Must Magazine in gesprek met: Sophie Kinsella

Flashback naar tien jaar geleden: Mijn vader en ik gingen een week naar Londen. Van alles te zien in deze prachtige stad, maar voor mij stond er één ding hoog op mijn lijstje: naar de boekenwinkel. We gingen naar de Waterstones aan Piccadilly Circus en ik liep direct naar de W van Wickham en de K van Kinsella, kocht alle boeken die ze hadden onder deze twee namen en mijn citytrip was meer dan geslaagd. Nu tien jaar later was ik onderweg naar Schiphol om Madeleine Wickham te ontmoeten en te interviewen. Can you believe it?  Madeleine Wickham schrijft tegenwoordig voornamelijk onder haar alias Sophie Kinsella, die je hoogstwaarschijnlijk kent van haar succesvolle Shopaholic serie. Ik ging met knikkende knieën richting het café waar het interview zou plaatsvinden en niet veel later zat ik tegenover Sophie Kinsella (I know right, zo cool). Sophie Kinsella was in Nederland ter promotie van haar nieuwste boek Christmas Shopaholic, als je mijn recensie hiervan al gelezen hebt, weet je dat ik helemaal lyrisch over het boek ben. Oké ready voor het interview? Let’s go

 Hoe voelt het om in zoveel boekenwinkels over de hele wereld te liggen?
Het is overweldigend, om eerlijk te zijn probeer ik me daar niet teveel op te focussen. Ik weet dat ik lezers heb over de hele wereld daar sta ik wel  versteld van. Maar ik probeer mijn voeten op de grond te houden, en het maakt me niet uit waar mijn lezers zijn of wie ze zijn, zolang ze maar plezier hebben in het lezen. En tot die tijd focus ik mij gewoon op mijn verhaal om die zo goed mogelijk te maken. Ongeacht of ze gelezen worden door vijf mensen of miljoenen mensen. Maar het is natuurlijk heel erg opwindend om je boeken in verschillenden talen te zien liggen en in boekenwinkels over de hele wereld. Ik kan het elke keer niet geloven als ik ergens binnenloop en daar mijn boeken zie liggen.

Ga je wel eens bij een boekenwinkel naar binnen om je eigen boek vooraan te leggen?
Weet je wat, dat doe ik nooit. Ik ben als de dood dat iemand mij dat ziet doen en dat diegene dan denkt: “wat doet die nou weer?”. Mijn familie doet het wel.

Heb je een favoriete boekenwinkel waar je regelmatig naartoe gaat?
Grappig genoeg is er net een nieuwe Waterstones boekenwinkel geopend vlakbij waar ik woon in Londen. Deze week is die open gegaan. Toevallig liep ik er langs en zag ik dat ze de boeken uitpakten en in de kasten legden. En dat was zo exciting want het is zo’n positief gebeuren als er een nieuwe boekenwinkel opent. Ze zagen dat ik door de ramen aan het gluren was en ze vroegen of ze mij konden helpen, toen zei ik maar dat daar boeken van mij lagen, waarna ze mij binnen uitnodigden en ik een paar boeken heb gesigneerd. Ik werd er helemaal gelukkig van dat er nieuwe boekenwinkel was dus vanaf nu is dat mijn favoriete boekenwinkel.

Als een groot fan van zowel de Madeleine Wickham  ( Sophie onderbreekt mij en zegt “ oh wow, amazing”, drie keer raden wie toen even niet meer wist wat de vraag was) boeken en de Sophie Kinsella boeken, vraag ik mij  of er ooit nog een boek uitkomt geschreven door de ‘echte’ jij Madeleine Wickham?
Ik denk hier eigenlijk wel heel veel over na. Het lijkt een tijdskwestie te zijn. Er zijn constant zoveel mogelijkheden voor mij om over te schrijven, de Shopaholic serie, het Young adult boek Finding Audrey, kinderboeken en de Madeleine Wickham boeken. Ik schrijf alleen iets wat op dat moment goed voelt om over te schrijven. Ik heb geen plannen voor in de nabije toekomst, maar het is ook niet uitgesloten.

Waarom schrijf je tegenwoordig voornamelijk als Sophie Kinsella?
Het is de stijl van het schrijven, er zit een groot verschil tussen de schrijfstijl van de boeken van Wickham en Kinsella. Ik ben helemaal verslaafd geraakt aan de komedie die ik in de boeken van Sophie Kinsella kan stoppen. Het is allemaal heel grappig en recht voor zijn raap.

Als jarenlange lezeres van de Shopaholic serie ken ik hoofdpersonage Becky Bloomwood heel erg goed, ik herken me vaak in haar, herken jij je ook in Becky?
Oh yes! Becky en ik overlappen nogal veel. De manier hoe Becky denkt wanneer ze aan het shoppen is, hoe ze dingen goed praat in haar hoofd, ze heeft een rare manier van denken en soms heb ik dat ook wel. Haar relatie met haar man staat soms best wel gelijk aan de relatie tussen mijn man en ik. Ik ben nooit zo over de top als Becky, meestal neem ik dingen uit mijn eigen leven en maak die 1000% erger of grappiger en dat is dan Becky. Mensen vinden Becky vooral leuk omdat ze niet perfect is, maar ze is wel heel optimistisch en dat ben ik ook.

