‘Lentevuur’ maakt van jou een detective in spé door extra mysterie

Binnenkort een weekendje weg en nog geen leesvoer? Wees niet bang, er is weer een nieuwe Suzanne Vermeer! De makkelijk leesbare thrillers zijn perfect om onder de zon, voor de houtkachel of gewoon op de bank – onder een kleed – in één ruk uit te lezen. Elk seizoen verschijnt er weer een nieuw exemplaar. Ze beginnen een beetje op elkaar te lijken, dus wat heeft Lentevuur ons voor unieks te bieden?

Tsjechisch avontuur
Julia is samen met haar nichtje en een vriendin onderweg naar Tsjechië, de woonplaats van haar oma, die in een paleis van een huis woont. Haar oma is helaas overleden, dus gaan de meiden nog één keer naar de plek toe waar ze als kleine meisjes vaak kwamen, om hun grootmoeder te eren. Oma is gewoon mee hoor, als urn, veilig op de achterbank. Maar eenmaal aangekomen bij het ‘paleis’, blijkt het huis in vervallen staat te zijn. Het oogt ‘spooky’ en verlaten. Tot overmaat van ramp krijgt Julia, vlak bij het huis van haar overleden oma, een auto-ongeluk. De jonge vrouw die ze daarbij heeft aangereden, lijkt in levensgevaar te verkeren. Maar is dat wel Julia haar schuld?

Boek met een open einde
Het verhaal is vlot geschreven, staat dicht bij de werkelijkheid en er zit zelfs een lugubere scène in verstopt die je lichtelijk doet huiveren. Waar de verhalen van Vermeer soms wat te braaf zijn, merk je al snel dat hier is geprobeerd om met dit boek een andere weg in te slaan. No high road, maar een klein smal zijweggetje. Bij het boek zit een envelop met foto’s, een landkaart en een handgeschreven brief, waarmee je het tweede raadsel van Lentevuur zelf mag oplossen. Een boek met een open einde dus, waar jij als detective mee aan de slag mag gaan.

Originele invalshoek
De boeken van Suzanne Vermeer staan niet bekend om hun diepgang en bloedige crimes – en dat is prima. Snelle tussendoortjes zijn altijd welkom. Maar na een tiental boeken te hebben gelezen, lijkt hetzelfde mysterie zich steeds weer in een ander land af te spelen. De verhalen beginnen een beetje op elkaar te lijken. Lentevuur zorgt daardoor ook voor enige verbazing. De invalshoek is origineel gevonden, het gekozen land ligt niet voor de hand en het boek bevat zelfs een bijgesloten envelop met een extra mysterie. Vermeer goes wild!

Suzanne Vermeer
Lentevuur
9789400511781
A.W. Bruna Uitgevers
Verschenen op 04-02-2020
https://www.awbruna.nl/boek/thrillers/suzanne-vermeer/lentevuur-3/