safe netflix serie dit vond ik ervan

Must-see of niet: Safe op Netflix

Ik hou heel erg van series als Sherlock en Broadchurch. Vooral omdat het je continu op het verkeerde spoor zet en de sfeer mysterieus en onheilspellend blijft, maar ook omdat het waanzinnig goed is gefilmd. Door die elementen blijf ik kijken naar een misdaadserie. Toen ik ergens las dat de nieuwe serie Safe wel iets wegheeft van Broadchurch, kon ik dus niet anders dan het een kans te geven. En ja, deze serie bleek inderdaad fan-tas-tisch.

Hier gaat Safe over in het kort

In een veilige buurt – denk: hekken die de gemeenschap afsluiten zodat er geen gevaar binnenkomt – in Groot-Brittannië woont Tom met zijn twee dochters. Zijn vrouw is overleden, dus nu staat hij er alleen voor. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, komt zijn dochter Jenny niet meer thuis na een feestje. Na dat dubieuze feestje, waar ook een lijk gevonden wordt in het zwembad, blijft Jenny dagen spoorloos. Wat is er gebeurd? Waar is Jenny? Tom gaat op onderzoek uit, terwijl de politie ondertussen ook meehelpt. En langzaam vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Dexter in de hoofdrol & meteen binding met de personages

Michael C. Hall, bekend van Dexter, speelt de hoofdrol van vader Tom in Safe. Samen met politieagente Sophie (gespeeld door Amanda Abbington, die je misschien kent van Sherlock of Mr Selfridge) onderzoekt hij wat er is gebeurd met zijn dochter. Ik vond de verhaallijn in deze serie meteen interessant. Het hele idee van een uit de hand gelopen feestje, met én een dode jongen in het zwembad én een vermist meisje the day after – ik wilde simpelweg meteen ontdekken wat er daar precies gebeurd was.

‘Door de binding met de personages wil je verdierlijken na aflevering 1’

Maar goed, waarom Safe en geen andere serie? Ten eerste omdat het meteen interessant is en je na de eerste aflevering echt verder wilt kijken. In aflevering 1 maak je namelijk kennis met Tom en zijn twee dochters en hoor je het verhaal over hun overleden moeder. Heel aandoenlijk. Je leeft met het gezin mee. Als Jenny wordt vermist na het feestje, leef je mee met haar vader. Door die binding wíl je meer zien. Ten tweede is deze serie awesome omdat het goed is gefilmd. Hele erge close-ups, dronebeelden en noem maar op. Het oog wil ook wat, dus dit is zeker een pluspunt van Safe.

safe netflix serie dit vond ik ervan

Onheilspellende sfeer & mega veel personages

Ten derde is de sfeer heel apart. Het deed me inderdaad wat denken aan Broadchurch. Het is mysterieus en onheilspellend. Alsof er ieder moment nog iets veel ergers kan gaan gebeuren. Ten vierde is de serie echt wonderbaarlijk goed in verhaallijnen. Naast het vinden van Jenny en uitzoeken wie de zwembadjongen heeft vermoord, gebeurd er nog VEEL meer. Elke personage heeft een eigen verhaal en een plot, wat heel tof is en ook goed uitgewerkt. Je leert iedereen kennen, van vader Tom tot een nieuwe politieagente en van beste vriend Pete tot andere buurtbewoners.

‘Je leert iedereen kennen, van vader Tom tot een nieuwe politieagente en van beste vriend Pete tot andere buurtbewoners’

Laatste reden waarom ik Safe goed vond: het idee van een gesloten gemeenschap. Om de wijk waarin alles zich afspeelt, is een hek gebouwd. Je kunt alleen via een toegangspoort in of uit de wijk. Dat doet ook wat denken aan het eerste seizoen van Broadchurch, waar het ook over een hechte gemeenschap gaat. Kortom: ga deze serie kijken. Het enige nadeel? Dat er zo mega veel personages zijn. In het begin moet je daar flink aan wennen en snap je niet wie wie is. Die is vrienden met die, en die is de buurvrouw van die en oh ja, dat gezin zit zo in elkaar. Vet verwarrend. Na vier afleveringen – op de helft dus, de serie heeft maar acht afleveringen – snapte ik het soms nog niet. Dat is wel een beetje frustrerend. Ondanks dat is mijn oordeel: een must-see op Netflix, zeker als je van misdaadseries houdt. Maar het tipt niet aan Broadchurch voor mij.

Bekijk hier de trailer

Heb jij Safe al gezien of heb je een andere tip voor een serie voor me? Laat het weten in de reacties hieronder.