watching Netflix

Netflix-serie Designated Survivor doet meer denken aan soap dan aan politiek drama

Sinds afgelopen woensdag staat na lang wachten het volledige eerste seizoen van de Netflix-serie Designated Survivor online. Een serie die wordt omschreven als politiek drama, maar naar mijn mening iets teveel soap-elementen bevat.

Designated Survivor in het kort

De serie begint met een aanslag op het Capitool in Washington. De gebeurtenis lijdt tot het overlijden van de huidige president en dit zorgt er voor dat de ‘aangewezen overlevende’ Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) automatisch de nieuwe president wordt. Al snel wordt de aanslag opgeëist door een terroristische organisatie. In plaats van verder onderzoek te doen naar mogelijke theorieën, geeft de net aangetreden president direct opdracht om de dader op te pakken. Gelukkig voor de kijker verschijnt hier de bijzonder gedreven detective Hannah Wells (Maggie Q) ten tonele. Zij heeft al snel door dat er meer aan de hand is. En hoewel dit voor de kijker weinig verrassend is, blijft het prettig dat er een personage aan de situatie gewijd wordt.

watching Netflix

Grote voorspelbaarheid

Zelf kijk ik wellicht iets teveel series. Dit zorgt er voor dat ik series goed met elkaar kan vergelijken. Helaas word ik hierdoor nog maar weinig verrast door verhaallijnen. Zeker in deze serie irriteer ik me aan de voorspelbaarheid van de karakters en gebeurtenissen. Dit maakte het geheel behoorlijk ‘soap-ish’. De nadruk ligt naar mijn mening iets te veel op de liefdeslevens en het welzijn van de president en zijn adviseurs. Hierdoor is het beetje politiek dat in de serie verschijnt weinig serieus te nemen. Het is zeker een vermakelijke serie, maar bij een politiek drama verwacht ik toch enig intellect. Deze serie is prima te bekijken onder het appen, bellen of schoonmaken.

Thank God for the cliffhanger

Net als in veel andere series gebeurt er in de laatste afleveringen vrij weinig en worden alle touwtjes in de laatste 5 minuten van de laatste aflevering aan elkaar geknoopt. Net wanneer je je begint af te vragen of er nog iets gaat gebeuren, krijg je als kijker binnen enkele seconden een compleet plot voorgeschoteld. Je zit weer rechtop, verliest jezelf in het verhaal, bent blij met de plotselinge actie of ontdekking en dan… stopt de serie en blijf je geschokt achter. Het resultaat? Seizoen 2 moet ook gezien worden. Het overschot aan losse eindjes is niet eens problematisch in deze serie, omdat hiermee direct een vervolg wordt gesuggereerd. En hiermee redt de cliffhanger de hele serie. Well played, Netflix.

Favoriete karakter en naar mijn mening beste acteur in deze serie: persvoorlichter Kal Penn (Seth Wright).

Designated Survivor kijk je hier.