‘Koude angst’: een spannende thriller met actuele ondertoon

Hoewel Koude angst door Mads Peder Nordbo al sinds augustus in de winkels ligt, vond Must Magazine het een perfect boek voor de herfst (eigenlijk winter, maar we waren te nieuwsgierig om nog langer te wachten). Wat we van het boek vonden lees je hier. 

De vader van journalist Matthew Cave, Tom, was werkzaam bij het Amerikaanse leger waar hij werkte aan een medicijn die de kou zou moeten kunnen weerstaan. We leren al snel dat de testen met dit medicijn vreselijk uit de hand liepen en dat Tom maar beter van de aardbodem kon verdwijnen.

Nu, 24 jaar later, krijgt Matt teken van leven. Zou zijn vader dan toch niet dood zijn? Wanneer Tupaarnaq hier lucht van krijgt besluit ze terug te keren naar Nuuk om Matt, op haar manier, bij te staan. Tijdens hun zoektocht naar Tom, verdwijnt Matts halfzusje Arnaq na een weekendje met vrienden op een klein verlaten plekje in Groenland. Hoewel haar reisgezelschap levenloos wordt aangetroffen lijkt alles erop te wijzen dan Arnaq nog in leven is. Al snel blijkt haar verdwijning met die van Tom te maken te hebben.

De personages hebben veel gelijkenissen met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie

Matt en Tupaarnaq kunnen bekende lezers nog herkennen uit Meisje zonder huid. De personages hebben veel gelijkenissen met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander uit de Millennium-trilogie. Waar Tupaarnaq getekend is door een verleden vol geweld en misbruik, vindt ze warmte bij journalist Matt: iemand die veelal ongevraagd zijn neus in allerlei zaken steekt, zich daardoor in de nesten werkt en vervolgens moet worden gered door Tupaarnaq. Net zoals Salander komt Tupaarnaq gehard over. Met haar ijzige uitdrukking, vele wapens en overduidelijk schiettalent laat ze zich niet snel in het harnas jagen.

Dat het boek zich in Groenland afspeelt valt niet te ontkennen. Nordbo heeft niet alleen het landschap prachtig omschreven, maar het land, haar cultuur en bovendien het klimaat, zijn leidraad in het verhaal. Zo hebben de koude donkere dagen er mede voor gezorgd dat Groenland veel kleine, bijna verstoten, dorpjes heeft. Binnen deze dorpjes zijn incest en misbruik een groot maatschappelijk probleem. Onderliggend thema is daarnaast de politieke situatie van het land. Denemarken is – op afstand – bestuurder van Groenland, maar de VS heeft militaire belangen in het land en ook China lijkt plannen te hebben. Allemaal omstandigheden die Nordbo op sublieme wijze in Koude angst heeft verweven.

Tom komt terecht in een situatie van misbruik, incest en marteling

Koude angst wordt verteld vanuit twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn laat zien hoe Tom door zijn medicijn in 1990 ongewild slachtoffer wordt van de bovengenoemde politieke machtsspelletjes tussen Denemarken, de VS en China. Zo blijken er mensen te zijn die de agressieve bijwerking van het medicijn lijken te bemoedigen. Al snel valt het in verkeerde handen en laat Nordbu vrij gedetailleerd zien wat dit voor vreselijke gevolgen heeft op een dichtgegroeide, en bovendien problematische, maatschappij: Tom komt terecht in een situatie van misbruik, incest en marteling.

De andere verhaallijn speelt zich af in 2014 en volgt Matt en Tupaarnaq tijdens hun zoektocht naar Tom en Arnaq. En hoewel beide verhaallijnen zich tijdens verschillende tijdsperiodes afspelen, heb je als lezer continu het gevoel dat de verhaallijnen uiteindelijk toch naar elkaar toe lopen. De spanning is hoog, de gebeurtenissen gruwelijk en het plot origineel.

Voor fans van de Millennium-trilogie

Vooral dat laatste is wat deze Arctische thriller kenmerkt: originaliteit. Koude angst is een absolute aanrader en valt prima los te lezen. Hoewel ik daar geen reden toe zie: Meisje zonder huid mag namelijk ook niet op je TBR ontbreken. Daarnaast komt de onderlinge relatie tussen Matt en Tupaarnaq veel meer tot zijn recht als je bij het begin begint.