‘Ik volg je’ Lisa Jewell echte pageturner

De achterflap van Ik volg je van Lisa Jewell deed me direct denken aan De perfecte vriendin van Karin Hamilton. Het boek hint naar liefde, obsessie en moord. Wat mij betreft de perfecte combinatie om mee te ontspannen naast het (opblaas)zwembad: luchtig, maar toch spannend.

Met een telescoop voor zijn neus observeert Freddie Fitzwilliam de gehele buurt. Op het eerste gezicht lijkt er een hele hoop aan de hand. Zijn overbuurvrouw lijkt een oogje op zijn vader te hebben, zijn vader brengt op zijn beurt dronken dames naar huis. Leeftijdsgenootje Romola ziet er altijd prachtig uit en is dan ook Freddie’s grote liefde. Zelf weet ze dat alleen nog niet. Jenna vindt hij ook prachtig, maar haar moeder is wat vreemd, zij houdt Freddie namelijk nauwgezet in de gaten vanuit de bosjes aan de overkant van de straat.

Met Ik volg je laat Jewell goed zien hoe we geneigd zijn dingen te nemen zoals we ze zien

Met Ik volg je laat Jewell goed zien hoe we geneigd zijn dingen te nemen zoals we ze zien. We creëren een gedachte en blazen dit op. Joey is bijvoorbeeld net getrouwd maar krijgt een plotselinge en vrij heftige crush op de nieuwe directeur van de plaatselijke middelbare school. In haar hoofd is hij het einde, maar, zoals verwacht, blijkt hij niet te zijn zoals zij hem in gedachten had. Pas als we geconfronteerd worden met de harde waarheid zijn we bereidt onze gedachten bij te stellen; maar soms is het dan al te laat. Veel te laat.

Soms leest het boek meer als een roman dan een thriller

Hoewel dit de overduidelijke boodschap van het boek is, lijkt Jewell hier en daar wat af te dwalen en soms leest het boek meer als een roman dan een thriller. Het verhaal is geschreven vanuit meerdere personages en Jewell weet dit goed te doseren. Alle onderlinge relaties krijgen voldoende aandacht en dit zorgt ervoor dat je alle personages goed genoeg leert kennen.

Wat Ik volg je goed gedaan heeft is het neerzetten van een spinnenweb. Het verhaal heeft elementen van een film zoals Love Actually: hoewel niet alle personages elkaar kennen zijn ze wel allemaal, op wat voor manier dan ook, met elkaar verbonden. Hoe verder je in het boek komt, hoe meer (geheime) connecties zich onthullen. Dit element maakt dat je het boek niet weg kunt leggen.

Ik volg je van Lisa Jewell is hartverwarmend en humoristisch. Het bevat drama, sensatie maar ook een dieperliggende boodschap. Ondanks het feit dat de vertelstijl hier en daar wat wegheeft van een roman, is het boek een echte pageturner. Zelf heb ik Ik volg je in een middag uitgelezen: met mijn voeten in het opblaaszwembad.