la casa de papel

La Casa de Papel S3: overkill of waardevolle toevoeging?

Precies een maand geleden was het zo ver: het langverwachte derde seizoen van La Casa de Papel verscheen met alle afleveringen tegelijk op Netflix. Na het einde van seizoen 2 was ik enigszins verbaasd. Het verhaal was namelijk netjes afgerond, er waren geen openstaande vragen, geen cliffhangers. Alles klopte. Het verhaal was af. Het nieuwe seizoen wordt daarom nog niet heel goed ontvangen en veel mensen noemen het nieuwe verhaal overbodig. Of ik het daar mee eens ben, lees je hier.

Let op: spoilers.

La Casa de Papel: Nog even terug naar seizoen 1 & 2

Er is een hoop gebeurd in de afgelopen twee seizoenen. Wil je weten wat er ook alweer precies gebeurde? Dan raad ik je aan om even deze video van Netflix te bekijken:

In het derde seizoen van deze razendpopulaire serie komen onze favoriete karakters Tokio, Rio, Nairobi, Denver, El Professor en meer weer samen voor een nieuw avontuur. Het verhaal speelt zich een paar jaar na het einde van seizoen 2 af en begint met een idyllisch beeld van hoe de overvallers inmiddels leven. Hun geluk duurt niet lang en al snel komen ze bijeen voor een crisisoverleg en start er een nieuw avontuur. De producers van La Casa de Papel hebben er voor gekozen om direct na seizoen 3 verder te gaan met het opnemen van seizoen 4. Sterker nog, ze zijn al klaar met opnemen en er gaan geruchten dat het vervolg van de serie al in januari 2020 bij Netflix verschijnt.

Het is belangrijk dat je als kijker beseft dat het nieuwe seizoen een opzichzelfstaand verhaal vertelt.

Veel mensen vragen zich af waarom series toch nieuwe verhalen blijven schrijven, terwijl alle verhaallijnen al zijn afgerond. Het antwoord is simpel: geld. Ook ik vind het jammer dat producers series maar blijven uitmelken. Netflix wil constant haar gebruikers pleasen en blijft daarom maar zo snel mogelijk produceren. Dit pakt vaak verkeerd uit, bijvoorbeeld in het geval van Riverdale en The Missing. Toch vind ik dat La Casa de Papel er goed mee weg komt. Aangezien de karakters goed in elkaar zitten, zijn ze makkelijk in een nieuwe situatie te plaatsen. Want ook dit seizoen zat ik weer op het puntje van mijn stoel. Vooral de laatste afleveringen zijn zenuwslopend. Het is alleen wel belangrijk dat je als kijker beseft dat het nieuwe seizoen een opzichzelfstaand verhaal vertelt. Wel hoop ik dat ze na seizoen 4 stoppen om het momentum vast te houden en niet krampachtig verder gaan met het overvallen van nog tien banken door heel Europa (of de wereld).

Eindoordeel

Wat mij betreft blijft deze serie een absolute aanrader. Het duurde bij mij even voordat ik begon, maar inmiddels ben ik hooked. De karakters zijn complex, wat ze interessant maakt. Als kijker ben je voortdurend in dubio over de verschillende ‘teams’. Want hoe kun je sympathie hebben voor een groep grote misdadigers en een hekel krijgen aan die ene dappere man die een vluchtpoging initieert? En hoe is het te verklaren dat een van de slimste rechercheurs ooit valt voor het meesterbrein achter de hele illegale organisatie? Ik heb er geen antwoorden op. Wel weet ik dat ik onwijs heb genoten van dit nieuwe seizoen en ook het volgende seizoen zeker ga bekijken.

La Casa de Papel is te zien via Netflix.

Meer lezen?

Eerste indruk ‘Mindhunter’ S2

Onze favorieten bij Picl in augustus

Rocketman blijft aanrader ondanks traag begin

Beeld: Netflix Nederland