the-mystery-blogger-award

5 vragen over boeken (Mystery Blogger Award) | Boekenpraat #3

Lisa van Leave No Story Behind tagde me in de Mystery Blogger Award. Een tag waarbij je vragen moet beantwoorden. Hartstikke leuk, vooral als die vragen over boeken gaan. Tijd dus voor een korte boekenpraat, over heerlijke verhaallijnen, favoriete auteurs en genres die ik nooit lees.

Oh ja, er zijn ook nog allemaal regels voor deze tag. Ik snap nooit waarom dat allemaal moet, maar goed. De belangrijkste (die waar ik me wel aan houd, haha) zijn deze:
– Tag de bedenker van deze tag (dat is dus oktoenigma, of hoe je dat maar wilt uitspreken)
– Benoem degene die je getagd heeft (met link!)
– Vertel drie dingen over jezelf
– Nomineer 10-20 mensen (nou, ik tag dus iets minder)
– Vraag je genomineerden vijf grappige vragen (ik neem die van Lisa over)

‘Ik vind quizprogramma’s op televisie fantastisch’

Drie dingen over mijzelf

1. Artikelen schrijven, vooral als ze over boeken gaan, vind ik een van de leukste dingen om te doen ooit. Ik hou er ook van om mensen te interviewen en er vervolgens een fantastisch verhaal van te maken. Dit deed ik heel veel toen ik journalistiek studeerde, en ik vind het nog steeds heerlijk. 🙂
2. Ik vind quizprogramma’s op televisie fantastisch, denk aan 1 tegen 100 en Met Het Mes Op Tafel. Mijn favoriet is 2 voor 12, omdat de vragen daar altijd ongelofelijk lastig zijn. Dan vind ik het extra knap van mezelf als ik een antwoord weet, haha! En bovendien leer je de meest willekeurige dingen tijdens dat programma.
3. Naast lezen, hou ik ervan om te bulletjournalen. Hier zie je bijvoorbeeld een paar van mijn creaties. Hieronder kun je een maandspread bewonderen.

bullet journal augustus spread

De vragen die Lisa mij stelde

Van welke verhaallijn word jij intens gelukkig?
Verhaallijnen vind ik het allerleukst als er een goede plottwist in zit. Bij (YA-)thrillers vind ik de verhaallijnen daarom vaak heel tof. Van boeken als 13 Minuten van Sarah Pinborough en Wij Leugenaars van E. Lockhart word ik intens gelukkig. Ook andere boeken, die iets minder thriller zijn of helemaal niet, kan ik gelukkig worden. Ik vond Een Miljoen Werelden Met Jou van Claudia Gray een hele goede verhaallijn hebben en ook de worldbuilding is echt fenomenaal. Zeker een van mijn favoriete boeken.

‘Ik vind het belangrijk dat (witte) mensen dit lezen, omdat ze na dit boek hopelijk wat beter snappen wat racisme is en minder snel oordelen’

Welk boek wil jij het liefst iedereen cadeau doen?
Aah, heel lastig. Ik denk dat het voor dit jaar The Hate U Give van Angie Thomas is. Dat vond ik een ijzersterk verhaal over racisme en discriminatie in Amerika. Het gaat over de Black Lives Matter-beweging en hoe het daadwerkelijk is om niet gehoord te worden en onschuldig te worden neergeschoten door politieagenten. Een heel actueel onderwerp. Ik vind het belangrijk dat (witte) mensen dit lezen, omdat ze na dit boek hopelijk wat beter snappen wat racisme is en minder snel oordelen.

the-mystery-blogger-award

Van welke auteur koop jij de boeken zonder ook maar de blurb te lezen?
E. Lockhart, Erin Watt, Katharine McGee en Cath Crowley. E. Lockhart omdat Wij Leugenaars fantastisch was. Ik heb meer van dat soort boeken nodig in het Nederlands. Erin Watt, omdat ik De Royals-serie heerlijk vind om te lezen. Echt een guilty pleasure. Ik hoop dat de rest van de serie ook wordt vertaald en er daarna nog een hele stroom aan nieuwe boeken komt – I LOVE IT. Katharine McGee heeft met de Duizend Hoog-serie ook mijn hart gestolen. Haar boeken lezen als een soap waar ik geen genoeg van kan krijgen. Van Cath Crowley las ik dit jaar Donkerblauwe Woorden, een heel mooi boek. Van haar wil ik graag meer lezen en zou ik zonder de blurb te lezen een boek kopen.

‘Haar boeken lezen als een soap waar ik geen genoeg van kan krijgen’

Wat vind je een afknapper in boeken?
Heb je even? Ik heb nogal wat afknappers namelijk. Daar gaan we: de eeuwige driehoeksverhoudingen, saaie personages, verhalen waarin helemaal niks gebeurd, stereotype personages, vrouwelijke personages zonder mening, mannelijke personages die alleen maar van de standaard ‘mannendingen’ houden zoals bier drinken en voetballen en verhalen waarin seksisme/racisme zit.

Welk genre zie je jezelf niet zo snel lezen?
Ik hou van een beetje New Adult, maar bouquet reeks boeken (hoe schrijf je dat eigenlijk?) of erotische romans zou ik nooit lezen. Ook high fantasy, horror en non-fictie boeken over oorlogen sla ik liever over.

erin watt de royals verleiding verraad recensie

Ik tag Judith van Judith Blogt Solo en Jessica van Reviews and Roses. Het lijkt me leuk als jullie de vragen van Lisa ook beantwoorden.