het geheime dagboek van hendrik groen serie

Must-see: Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen

In 2014 kwam het boek Pogingen Iets Van Het Leven Te Maken: Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen, 83 1/4 Jaar uit. Even later, in 2016, verscheen Zolang Er Leven Is: Het Nieuwe Geheime Dagboek Van Hendrik Groen, 85 Jaar. Nu is er een serie van de boeken gemaakt, met Kees Hulst als Hendrik Groen in de hoofdrol. Is het het kijken waard, of zijn de boeken beter?

Het verhaal van Hendrik Groen

“Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffie drinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord.”

‘De serie is een perfecte mix van luchtigheid en humor aan de ene kant, en wat heftigere onderwerpen aan de andere kant’

Aandoenlijke personages en veel humor

Ik heb het eerste boek over Hendrik Groen een hele tijd terug gelezen. Wat ik me daar vooral van herinner, is dat ik de personages erg leuk en aandoenlijk vond. Ook zit er veel humor in. Over de dagelijkse gebeurtenissen worden vaak grappen gemaakt, wat het boek luchtiger maakt. In de serie komen die aandoenlijke personages en humor heel erg terug. Ik moest in aflevering 1 nog een beetje wennen, maar na aflevering 2 was ik hooked. Vooral de sfeer, die ik ook voelde toen ik het boek las, is goed verwerkt in de serie. Het is een perfecte mix van luchtigheid en humor aan de ene kant, en wat heftigere onderwerpen (de dood, misstanden in het verzorgingshuis) aan de andere kant.

het geheime dagboek van hendrik groen serie

Zeker een must-see

Ook vind ik alle personages onwijs goed gecast. Kees Hulst speelt Hendrik Groen in de serie en ja, wat een goede keuze is dat! Ik herken dingen van het personage uit het boek in hem, dus dat vind ik knap gedaan. Ook moet ik erg lachen om André van Duin, die Evert speelt, en ben ik fan van Olga Zuiderhoek (Eefje).

‘De afleveringen mogen wat mij betreft langer’

Ik ben dus erg positief over de serie en de cast. Toch heb ik een paar punten van kritiek. Ten eerste: de eerste aflevering. Die vond ik wel leuk, maar niet enorm sterk. Ik twijfelde zelfs of ik moest doorkijken, omdat er nog maar weinig gebeurde. Gelukkig keek ik wel door, want vanaf aflevering twee zit je er helemaal in. De eerste aflevering voelde dus een beetje als een aanloop en had misschien beter gekund. En als tweede: de afleveringen mogen wat mij betreft langer (haha). Elke aflevering duurt 25 minuten en ik denk telkens: ‘is het nu al afgelopen?’ Anyway, ik vind deze serie erg leuk. Het is echt een must-see, zeker als je de boeken al hebt gelezen.

En eh, dan ga ik snel het tweede boek lezen (want dat heb ik op wonderbaarlijke wijze nooit gedaan)! 😉

Via de site van NPO (klik) kun je de afleveringen terugkijken