sanne-hillemans-circus-cesaria

Schrijfster Sanne (25): ‘Ik heb mijn verhaal een jaar laten liggen, ik wist niet hoe het verder moest’

Een overvloed aan inspiratie en je verhaal binnen no-time op papier hebben, dat wil iedere (beginnende) schrijver wel. Maar waar haal je die inspiratie vandaan en hoe lukt het om dat verhaal écht goed op papier te krijgen? Ik vroeg het aan Sanne Hillemans (25) die al vier New Adult-boeken heeft geschreven en die in de komende twee jaar door haarzelf uitgegeven zullen worden. Haar boek Circus Cesaria komt in april uit. ‘Er zitten ontzettend veel verhalen in me en ze willen er allemaal dolgraag uit.’

Je boek Circus Cesaria komt in april uit. Hoe ben je op het idee gekomen voor dit verhaal?
“Circus Cesaria heeft een speciaal plekje in mijn hart, omdat het een verhaal is dat me opnieuw aan het schrijven heeft gebracht, na een aantal jaren gestopt te zijn. Dit veranderde toen ik op een dag voor het eerst naar het circus ging met vriendinnen. Zodra de eerste mensen de piste betraden, sloeg mijn fantasie op hol. Ik verzon allemaal verhaallijnen bij de mensen die optraden en ik ben de volgende dag gelijk aan het schrijven geslagen.”

“Ik heb het verhaal ongeveer een jaar laten liggen, omdat ik niet wist hoe het verder moest”

Hoe ging het schrijfproces verder?
“Het schrijven ging echt als een trein. Ik heb amper nagedacht en begon gewoon te typen. Voor ik het wist, was het verhaal voor 90% af. Toen heb ik het ongeveer een jaar laten liggen, omdat ik niet wist hoe het verder moest. Uiteindelijk heb ik dit weten op te lossen – in het nawoord van het boek vertel ik hier meer over – en schreef ik het boek eindelijk af. Dit is een van de verhalen waarvoor ik weinig heb geplot. Ik begon gewoon met schrijven en Circus Cesaria was het resultaat. Na een aantal herschrijvingen, natuurlijk.

sanne-hillemans-circus-cesaria

Haal je, naast inspiratie uit de dingen die jezelf meemaakt of dingen die andere mensen om je heen meemaken, ook inspiratie uit andere New Adult-boeken?
“Ik heb veel NA gelezen, maar eigenlijk vooral van Amerikaanse auteurs. Ik moet eerlijk zeggen dat ik veel van de boeken in dit genre wat voorspelbaar vind en ik hoop daarin met mijn werk iets origineler te zijn. Tuurlijk, de eindes zijn vaak happy, want dat is waar we allemaal op zitten te wachten, maar dat betekent niet dat de route altijd langs dezelfde paden hoeft te lopen. Wel heb ik genoten van de boeken van Jennifer L. Armentrout/J. Lynn en lees ik veel van J.A. Huss. Daarnaast vind ik het werk van Laurelin Paige leuk en kan ik soms wegzwijmelen bij boeken van Melanie Harlow.

“Ik hoop met mijn werk iets origineler te zijn dan de standaard happy-ends in sommige NA-boeken”

Ben je van plan om weer een nieuw New Adult-boek te schrijven na Circus Cesaria?
“Absoluut. Ik heb er inmiddels al vier geschreven, naast het gratis e-book dat ik weggeef op mijn website (die je hier kunt downloaden). Er zitten ontzettend veel verhalen in me en ze willen er allemaal dolgraag uit. Er zullen de komende twee jaar minstens vier boeken van mijn hand verschijnen, waarschijnlijk meer.”

Als laatste: wat wil je beginnende schrijvers als gouden tip meegeven?
“Oefen. Dat is echt het beste wat je kan doen. Als ik niet al zo lang zo veel had geschreven, was ik nu absoluut nog niet klaar om mijn werk uit te geven. Alle eerdere verhalen zijn nou eenmaal minder goed dan wat daarna komt. Ik post op mijn blog af en toe stukjes van oude verhalen en het is hilarisch hoe slecht geschreven het is. En blijf oefenen. En als je het oefenen op een gegeven moment zat bent, weet je meteen dat schrijven misschien niet voor jou weggelegd is.”