Moederdag 2020: wat lezen onze moeders?

Dat we bij Must Magazine van lezen houden, zal niet als een verrassing komen. Lezen deden we allemaal van jongs af aan. Maar die interesse komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan. Speciaal voor Moederdag vroeg de redactie van Must Magazine naar de favoriete boeken van onze eigen moeders! En dan blijkt dat die appel toch niet heel ver van de boom valt….

Janneke roept al maanden dat Esther het boek Laura H. van Thomas Rueb eens zou moeten lezen. En hoewel Esther dat boek ook echt nog op haar to read-stapel heeft liggen is het er helaas nog niet van gekomen, maar misschien dat hier wat meer druk achter komt, nu zelfs Janneke’s moeder Laura H. als favoriete boek aanmerkt: “Je kijkt door het boek vanuit een ander perspectief naar de vrouwen van de IS”. Daarnaast speelt het boek zich af in Zoetermeer, in de buurt waar de moeder van Janneke ook een poosje gewoond heeft: dat geeft een stukje herkenning. Het boek leest als een thriller, iets wat je niet vaak hebt met non-fictie. Dit maakt het boek voor Janneke’s moeder bijzonder. Naar welk boek ze uitkijkt? Dat blijft nog even een verrassing: “Hoe moet ik nou weten welke boeken er nieuw uitkomen?”

De moeder van Sanne kan niet één favoriet boek kiezen maar ze vond A court of thorns and roses van Sarah J. Maas geweldig. Daarnaast is ze groot fan De zeven zussen-serie en van alle boeken van Cassandra Clare. Ook het boek Zout van de zee van Ruta Sepetys is een groot favoriet. Bovendien kijkt ze heel erg uit naar het nieuwe boek in De Hongerspelen-serie en hoopt ze dit jaar de Nederlandse vertaling van House of earth and blood te lezen (ook van Sarah J. Maas). Allemaal titels die ook bij Sanne op haar favorietenlijstje staan. Niet zo gek dus, dat ze opmerkt dat haar moeder eigenlijk leest wat zij ook leuk vindt.

Ook Esthers moeder vindt het lastig om één boek te kiezen. De literaire roman Vergeef me van Wally Lamb komt aardig in de buurt, maar net zoals bij Esther, hebben thrillers ook een speciaal plekje in haar hart. De serie van Camilla Läckberg staat dan met stipt bovenaan, maar ook de boeken van J. D. Barker zijn favoriet. Toch kan ze ook prima een middagje in de tuin liggen met een lekkere roman: “Die van Jill Mansel bijvoorbeeld”. Het boek waar ze nu erg naar uitkijkt is het vervolg op Winterland van Kim Faber en Janni Pedersen, “en natuurlijk alle nieuwe boeken van Camilla Läckberg en J.D. Barker”.

Ten slotte vroeg Anna haar moeder naar haar favoriete boek. En om maar even in lijn met de rest te blijven: één boek kiezen bleek te lastig, wel heeft ze een duidelijk genre: “Mijn lievelingsboeken gaan over mensen, hun gedachten en belevenissen. Wat brengt ze er toe hun leven te leiden zoals zij doen. Waarom doen zij de dingen die ze doen. Waar komt dat vandaan. Ik houd van boeken die dit verklaren, die flashbacks geven, die tot nadenken stemmen.” Lezen is trouwens niet iets wat ze tegenwoordig nog vaak doet, vanwege het gebrek aan tijd en rust. En dat is iets wat Anna maar al te goed herkent. Wel las haar moeder recent zomaar twee boeken uit. “Daar heb ik lang geen tijd voor gehad (of genomen…). Ik hoop niet zozeer op een specifiek boek als wel op tijd en rust om nieuwe boeken te gaan lezen”.