Kijktip: The Truth About the Harry Quebert Affair

In november verschijnt Het mysterie van kamer 622 van Joël Dicker bij De Bezige Bij. Het is niet het eerste boek van de Franstalige schrijver dat de Nederlandse schrappen haalt. Sterker nog, zijn boek ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’ won diverse prijzen en werd een wereldwijde bestseller. Omdat we eigenlijk niet tot november kunnen wachten geven we je vandaag alvast een kijktip: The Truth About the Harry Quebert Affair. Gewoon te bekijken op Videoland en een fijn zoethoudertje.

The Truth About the Harry Quebert Affair, wat is dat eigenlijk?
New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

De serie bestaat uit tien afleveringen en verscheen in 2018 op televisie. Met Patrick Dempsey als Harry Quebert sloegen de producenten direct hoge ogen. De rol van Marcus Goldman ging naar Ben Schnetzer en Nola Kellergan werd gespeeld door Kristine Frøseth. De serie werd uitgezonden op Fox maar is nu op Videoland te zien.

Vertolking
Wat direct opvalt is dat de serie een precieze vertolking van het boek is. Niet veel boekverfilmingen kunnen dit zeggen, maar The Truth About the Harry Quebert Affair is er goed in geslaagd om Dickers trage en complexe werk te vatten. Ook de tijdlijn lijkt nagenoeg hetzelfde te zijn.

Sommige conclusies worden snel getrokken waardoor sommige personages niet helemaal tot zijn recht komen.

Dicker staat erom bekend dat hij gedetailleerde verhaallijnen voor al zijn personages heeft: iedereen heeft een geheim. De tiendelige-serie weet deze verhaallijnen goed uit te werken, maar niet iedereen krijgt evenveel aandacht. Sommige conclusies worden snel getrokken waardoor sommige personages niet helemaal tot zijn recht komen. Wanneer je het boek hebt gelezen, kun je al snel concluderen dat dit komt omdat er achtergrondinformatie mist, maar wanneer je het boek niet hebt gelezen, kunnen sommige scenes om die reden overdreven of zelfs wat nep aanvoelen.

Setting
Het is een klein smetje op een anders nagenoeg perfecte uitvoering. In de serie is het contrast tussen de oude en jonge Quebert goed weergegeven. Naast het grijze haar heeft hij rimpels en zelfs ouderdomsvlekken die niet van echt te onderscheiden zijn. Ook de algehele setting van de serie schiet zijn doel raak. De jaren zeventig sfeer is niet te missen en de helikopterviews van het prachtige kustlandschap en de uitgestreken bossen zijn een lust voor het oog.

Het is een klein smetje op een anders nagenoeg perfecte uitvoering

Cast
Waar Demspey met de rol van Quebert direct weet te overtuigen, moesten we even wennen aan Schnetzer als Goldman. Hij voelt jonger, groener en misschien zelfs nog een tikkeltje verwaander dan de Goldman uit het boek. Zijn personage doorstaat de meeste groei door de serie heen, en dat weet Schnetzer op zo’n subtiele wijze te vertolken, dat het niet lang duurt voordat je hem niet meer los van Goldman kunt zien.

Frøseth is daarnaast een perfecte match voor de vijftienjarige Nola. Leuk weetje: De actrice was 23 jaar toen de serie op televisie verscheen, op je scherm is daar echter niets van te zien. Tot slot mogen we de rest van de cast natuurlijk ook niet vergeten. Het mag namelijk gezegd worden dat ook zij hun rol met verve weten te spelen.

Oordeel
Al met al is The Truth About the Harry Quebert Affair een heerlijke misdaadserie en whodunnit. Wanneer je voor de actie komt, kun je deze serie beter links laten liggen, maar de echte Dickerfan weet dat zijn verhalen daar niet om draaien. Het is een perfecte toevoeging aan zijn oeuvre en wat ons betreft maakt het kijken van de serie ons alleen maar enthousiaster voor november. Laat Het mysterie van kamer 622 maar komen!