Klassiekers-Homerus-Odyssee

Klassiekers lezen #1: Homerus & Sophocles

Voor mijn nieuwe studie over literatuur moet ik een heleboel lezen. Zo ook klassiekers. En dat zijn echt niet per se hele dikke boeken waar je amper door heen kunt komen. De afgelopen weken las ik Odyssee van Homerus en Antigone van Sophocles. Dit is wat ik er van vond.

Odyssee: Heel veel Griekse goden, een nimf en een zwerftocht van tien jaar
Odyssee van Homerus is inderdaad een best dik boek (zeker als je de versie hebt waar Illias ook bij zit). Toch is het wel een heel bijzonder boek om te lezen. Het verhaal gaat namelijk over de Griekse Koning Odysseus die over zijn tien jaar durende zwerftocht verteld en op weg is naar zijn land Ithaka. Er zitten onwijs veel elementen in, zoals de nimf Kalypso waar Odysseus een tijdje bij woont, zeemonsters, het schimmenrijk en natuurlijk de thuiskomst van Odysseus.

Overvloed aan informatie, wel een goed verhaal
Ik vond Odyssee best moeilijk om te lezen, zeker omdat ik het al in week 1 (!) moet lezen voor school en totaal niet wist waar ik precies op moest letten. Het verhaal overdonderd je namelijk best wel, het is een overvloed aan informatie en het is moeilijk om alles meteen te begrijpen. Het werk komt namelijk uit 800 voor Christus, wat het extra ingewikkeld maakt. De manier waarop er toen verhalen werden verteld is compleet anders dan nu. Odyssee is namelijk een verhaal dat vroeger werd opgevoerd voor burgers in Griekenland, het is dus meer een voorstelling/opvoering dan een verhaal uit een boek.

Conclusie van Odyssee? Het is pittig om te lezen, maar met wat meer achtergrondinformatie over Odysseus kom je al een stuk verder. Toch is het wel een klassieker die je, als je geinteresseerd bent, moet lezen. Laat de overvloed aan informatie gewoon op je afkomen en begin gewoon met lezen.

Klassiekers-Homerus-Odyssee

Antigone: De klassieke tragedie
Dan Antigone, het verhaal van Sophocles (500/400 v.C.) over Antigone en Creon. Dit verhaal speelt zich af in Griekenland waar Creon koning is van een bepaald gebied (een polis). Als de twee broers Eteocles en Polyneices elkaar doden, bepaald Creon wat er gaat gebeuren. Volgens hem moet Eteocles netjes begraven worden, hij heeft namelijk geleefd volgens zijn wetten. Polyneices hoeft niet begraven te worden, hem leggen ze maar in een open graf neer zodat zijn lichaam niet beschermd kan worden. Antigone is de zus van deze twee broers en vindt het belachelijk dat Polyneices niet begraven mag worden. Zij besluit om dat wel te doen, met gevaar voor eigen leven. Is zij de held van dit verhaal of handelt Creon juist beter? Daar gaat deze tragedie over.

Leukste oude verhaal dat ik tot nu toe heb gelezen
Na Homerus was ik een beetje bang dat mijn volgende boeken op de lijst enorm langdradig zouden zijn. Maar dat viel mee! Antigone vond ik echt onwijs tof om te lezen. Het is een dun boekje waar je heel snel doorheen bent. Ik denk dat dat komt omdat het een tragedie is; er gebeurt van alles en daardoor wil je weten hoe het verhaal afloopt. Het bijzondere aan dit boek vond ik dat er niet per se een held in het verhaal is. Creon handelt op zijn manier goed, Antigone doet dat op haar manier. Het is interessant om het stuk vanuit beide invalshoeken te bekijken. En vooral om een discussie aan te gaan met anderen of zij #TeamCreon of #TeamAntigone zijn. (Ik ben in ieder geval #TeamAntigone!) 😉

Conclusie? Odyssee is een klassieker die je als kenner niet mag missen. Als je niet zo’n groot fan bent van oude werken, dan kun je dit dikke boek beter aan de kant leggen. Antigone is daarentegen een echte must-read, voor iedereen. Het verhaal is zo veelzijdig en je kunt het van meerdere perspectieven bekijken waardoor je het na een paar keer lezen weer anders interpreteert.

Welke klassieker zou jij nog graag willen lezen?