Meik Wiking is terug! En wel met een boek dat ons leert meer te genieten

In 2016 publiceerde Meik Wiking zijn eerste boek: Hygge. Ik was op slag verliefd. Al sinds ik me kan herinneren ben ik gek op Scandinavië en een boek over ‘De Deense kunst van leven’, zoals de ondertitel luidt, klonk voor mij als muziek in de oren. Het boek Hygge bevat naast een hoop tips en praktische stappen voor een ‘hygge’ leven ook interessante onderzoeksresultaten van het Happiness Research Institute uit Kopenhagen.

Een jaar later, in 2017, was Meik Wiking terug met Lykke, over de Deense weg naar het geluk (tevens een topper!). Met Hygge en Lykke kon ik best even vooruit, maar toch ben ik ontzettend blij dat Meik Wiking dit jaar, na 2 jaar stilte, weer terug is! En wel met een boek dat bijna speciaal voor mij geschreven lijkt: De kunst van herinneringen maken. Ik loop er namelijk nogal eens tegen aan dat ik niet genoeg stil kan staan bij dingen en niet kan genieten van momenten. Ik was dus ontzettend blij toen AW Bruna mij dit boek opstuurde.

De kunst van herinneringen maken

Herinner je je nog je eerste kus? De eerste zonnestralen van het jaar? De beste maaltijd die je ooit at? De geur van versgemaaid gras op een lentedag? Als onze zintuigen worden gestimuleerd, als we gebruikmaken van de kracht die ‘eerste keren’ met zich meebrengen én wanneer we ons bewust zijn van onze gevoelens en emoties tijdens zo’n ervaring, is de kans groter dat we het ons blijven herinneren.

Uitstraling

Voordat ik inga op de inhoud van dit boek, wil ik het toch nog even zeggen. De boeken in deze reeks zijn echt fantastisch vormgegeven. Bij het zien van de illustraties voel je de hygge door je lijf gieren. Vooruit, ik geef toe, het moet je stijl zijn, maar ben jij into Scandinavië? Dan is dit zeker jouw ding. Bovendien wordt het onderzoek waar dit boek op gebaseerd is – ‘het Happy Memory-onderzoek’ – met deze mooie illustraties een stuk overzichtelijker en begrijpelijker.

Inhoud

De kunst van herinneringen maken begint met een persoonlijke inleiding van auteur Meik Wiking. Hij neemt de lezer mee in zijn leven om zo aan te geven wat de aanleiding van dit boek was: hij werd veertig en realiseerde zich dat ons leven niet wordt gekenmerkt door de dagen die achter ons liggen, maar de herinneringen die ons bijblijven. En daarom besloot hij, als geluksonderzoeker (echt hoor, wat een baan!), eens goed te kijken naar wat een gebeurtenis een herinnering maakt. Hij ontdekte dat elk verhaal bestaat uit hetzelfde patroon: herinneringen zijn vaak die gebeurtenissen die nieuw, belangrijk, emotioneel of zintuiglijk waren.

Het boek sluit af met een jaaroverzicht en iedere maand bevat een idee of tip om het maakproces van herinneringen op gang te brengen. Voordat je dit einde bereikt hebt, kom je als lezer langs een reeks verhalen, interviews, tips en inzichten – allen opgedeeld in overzichtelijke thema’s. Dit boek werkt goed als één verhaal, maar leuker nog vind ik het om dit boek er zo nu en dan even bij te pakken en open te slaan op een willekeurige pagina. Op deze manier blijft het boek je inspireren, blijf je nieuwe inzichten krijgen en langzaamaan zul je leren hoe je het beste kunt stilstaan bij ervaringen om er zo herinneringen van te maken. Mij heeft het al geholpen! Natuurlijk gaat het allemaal niet vanzelf, en ik zal ook zeker niet zeker dat ik nu opeens bewuster in het leven sta. Die weg is nog lang. Toch merk ik nu al dat ik er meer over nadenk en anders omga met de dingen die ik meemaak op een dag.

Eindoordeel

Je merkt het al, ik ben razend enthousiast over dit derde deel in de populaire ‘Happiness-reeks’ van Meik Wiking. Wat mij betreft is dit hét kerstcadeau bij uitstek. Naar mijn idee mogen we met z’n allen best wat meer stilstaan bij dingen. Het gaat er niet alleen om dat we meer gelukkige momenten creëren, maar (en dit is wellicht nog belangrijker) vooral ook dat we deze momenten kunnen onthouden. Ben jij een echte fictie-lezer, maar wil je zo nu en dan ook eens je roman wisselen voor wat non-fictie? Dan is dit een goede start. De kunst van herinneringen maken is simpel ingedeeld, makkelijk te volgen en bovendien ontzettend inspirerend. Wat mij betreft een echte must-read.