‘Ik niet op jou’ van Sally Thorne is scherp geschreven en zit vol humor en herkenbare situaties

The Hating Game werd internationaal alom geprezen. Nu is het boek, onder de naam Ik niet op jou, ook in het Nederlands beschikbaar. Het is een heerlijk boek over vriendschap, liefde, concurrentie en het verhaal zit vol humor en herkenbare situaties. De spanning tussen de personages is het hele verhaal voelbaar aanwezig.

Synopsis

Lucy Hutton en Joshua Templeman hebben een bloedhekel aan elkaar. Het vervelende is echter dat ze de hele dag tegenover elkaar zitten, als assistenten van de twee CEO’s van een uitgeverij. Lucy vindt Joshua stijf, onuitstaanbaar en overdreven knap, eh… humorloos.

Joshua is iedere dag weer verbijsterd over Lucy’s ongeschikte kledingkeuze en eigenzinnige gedrag. Beiden laten geen gelegenheid voorbijgaan om elkaar hun antipathie in te wrijven door middel van een heel arsenaal aan subtiele en minder subtiele (en oké, best kinderachtige) spelletjes. Dit wordt al bijna werkroutine, tot ze allebei hun zinnen hebben gezet op dezelfde promotie. Dan barst de strijd pas echt los!

Recensie

De uitstraling van het boek deed me denken aan boeken als Een jaar met jou van Julia Whelan, Zeven perfecte dagen van Rosie Walsh en Voor je weggaat van Clare Swatman. En hoewel het boek zeker in dezelfde categorie valt, is dit boek naar mijn mening veel vlotter geschreven. Al na het lezen van een paar hoofdstukken voelde ik me thuis bij de personages – de karakters zijn goed uitgewerkte en herkenbare mensen. En natuurlijk kunnen we wel raden dat onder al die wederzijdse haat en frustratie een hevige verliefdheid schuilt – maar deze voorspelbaarheid maakt het boek niet saai en daarin blinkt Ik niet op jou uit. Bij het lezen van thrillers of detectives is voorspelbaarheid wellicht een negatief aspect, maar in dit genre doet die voorspelbaarheid er niet tot weinig toe. Het draait om de karakters, de voelbare spanning tussen de twee, de perfect uitgewerkte verhaallijn en de mate van medeleven.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Lucy en dit zorgt ervoor dat je als lezer snel bij haar kant van het verhaal betrokken raakt. Ze is grappig, lief, aardig en heeft een hekel aan Josh. En toch zorgt dit laatste er niet meteen voor dat ik als lezer ook een hekel kreeg aan Josh. Sterker nog, ik raakte nieuwsgierig naar hem en wilde meer over hem weten. Gelukkig leer je ook hem snel genoeg kennen. Wanneer de strijd om de zeer gewilde promotie losbarst vraag je je al snel af of je nu bij #TeamLucy of #TeamJoshua hoort…

Een leuke bijkomstigheid? De twee werken voor een gefuseerde uitgeverij. Door het verhaal heen schemert een verhaallijn die ingaat op de veranderende boekenwereld en ook dat is zeer interessant.

Eindoordeel

Na uitsluitend positieve recensies gelezen te hebben van dit boek, moest ik het haast ook wel goed beoordelen. Toch werd ik juist daarom bang dat het boek zou tegenvallen – mijn verwachtingen waren torenhoog. Gelukkig heeft Sally Thorne zich prima bewezen en is dit boek terecht zo goed beoordeeld. Ik sluit me aan bij de positieve berichten en raad dit boek zeker aan. Een 4-sterren feelgood roman die zeker niet mag ontbreken in je koffer deze vakantie.

Deze recensie maakt deel uit van een blog-tour in samenwerking met HarperCollins. Lees hier de recensies van de andere bloggers:

Books and Dreams
Elinewildelezen
Jennifer leest
Adorable Books (recensie verschijnt 4 juli)

Ik niet op jou kost €17,99 en bestel je hier.