recensie vox lux film iffr

Must-see: Vox Lux

Het IFFR ken je misschien vooral van Rotterdam, maar in Groningen zijn er ook films te bewonderen tijdens het filmfestival. Anna en ik gingen naar Vox Lux in het Groninger Forum. Een film over de schaduwkanten van beroemd worden, een heftig drama op een middelbare school en het leven van Celeste. Dit vonden we ervan.

door Anna en Paula

Hier gaat Vox Lux over

In Vox Lux volgen we Celeste. Het verhaal start op een middelbare school, waar een gewelddadig incident plaatsvindt. De jonge Celeste overleeft het drama wonderbaarlijk genoeg, maar niet zonder kleerscheuren. Vervolgens zien we haar revalideren in het ziekenhuis. Samen met haar zus schrijft ze tussen de doktersbezoeken door een liedje en speelt ze op haar keyboard. Uiteindelijk zingt ze het lied op een herdenkingsbijeenkomst vanwege het schooldrama, waarna ze ongekend populair wordt. Ze wordt een superster. Maar vijftien jaar later is Celeste (nu gespeeld door Nathalie Portman) niet meer de persoon die ze vroeger was. Ze is narcistisch, cynisch zelfs en heeft een trauma overgehouden aan vroeger.

Bekijk de trailer hieronder

Wat Anna en ik van de film vonden

De film begint redelijk rustig, dachten wij. Het is 1999 en Celeste en haar klas hebben les in het muzieklokaal. Wat een normale dag moet worden, eindigt in een vreselijk drama. Een schutter komt het lokaal binnen en begint te schieten. Celeste overleeft het, maar moet opnieuw leren lopen door rugletsel. Anna en ik vonden de acteerkunsten van Raffey Cassidy, die de jonge Celeste speelt waanzinnig goed. Ze speelt de rol van Celeste heel geloofwaardig, waardoor de emoties flink binnenkomen bij het publiek. Vooral tijdens de scène dat ze begint te zingen, zit je echt ademloos te luisteren. Zó goed.

‘ Eigenlijk vonden we allebei het eerste deel veel leuker om naar te kijken, veel interessanter’

Ondertussen verheugden we ons erg op het tweede deel van de film. Nathalie Portman en Jude Law, dat moest fantastisch worden. Alleen viel dat nogal tegen. Eigenlijk vonden we allebei het eerste deel veel leuker om naar te kijken, veel interessanter. In het tweede deel is Celeste 15 jaar ouder, een jaar of dertig, en is ze wereldberoemd. Als persoon is ze ongeveer 180 graden gedraaid, echt aardig is ze niet meer. Kortom: het tweede deel is wat moeilijker qua identificatie met de hoofdpersoon. Ook vonden we het een aparte keuze om Raffey Cassidy zowel de rol van de jonge Celeste te laten spelen als de dochter van de oudere Celeste. Dat was verwarrend.

Vox Lux bevat een aantal interessante scenes die je niet zomaar loslaten. De regisseur heeft verschillende technieken gebruikt en het verhaal wordt hierdoor op allerlei manieren vastgelegd. Zeker in het begin van de film wordt je meteen geraakt en dit zorgt er voor dat je verder wilt kijken. Helaas wordt dit niet de gehele film vast gehouden, maar Vox Lux bevat gelukkig nog genoeg mooie, ontroerende, grappige of bizarre momenten. Je bekijkt het verhaal van Celeste niet alleen, je beleeft het.

Must-see of niet?

Ondanks dat het tweede deel iets minder was, vinden we Vox Lux zeker een must-see. De film krijgt 4 sterren. Het is interessant om te zien hoe een persoon door een trauma zo kan veranderen. Van een lief meisje op de middelbare school naar een narcistische superster, dat is nogal een verandering. Raffey Cassidy en Natalie Portman vullen elkaar perfect aan en vertolken samen een complex personage. De recensies over Vox Lux zijn behoorlijk wisselend – het hangt dan ook net tussen filmhuis en populair in. Misschien zorgt juist dit er veel voor dat het zo’n spraakmakende film is; het zet je aan het denken en je kunt er nog uren over napraten.

Heb jij Vox Lux al gezien of ga je nog naar deze film (of een andere film) tijdens het filmfestival? IFFR in Groningen vindt plaats t/m zondag 3 februari. Hier vind je het volledige programma.