Laura Diane zet stevig debuut neer met ‘Als de nacht eindigt’

Wat nou als dag en nacht omgedraaid zijn? Wat nou als een zonnevlam de helft van de bevolking heeft weggevaagd? In het debuut van Laura Diane heeft Lya hier dagelijks mee te maken. Zij weet niet beter dan dat de wereld donker is, dat de zon de grootste vijand van de mens is. En toch broeit er een groot verlangen om meer dan alleen haar woonplaats Spruce Pine te ontdekken. Samen met twee vriendinnen besluit ze voor een avond de wijde wereld in te trekken, zolang ze maar op tijd terug zijn – voordat de zon opkomt…

Origineel en onvoorspelbaar
Deze twee woorden omschrijven dit boek. Sinds bekend werd dat dit boek uit zou komen, was ik al nieuwsgierig. Over dit onderwerp heb ik nog niet eerder wat gelezen en was erg benieuwd hoe het avontuur zou verlopen. Ik had een voorpublicatie gekregen en wist meteen dat ik dit boek móést hebben, direct had ik empathie gekregen voor Lya en was ik zelfs teleurgesteld dat ik nog even moest wachten.
Vaak kan je tijdens het lezen van boeken wel bedenken hoe het boek ongeveer zal openen en hoe het zal eindigen. Nu kon ik dat echt niet. Ik heb alle mogelijke scenario’s bedacht die ik kon bedenken, maar niets kwam in de buurt.

Plottwist
Ik merkte al snel dat Laura van plottwists houdt en een zieke geest (op de positieve manier!) heeft. Ik zag zoveel dingen niet aankomen en stond bij veel gebeurtenissen totaal versteld. Ik werd soms onrustig omdat het zo spannend was, waardoor ik echt sterk moest blijven om het boek weg te leggen en toch mijn nachtrust te krijgen. De neiging om door te lezen was erg groot.

Laugh till you die
Ondanks dat het verhaal o.a. over dood en verderf gaat, blijft het luchtig door de humor die Laura erin gestopt hebt. Ook moest ik lachen omdat het zo beeldend geschreven is, en ik mijn stiefvader zag in de vader van Lya tijdens haar flashbacks. Erg goed gedaan!

Het enige nadeel aan dit boek is het einde. Met ingehouden adem heb ik tot het einde gelezen. Hier staat je nog een grote verrassing te wachten… Deel twee ga ik dus zeker aanschaffen zodra die uit is!