Ik wou dat ‘Daisy Jones & the Six’ echt bestond

Het boek Daisy Jones & the Six neemt je mee op een reis door de jaren hoe deze band bekend is geworden. Je waant je in de rock-n’-roll wereld van de jaren 70. Schrijfster Taylor Jenkins Reid lijkt gouden vingers te hebben, want dit boek verovert de wereld. Zou het boek haar reputatie ook bij mij hooghouden?

 We volgen in Daisy Jones & the Six een heleboel personages. In het bijzonder beginnen we bij Daisy Jones. Daisy is een meisje die volwassen aan het worden is aan de strip van LA, waar ze in elke nachtclub een vaste gast is. En Daisy heeft een stem waar menig man jaloers op is. Dan is er natuurlijk ook nog “the Six”, een groep van zes man (oké één is een vrouw) die probeert door te breken in de rock-n’-roll wereld. Billy is de zanger van de groep en schrijft tevens de lyrics. Als op een dag hun manager Daisy Jones noemt als toekomstige tweede zangeres van the Six, weet Billy niet goed hoe hij daar mee om moet gaan. We zien hoe Billy naar drugs grijpt wanneer zijn leven in elkaar lijkt te vallen, hoe Daisy zichzelf compleet verliest in de wilde wereld. Maar bovenal merk je hoe hecht de groep is en hoe dat te merken is in de liedjes.

Probeer maar eens een samenvatting te schrijven van het boek Daisy Jones & the Six, lang niet zo makkelijk als je denkt. Het boek is namelijk op een aparte manier geschreven. Het lijkt een beetje op interviewvorm zoals je in tijdschriften leest, maar het leest zo makkelijk dat het soms voelt alsof je gewoon naar de gespreksvoering luistert van alle personages. Het duurde even voordat ik erin zat. Ik dacht: “Oké, dit boek is super populair, maar waarom weet ik niet wie die hele groep is? Ik zit nu een autobiografie te lezen van iets wat ik niet ken”. Zo voelde het echt voor mij, dus even een snelle Google search en ik kwam erachter dat dit gewoon een fictief verhaal is. –Yes! – Toen ik dat eenmaal wist heb ik hem ook in één zit compleet uitgelezen. Wat een geweldig realistisch verhaal. Bij tijd en wijle moest ik mezelf er gewoon even aan herinneren dat dit dus niet echt is. Je leeft zo mee met iedereen. Ik had in het bijzonder veel te doen met de verhaallijn van Daisy en Billy, zo aangrijpend, en constant was ik voor hun aan het rooten. Achter in het boek staan alle songteksten van de groep en ik raad ook zeker aan om die te lezen. Echt geweldige teksten die ik zo graag in het echt wilde beluisteren, met de rauwe stem van Daisy en de prachtige stem van Billy.

Kortom, ik denk dat ik wel duidelijk heb gemaakt hoe fantastisch dit boek is. Hij heeft absoluut alles waargemaakt en meer. Logisch dat je dit boek in elke boekenwinkel pontificaal ziet liggen. In het geval dat je dat dus ziet. Denk niet na, pak het boek, loop naar de kassa, en get ready for a world of rock-n’-roll.