Mulan: anders, rauw en ietwat teleurstellend

Op 4 september verscheen Mulan tegen betaling op Disney+. Vanaf 4 december is de film daar gratis te bekijken. Wij keken of de film die €21,99 waard is of dat je beter tot december kunt wachten.

Achtergrond
Om haar vader te beschermen neemt Hua Mulan stiekem de plaats van haar vader in het leger in. Hier doet ze haar best om haar ware identiteit geheim te houden terwijl ze zich klaarmaakt voor de strijd tegen de Hunnen. Ondertussen probeert ze erachter te komen wat haar plek in de wereld nu eigenlijk is. De originele film verscheen in 1998. Nu, in 2020, komt Disney met een remake. Door de huidige pandemie was de film helaas niet in de bioscoop te bekijken. De remake was (tegen extra betaling) direct te bekijken op streamingsdienst Disney+.

Het uiteindelijke resultaat bereikte Disney+ niet zonder slag of stoot. Ondanks het feit dat de keuze voor hun cast eerst erg werd geprezen, kregen ze ook het een en ander te verduren. Zo werd #BoycottMulan in augustus populair nadat hoofdrolspeler Liu Yifei een steunbetuiging postte aan de politie in Hongkong naar aanleiding van de straatprotesten tegen China. Ook de opnames van de film lagen onder vuur. Er werden scenes opgenomen in de Chinese provincie Xingjiang, een regio waar China heropvoedingskampen liet bouwen voor de Oeigoeren en waar naar verluidt Oeigoeren zonder proces gevangen worden genomen. Er werd tot slot nog wat extra zout in die wonden gestrooid toen Mulan de overheidsinstellingen van deze plekken in Xinjiang in de aftiteling van de film bedankte. Het zijn gebeurtenissen die volledig tegen de oorspronkelijke boodschap van Mulan in lijken te druisen.

 

Remake
Met de remake lijkt Disney namelijk een weg van onafhankelijkheid en feminisme in te willen slaan. Nog steeds zoekt ze naar haar identiteit en een manier om haar familie te redden, maar deze keer verloopt die zoektocht anders. Mulan put haar krachten uit de levenskracht chi en de voornaamste strijd die ze lijkt te voeren is die met een heks genaamd Xianniang. Beide vrouwen werden benadeeld om hun geslacht. De vraag waar Mulan gedurende de film antwoord op moet geven, is of ze haar krachten voor het goede of, zoals Xianniang, voor het kwade wil gebruiken. En we weten natuurlijk allemaal waar Mulan voor kiest.

De boodschap is goed, maar de uitwerking laat te wensen over. De film voelt gehaast, alsof ze veel te veel tegelijk wilden. Kleine details die minder goed uitpakken vallen hierdoor veel meer op. Zo praat de jonge Mulan accentloos Engels, terwijl de volwassen Mulan wel degelijk een accent heeft. Indrukwekkende sprongen en actiescènes lijken bovendien slecht uitgewerkt, waardoor ze nep en over de top voelen. Hier en daar poogt Disney de film toch enigszins luchtig te houden door wat humor toe te voegen. Jammer genoeg voelt deze door de algehele toon van de film misplaatst en geforceerd. De grappen voelen daardoor eerder ongemakkelijk dan vermakelijk. Daarnaast weet de cast niet te overtuigen. En dat is zeker niet hun eigen fout. De acteurs doen wat ze moeten doen, maar ze missen dat beetje extra. Er is weinig tijd gestopt in hun karakterontwikkeling, waardoor ze emotioneel op afstand blijven.

De bekende Disney-jus is in de verste verte niet te bekennen

Mulan zelf is haar vertrouwelijke charme kwijt en ze komt daarentegen ietwat kil en afstandelijk over. De nieuwe Mulan is veel mannelijker, maar niet op de tomboy-manier. Ze is eerder emotioneel afstandelijk, minder doordringbaar en dat is voor de kijkers te merken. Waar de originele Mulan je hart binnen drie seconden veroverd heeft, doet de nieuwe Mulan daar de hele film over – als ze daar al toe in staat is. Het is lastig om te zien wat er in haar hoofd omgaat en de film doet geen enkele moeite om dit voor de kijker te verduidelijken. Toch zet het wel de toon voor de remake. Deze is rauw, echt en puur: de bekende Disney-jus is in de verste verte niet te bekennen.

Eindoordeel
De Disney remake van Mulan voelt nauwelijks nog als een remake. Het is eerder een film gebaseerd op het verhaal van. De remake concentreert zich bijvoorbeeld niet op het romantische aspect van de originele film. Ook het draakje Mushu en de kenmerkende muziek ontbreken. Al met al is de bedoelde boodschap van de remake lovenswaardig en het verhaal is enigszins vermakelijk. Maar dat is alleen wanneer je de film los weet te weken van het origineel. Wanneer je kijkt voor de remake van Mulan, dan zal je van een koude kermis thuiskomen. Toch benieuwd? Wacht dan in ieder geval tot 4 december.