de royals verleiding erin watt recensie

Mijn leesdoelen voor 2018

Vorig jaar had ik geen leesdoelen, eigenlijk überhaupt geen concrete doelen. Ik weet niet eens of ik hierover hebt geblogd, maar mocht je het niet weten: vorig jaar stopte ik met mijn premaster omdat ik een burn-out kreeg. Inmiddels gaat het gelukkig al beter dan vorig jaar. Doelen opstellen leek me daarom ook een goed idee, want dat deed ik eigenlijk ieder jaar (op 2017 na.) En leesdoelen horen daar natuurlijk ook bij, daarom vandaag:
mijn leesdoelen voor 2018.

Een korte flashback naar 2017

2017 was persoonlijk gezien dus echt een rampjaar. Maar ondanks mijn burn-out gedoe las ik heel veel: 55 boeken. Ik heb nooit eerder zoveel boeken in een jaar gelezen, dus ik was trots op mezelf. Dit jaar twijfelde ik eerst of ik wel weer een challenge moest gaan doen, omdat ik een dubbel gevoel heb over de readingchallenge. Aan de ene kant is het leuk en uitdagend, aan de andere kant legt het soms meer druk op jezelf. Dat gevoel had ik namelijk vorig jaar wel eens. Maar ach, zonder mezelf teveel te pushen stelde ik mijn challenge dit jaar toch maar op. Vorig jaar nam ik mezelf voor om 40 boeken te lezen en dat werden er 55. Dit jaar ga ik voor een boek per week, dus 52 in een heel jaar.

‘Zonder mezelf teveel te pushen stelde ik mijn challenge dit jaar toch maar op’

Leesdoel 1: 52 boeken lezen in 2018 (een boek per week)

Mijn eerste leesdoel is dus om 52 boeken te lezen dit jaar: een boek per week. Deze leeschallenge organiseert de bibliotheek. Erg leuk vind ik het, dat de bibliotheek mensen aanspoort om gelezen boeken te delen op Twitter (#boekperweek) en zelf ook boekentips geeft voor als je het even niet meer weet. Handig.

Naast dit ga ik proberen een beetje mee te doen aan de challenge van Hebban. Dit is een hele uitgebreide challenge met 50 uitdagingen, denk aan ‘een boek lezen dat bekroond werd met een Hebban-award’ of ‘lees een boek met een kleur in de titel.’ Heel grappig bedacht allemaal, en op het boekenplatform vind je natuurlijk genoeg tips voor iedere uitdaging. Als je fanatiek bent kun je alle 50 vakjes gaan afvinken dit jaar.

Fuck The Quarterlife Crisis Femke Kamps Recensie

Leesdoel 2: 5 boeken lezen die nog ongelezen in mijn kast staan

Ik hou van concrete doelen, dus mijn tweede leesdoel is om 5 boeken uit eigen kast te gaan lezen. Hoewel ik de meeste boeken uit mijn kast heb gelezen, staan er natuurlijk wat ongelezen exemplaren. Tijd om daar verandering in te brengen, dit jaar probeer ik er in ieder geval 5 te lezen. Dat lijkt me wel haalbaar.

Leesdoel 3: 5 klassiekers lezen

De meeste leesdoelen zijn dus lekker concreet, zo ook deze. Ik wil heel graag wat klassiekers gaan lenen bij de bibliotheek die al lang op mijn lijstje staan. Op een of andere manier kom ik nooit zo aan klassiekers toe, omdat ik er bijvoorbeeld geen zin in heb of vergeet welke ik nou wilde lezen. In 2018 ga ik mijn best doen om zin te maken en dus klassiekers daadwerkelijk te gaan lezen. Ik heb zelfs al een lijstje gemaakt met 5 titels, o.a. To Kill A Mockingbird. Maar mocht je nog een gouden tip hebben, laat het me dan zeker weten.

Leesdoel 4: 5 dunne boekjes lezen

Dunnere boekjes, zoals novelles en dichtbundels, zijn hartstikke handig om tussendoor te lezen. En toch doe ik dat veel te weinig, die dunne boekjes lezen. In plaats van twee dikke boeken tegelijkertijd lezen, ga ik in 2018 maximaal een normaal boek en een dun boekje tegelijkertijd lezen. Als ik dan ergens heen ga, neem ik dat dunne boekje mee. Slimme oplossing, dacht ik zo. En zo lees ik misschien ook wat meer poëzie, want dat doe ik ook te weinig.

recensie-rimpelgeweld

Leesdoel 5: meer (Nederlandse) literatuur lezen

Vorig jaar las ik bijna alleen maar Young Adult-boeken. Mijn favoriete genre, maar ik wil ook graag andere genres lezen. Ik merk namelijk dat ik veel te weinig (Nederlandse) literatuur lees, terwijl ik dat juist erg kan waarderen. Schrijvers zoals Hanna Bervoets en Alma Mathijssen staan dus alvast op mijn leeslijstje. Nog tips voor me? Laat het me zeker weten in de reacties.

Heb jij al leesdoelen voor dit jaar?