Ik ben nooit zo over de top als Becky, meestal neem ik dingen uit mijn eigen leven en maak die 1000% erger of grappiger en dat is dan Becky

Hoe kies je de namen van je personages?
Ah, dat is een interessante vraag. Soms komen ze als vanzelf, maar soms moet ik er wel lang over nadenken. En dan pak ik een boek met babynamen erbij.

In relatie tot je nieuwe kerstboek Christmas Shopaholic, would you rather read a christmas book or watch a christmas movie?
Weet je wat ik waarschijnlijk zou doen? Een kerstboek pakken en tegelijkertijd een kerstfilm aanzetten op de achtergrond. Ik zou multitasken.

Het boek eindigt met een behoorlijke cliffhanger, betekent dat dat er nieuw deel aankomt?
Oh, ik hoop van wel, maar het is niet waar ik op dit moment  mee bezig ben. Ik ben op dit moment aan het werken aan een nieuw stand-alone novel. Dat is mijn volgende project.

Je hebt een heel boek aan Kerst gewijd betekent dat dat Kerst je favoriete feestdag is?
I love it, I love it. Ik kon niet geloven dat ik nog nooit een kerstboek geschreven had. Ik zei: “wacht, hoe kan het dat ik dit nog nooit gedaan heb”. Ik ben dol op kerstfilms, kerstverhalen, daardoor was ik helemaal enthousiast om deze kans aan te grijpen.

Ik ga altijd terug naar Jane Austen als mijn originele inspiratie. Haar boeken lees ik elke keer opnieuw

In relatie tot schrijven, hoe lang schrijf je per dag?
Dat hangt er helemaal vanaf, wanneer ik aan het schrijven ben en niet aan het plannen van een boek, dan is mijn aim duizend woorden per dag. En soms ben ik dan al om elf uur klaar, en soms ben ik nog niet eens begonnen om zes uur ’s avonds. Het ligt er echt aan wanneer ik er zin aan heb.

Wie zijn je favoriete schrijvers?
Ik ga altijd terug naar Jane Austen als mijn originele inspiratie. Haar boeken lees ik elke keer opnieuw. Om mezelf eraan te herinneren hoe geweldig zij was. En ik ben ook gek op Agatha Christie. Ik houd van een goed plot, en gelukkig vergeet ik altijd wie de moordenaar dus kan ik die ook weer opnieuw lezen.

Hoe vinden je kinderen het dat je een schrijfster bent?
Die vinden het de normaalste zaak van de wereld, ik heb veel vrienden die ook schrijven en voor mijn kinderen is het daardoor normaal dat als je een boek schrijft dat die in de boekenwinkel terecht komt.

Als een leraar Engels vind ik het geweldig dat uw kinderen opgroeien met boeken, omdat dat in deze tijd niet meer echt de trend is. Wat vind jij daarvan?
Nou een paar jaar terug waren we op een vlucht en mijn twee little ones waren allebei boeken aan het lezen, en de stewardessen zeiden tegen elkaar, “wow kijk die lezen boeken”. Ze was helemaal verrast.  Het is een grote zonde dat kinderen niet veel meer lezen.

Lees je zelf ook veel en zo ja wat is dan je favoriete plek om te lezen?
Oh good question, om eerlijk te zijn lees ik niks wanneer ik aan het schrijven ben. Ik heb dan de neiging om bepaalde eigenschappen over te nemen van wat ik aan het lezen ben, naar wat ik op dat moment schrijf. Wat ik nu doe is dat ik alle boeken die ik wil lezen bewaar totdat ik klaar ben en dan heb ik straks heel veel om te lezen. Ik lees het liefst in het bad, maar ik val dan wel in slaap.

Wat is je favoriete kinderboek?
Through the looking glass, ik houd van beide Alice boeken, maar in deze vind ik haar karakter helemaal geweldig. Ik herlees hem regelmatig. Ik lees graag kinderboeken, we hebben een hele verzameling thuis en het is heerlijk om af en toe eentje te pakken en die door te lezen.

Na het -niet geheel in goede volgorde van de vragen, want blijf  maar eens rustig tijdens zoiets spannends – interview bedankte ik Sophie voor haar tijd en voor het beantwoorden van mijn vragen. Ze complimenteerde mij op mijn Engelse uitspraak (sowieso dat ik daar mee ga opscheppen voor de rest van mijn leven) en na het signeren van haar nieuwste boek Christmas Shopaholic ging ik weer terug naar het hoge noorden. Worth it.

Ben je na dit interview nou ook helemaal benieuwd naar haar nieuwste boek Christmas Shopaholic en je had mijn recensie nog niet gelezen, dan kan dat hier. Neem absoluut een kijkje want ik vond hem geweldig.

Bedankt uitgeverij Overamstel, the House of Books, en in het bijzonder Ruth, voor deze bijzondere dag.