nieuwe-literatuur-april-2017

Literaire boeken waar ik naar uitkijk in april

Ik moet echt wat meer literaire boeken lezen, dacht ik afgelopen maand. Dus speurde ik het internet af – oke, ik keek vooral op Hebban,
laten we eerlijk zijn – en vond ik in de jungle van romans en literatuur, die uitkomen in april, best wat goede boeken die ik heel graag wil lezen.

Fuzzie – Hanna Bervoets
Op Twitter zag ik Fuzzie van Hanna Bervoets al een paar keer voorbijkomen, waardoor ik benieuwd werd naar het boek. Mijn eerste indruk is dat het een heel origineel verhaal is, iets wat ik nog niet eerder heb gelezen. Het gaat namelijk over mensen die ‘s ochtends opeens een pakketje ontvangen. Er blijkt een klein pluizig bolletje in te zitten dat kan praten. Alle mensen luisteren naar het bolletje omdat het voelt alsof ze erdoor worden begrepen. Klinkt mega interessant. Het doet me een klein beetje aan de film Her denken (een van mijn favoriete films ooit) waar een man een bijzondere relatie krijgt met de stem van zijn nieuwe computer. Ik ben benieuwd of dit verhaal daar een beetje op lijkt, of dat het zich heel anders ontwikkeld.

‘Mijn eerste indruk is dat het een heel origineel verhaal is, iets wat ik nog niet eerder heb gelezen’

Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan. Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond. Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet. Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet. Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige. Of lijkt dat maar zo? En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan?

Lena – Brenda Froyen (Novelle)
Ik lees zo goed als nooit novelles, en daar mag ook wel verandering in komen. Lena van de Belgische schrijfster Brenda Froyen, die hiermee haar fictiedebuut maakt, lijkt me een mooi verhaal om mee te beginnen. De omschrijving van Lena is niet enorm uitgebreid, maar het feit dat het over geestelijke gezondheidszorg gaat zorgt ervoor dat het me toch aanspreekt. Extra interessant is dat de schrijfster hier zelf ook mee te maken heeft gehad.

In haar twee vorige non-fictie boeken, ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ en ‘Uitgedokterd’, schreef Brenda Froyen over haar eigen ervaringen als patiënte in de geestelijke gezondheidszorg. In ‘Lena’ kruipt ze in de huid van de hulpverlener. Een verkenning van de andere kant, de andere wereld. Al betekent dat niet dat daarmee alle vragen zijn beantwoord…

nieuwe-literatuur-april-2017

Abdoel en Akil – Yolanda Entius
Gebeurtenissen die vriendschappen beïnvloeden, dat is nogal wat. In Abdoel en Akil gaat het hierover, maar ook over schuld, angst en vooroordelen. Belangrijke thema’s die volgens mij goed zijn verwerkt in dit spannende verhaal.

Zeventien zijn Doris en Julia als ze op zoek gaan naar een vriendin die met haar geliefde druiven plukt in de Franse Drôme. Ze hebben afgesproken in het café op het plein van een klein dorp. Daar aangekomen is het stel spoorloos. Wél zijn daar Abdoel en Akil. ‘Ze zijn in de heuvels,’ zeggen ze, ‘aan het eind van de middag zullen ze wel terug zijn.’ De mannen stellen voor om in de tussentijd gezamenlijk een bezoek te brengen aan het plaatselijk kasteel. Goedwillend als ze zijn, durven de meisjes niet op hun gevoel af te gaan. Ze zeggen ‘ja’ en gaan, op ‘t heetst van de dag als geen mens zich buiten waagt, met de mannen mee. Nauwgezet en verraderlijk lichtvoetig beschrijft Entius hoe dit ‘ja’ hun leven en hun vriendschap beïnvloedt in een subtiele roman over (on)schuld, angst en schaamte en de verwoestende werking van vooroordelen.

Marlena – Julie Buntin
Van Lena naar Marlena. Dit boek is het debuut van de New Yorkse Julie Buntin en is gebaseerd op haar eigen ervaringen. Ze heeft namelijk zelf haar beste vriendin verloren door drank- en drugsmisbruik. Wederom heftige onderwerpen, maar ik denk dat Julie dit met haar ervaringen heel realistisch neer kan zetten.

‘Wederom heftige onderwerpen, maar ik denk dat Julie dit met haar ervaringen heel realistisch neer kan zetten’

De vader van de vijftienjarige Cat heeft haar en haar moeder van de ene op de andere dag verlaten voor een veel jongere vrouw en zijn familie verslagen achtergelaten. Cat is er in haar radeloosheid van overtuigd geraakt dat haar leven tot nu toe één grote leugen was.
Maar dan ontmoet ze Marlena: wild, prachtig en verleidelijk. Zij trekt Cat mee in haar opwindende wereld vol foute beslissingen. Hun vriendschap wordt het nieuwe middelpunt van Cats bestaan. Samen stevenen ze af op complete zelfvernietiging, in de jeugdige overtuiging dat ze nog een eindeloze, ongetwijfeld prachtige toekomst voor zich hebben. Schokkend genoeg blijkt dit voor Marlena niet weggelegd: binnen een jaar zal ze overlijden.

Klare Lucht Zwart – David Vann
En als laatste Klare Zwarte Lucht, wat een hervertelling is van Medea van de Griekse tragediedichter Euripides. Toen ik dat las, moest ik dit boek wel op mijn ‘to be read’-lijst zetten. Eerder las ik namelijk Odyssee en Antigone, ook Griekse verhalen, voor een vak dat ik volgde op de universiteit. Dat vond ik toen al onwijs interessant, dus naar Medea ben ik ook zeker benieuwd. Deze hervertelling belooft in ieder geval veel goeds, zo zou het de meest humane vertelling zijn tot nu toe.

In schitterend, poëtisch proza beschrijft David Vann de epische reis van het schip de Argos, over de Zwarte Zee vanuit Perzië, waar Medea haar geboorteland ontvluchtte, samen met Jason, de Argonauten en het Gulden vlies. Vanns hervertelling van de Griekse mythe biedt een nieuwe, spannende en realistische kijk op Medea, die nu eens niet als een monster of tovenares wordt geportretteerd, maar als een mens van vlees en bloed. Op bezwerende en sfeervolle wijze vertelt Vann over Medea’s positie in de Griekse maatschappij, over haar liefdesrelatie met Jason
en over haar tragische neergang.

Welke van deze vijf boeken wil jij lezen?