erg mooi.

Waar drink je het lekkerste bakje koffie van Leeuwarden?

Sowieso bij Het Douwe Egberts Café aan het Ruiterskwartier. Ze hebben vaak hele lekkere specials, zoals een cappuccino met witte chocoladesiroop en een topping met slagroom en Oreo-koekjes. Zulke koffies wil je gewoon drinken, ik in ieder geval wel. Bij Barrevoets in de Kleine Kerkstraat is de koffie overigens ook prima, en er is genoeg keus.

Wat is de leukste plek om te lunchen?

Ik vind Broodje Bewust een fijne plek waar je biologische broodjes en salades kunt eten als lunch. In de zomer kun je ook op het terras zitten en zo uitkijken over de Kelders. Vlakbij zit Bagels & Beans waar het ook gezellig is om iets te eten.

hotspots-leeuwarden-eewal
Eewal Leeuwarden

Waar ga je graag uit eten?

Pizzeria Sardegna in de Grote Hoogstraat is best wel een begrip in Leeuwarden. Een typisch Italiaanse pizzeria waar je goedkoop en lekker kunt eten. Eetcafe Het Leven is daarnaast ook altijd prima. Over burgerrestaurant Double B hoor ik ook altijd veel goeds, daar moet ik nog eens naartoe! Net als Italiaans restaurant Mimma. Als je naar een luxe restaurant wilt is er ook genoeg keuze, zoals Eindeloos, Sems en Het Mauritshuis..

Stel: Je wandelt door Leeuwarden en hebt trek in wat lekkers. Waar ga je naartoe?

Een ijsje halen bij Min12, PUUR of La Venezia. Alledrie de ijssalons hebben heel lekker ijs, maar La Venezia heeft echt het beste Italiaanse ijs. Mijn favorieten daar zijn tartufo bianco en pistache.

Wat is je favoriete winkel?

Dat is zeker Kabinett, een winkel vol kaarten, notitieboekjes, washi-tape en honderd andere dingen die je allemaal wilt hebben of cadeau wilt geven. Ik koop er regelmatig kaarten of mooie plaatjes om in mijn bulletjournal te plakken. Mocht je benieuwd zijn, ze hebben ook een webshop! Verder vermaak ik me altijd als ik ronddwaal tussen de boeken bij Van der Velde (favoriete boekenwinkel!) of interieurspullen bekijk bij House Of Colour en Design-Fabriek.

Update: Kabinett is inmiddels gesloten

Wat heb je nog nooit gedaan of waar ben je nog nooit geweest in jouw gemeente, maar wil je zeker nog eens naartoe/doen?

Deze zomer zie ik steeds mensen suppen door de grachten van de stad. Je weet wel, op een surfboard staan en jezelf dan vooruit peddelen. Dat lijkt me heel erg tof om ook eens te doen, al lijkt het me ook behoorlijk zwaar! Een bootje huren kan ook, dus dat lijkt me ook erg gezellig (en wat minder sportief, dus daar kan ik me wel in vinden).

boeken-lezen-voor-mijn-lijst

Stel: Je krijgt familie/vrienden uit het buitenland op bezoek en ze willen Leeuwarden/de gemeente ontdekken. Wat laat je ze zien?

Ik zou gaan fietsen door Het Leeuwarder Bos, langs de Dokkumer Ee en de Noordersingel. Een boottocht door de grachten is ook onwijs tof, omdat je de stad op een hele andere manier leert kennen. Daarnaast zou ik naar Het Fries Museum gaan, want dat is echt fantastisch.

Laat mij weten wat je van deze TAG vond in de reacties. Als je zelf ook een blog hebt kun je deze TAG overnemen om te doen voor jouw woonplaats. Het lijkt me onwijs leuk om te zien wat jouw favoriete plekken zijn daar.