‘Mosquito’ is openingsfilm 49e editie IFFR

De 49e editie van IFFR (International Film Festival Rotterdam) wordt geopend met de Portugese film ‘Mosquito’, over een 17-jarige soldaat in Mozambique tijdens de Eerste Wereldoorlog.

IFFR vindt dit jaar plaats tussen 22 januari en 2 februari op verschillende locaties in Rotterdam, met De Doelen als onveranderd festivalhart. Tijdens deze twaalf dagen geniet je niet alleen van nieuwe films, maar ook van documentaires, tentoonstellingen en talkshows.

De oorlog als een koortsdroom

‘Mosquito’ is de tweede speelfilm van filmmaker João Nuno Pinto. De film vertelt het verhaal van de 17-jarige Zacarias die vrijwillig naar Mozambique reist om voor het Portugese leger te vechten tegen de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens zijn reis wordt hij getroffen door malaria en vervolgens achtergelaten door zijn leger. Wat volgt is een lange, aangrijpende en eenzame tocht door Mozambique.

Dit schrijft IFFR o.a. zelf over de film:

Het is een ‘aanstekelijk’ verhaal, dat ons mee terugneemt naar Mozambique in 1917, waar de jonge soldaat Zacarias getroffen wordt door malaria. Een oorlogsfilm zonder oorlog over een soldaat zonder leger.

Still uit Mosquito. © IFFR

Een belangrijk element van deze film is de eurocentrische visie, het perspectief waaruit dit verhaal wordt verteld. De Portugese Zacarias – die overigens in elke scène te zien in, het is echt zijn verhaal – heeft namelijk géén idee van de wereld waarin hij zich bevindt. En dus wordt niets vertaald wat hij niet begrijpt. Op deze manier krijgen we een oprechte weergave van een Europeaan in Afrika en zien we dat deze film, die zich meer dan een eeuw geleden afspeelt, ook nu nog zeer relevant is: Europa sluit haar ogen voor andere culturen.

Wat ‘Mosquito’ daarnaast interessant maakt is het feit dat dit in feite in een oorlogsfilm zonder oorlog is. We weten dat het front zich elders afspeelt en toch zien we dat het oorlog is – in ieder geval in het hoofd van Zacarias. Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld waardoor er voor de kijker nog meer verwarring ontstaat dan er eigenlijk al is. Het is zeker geen ‘lekker weg kijk-film’, maar dat is ook niet wat je wil van een openingsfilm tijdens zo’n groot filmfestival. Je wilt getriggerd worden – uitgedaagd worden. En geloof me: dat word je door deze film zeker.

De openingsfilm ‘Mosquito’ wordt deze week 3 keer vertoond tijdens IFFR.

IFFR in Groningen

Net als ieder jaar kunnen ook wij noorderlingen genieten van IFFR tijdens IFFR in Groningen. Het festival wordt 29 januari geopend met de film ‘Les Misérables’ en ook ‘Mosquito’ wordt meerdere keren vertoond in Groningen. Het hele programma, inclusief tickets vind je hier.