moonlight film recensie

Moonlight: aangrijpend en indrukwekkend drama over man die zoekt naar plek in de wereld

Afgelopen week tipte Anna Moonlight al in onze maandelijkse filmagenda. Vandaag vertelt ze in meer detail waarom het niet gek is dat deze film voor maar liefst 8 (!) Oscars werd genomineerd. 

Moonlight in het kort

Moonlight is opgedeeld in drie delen. In elk deel zien we hoofdpersoon Chiron, bijnaam Little, in een andere leeftijdsfase. Hij wordt dus geportretteerd door drie verschillende acteurs. Bijzonder hier aan is, dat we het personage in iedere acteur direct terug zien. Alex R. Hibbert speelt Chiron in het eerste hoofdstuk, ‘i. Little’, we zien Ashton Sanders in ‘ii. Chiron’ en de film sluit af met Trevante Rhodes in de rol van Chiron in ‘iii. Black’.

Weinig tekst, des te meer impact

Moonlight laat zien dat een acteur maar weinig tekst nodig heeft om heel veel te zeggen. Dit bewijst acteur Alex R. Hibbert al in het eerste hoofdstuk, maar schemert ook door in de andere acteurs die de rol van dit bijzondere personage vervullen. Chiron heeft, zeker in het eerste deel van de film, maar weinig tekst. Het zijn de acties, gebeurtenissen in zijn leven, emotievolle blikken en lichaamstaal die er voor zorgen dat je deze jongen voor altijd in je hart wilt sluiten.

‘Naarmate het verhaal vordert, neemt ook de complexiteit van het verhaal toe’

Chirons verhaal begint met een scène waarin hij wegrent voor zijn klasgenoten die hem dagelijks pesten. Ze noemen hem ‘Little’. Chiron komt op tijd weg en verschuilt zich in een van de drugspanden in de achterstandswijk in Miami waar het verhaal zich afspeelt. De toon van de film is hiermee al snel gezet. Naarmate het verhaal vordert, neemt ook de complexiteit van het verhaal toe. Zo wordt Chiron opgevangen en verzorgd door drugshandelaar Juan (Mahershala Ali), die, blijkt later, ook drugs verkoopt aan Chirons verslaafde moeder (Naomie Harris).

Embed from Getty Images

Complexiteit op z’n puurst

In Chirons tienerjaren wordt de rol van Kevin, de jongen waar Chiron al zijn hele leven een bijzondere vriendschap mee heeft, steeds belangrijker. Chiron worstelt steeds meer met zijn seksuele geaardheid. Ook wordt hij nog steeds gepest en de band met zijn moeder verslechtert. Moonlight is een van de weinige films die homoseksualiteit onder minderheden in Amerika behandeld. Een wereld die vaak wordt genegeerd in films, in de media en op televisie. Het prettige hier is dat het feit dat deze film over minderheden in de samenleving gaat niet extra benadrukt. Nergens heeft een blanke man of vrouw een rol. Hierdoor is het verhaal puur, eerlijk en komt de complexiteit des te meer naar voren. Alles tezamen maakt dat het verhaal van Chiron zo aangrijpend is. Het is eerlijk. En juist daarom zo heftig.

Moonlight is een van de weinige films die homoseksualiteit onder minderheden in Amerika behandeld’

Het verhaal wordt ondersteund – en versterkt – door beeld en geluid. Regisseur Barry Jenkins – die overigens een vrij vergelijkbaar leven leidde als Chiron, weet telkens de juiste snaar te raken met prachtige beelden, perfect gekozen kleurgebruik en passende muziek bij elke scène.

Hartverscheurende aftekening van de realiteit

De film sluit af met een beeld van een volwassen Chiron die in de voetsporen van Juan treedt onder de naam ‘Black’. Na jaren van afwezigheid komt hij in dit laatste hoofdstuk opnieuw in contact met zijn moeder en zijn jeugdvriend Kevin. Chirons rol en plek in de wereld is een hartverscheurende aftekening van de realiteit. Het bewijst dat verschillende factoren, connecties en gebeurtenissen allen impact hebben op de afloop van iemands leven.

Moonlight draait nu in de bioscoop.