netflix serie élite review recensie eerste indruk

Eerste indruk: dit vonden we tot nu toe van Netflix-serie Élite

Een soort Spaanse versie van Gossip Girl meets Pretty Little Liars, zo zouden we de nieuwe Netflix-serie Élite omschrijven. Anna, Esther en ik keken de eerste paar afleveringen en vertellen je vandaag wat we er tot nu toe van vonden.

door Anna, Esther & Paula

Élite in het kort

Élite begint met drie normale leerlingen die naar een exclusieve school gaan. Hun oude school is verwoest door een aardbeving, dus daar kunnen ze niet meer naartoe. Met een gekregen beurs gaan ze uiteindelijk naar Las Encinas, waar normaal gesproken alleen de rijke kinderen les krijgen. Een groot deel van de rich kids vindt de beursleerlingen hélemaal niks en laat dat duidelijk merken. Uiteindelijk is de strijd op school zo heftig, dat er iemand wordt vermoord. In flash forwards tussen de normale verhaallijnen door, zie je wat er gaat gebeuren en kom je steeds meer te weten over de moord.

Als je La Casa De Papel hebt gezien, herken je in deze serie een paar gezichten: Rio (Miguel Herrán), Denver (Jaime Lorente) en Alison Parker (Maria Pedraza) spelen er namelijk rollen in.

Anna:’Élite lijkt op bekende Amerikaanse series, maar heeft meer echtheid’

Toen ik weet kreeg van een nieuwe Spaanse Netflix-serie die zou lijken op Gossip Girl, was ik uiteraard meteen razend enthousiast. Ik zette de serie in ‘Mijn Lijst’, nog voor deze was gepubliceerd. Afgelopen vrijdag verschenen de 8 afleveringen online en dit weekend heb ik eens goed de tijd genomen om de nieuwe serie te bekijken. Deze ‘binge-watch koningin’ heeft inmiddels al 6 van de 8 afleveringen gezien.

‘Ik vind Europese series altijd net wat echter, wat rauwer, sexyer en gewaagder dan Amerikaanse series, die toch vaak wat braaf zijn’

Gezien mijn enorme enthousiasme was ik eerst wat terughoudend tijdens het kijken. Ik hoopte dat de serie me niet ging teleurstellen. Wanneer je ergens zo naar uit kijkt, kan het bijna niet anders doen dan tegenvallen. In tegendeel: I’m hooked! Wat is deze serie HOT. Zelf ben ik een enorme voorstander voor Europese series. Ik vind ze altijd net wat echter, wat rauwer, sexyer en gewaagder dan Amerikaanse series die toch vaak wat braaf zijn. Er zijn zeker uitzonderingen hoor, maar over het algemeen geloof ik Spaanse, Franse, Scandinavische, Italiaanse, Britse (etc. etc.) series meer dan Amerikaanse.

Élite deed me sterk denken aan de Amerikaanse series Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook het wat recentere Riverdale. Maar anders dan bij die series, leef ik bij Élite met elk personage mee. Ik denk dat dit dan toch te maken heeft met een bepaalde rauwheid of echtheid. Ik heb het einde van de serie nog niet gezien, maar één ding weet ik zeker: wanneer je begint met deze serie, kun je niet meer stoppen! Nu maar hopen dat zoveel mogelijk mensen deze serie kijken, zodat Netflix besluit tot een tweede seizoen.

netflix serie élite review recensie eerste indruk

Esther: ‘Ik was niet hooked na de eerste aflevering, maar keek uiteindelijk toch door’

Toen Anna vertelde over een Spaanse versie van Gossip Girl was ik nog erg sceptisch. Ik bedoel, hoe kan iets Gossip Girl evenaren? Maar hierdoor werd ik juist wel benieuwd en toen ik het op Netflix zag staan heb ik ook direct geklikt. Ik moet zeggen dat ik de eerste aflevering niet heel bijzonder vond. Ik vond de vertaling soms wat raar en het was allemaal een beetje voorspelbaar. Later ben ik toch verder gaan kijken en toen werd het pas echt interessant. Ik kan je vertellen dat er toen een schaamteloze bingesessie plaats heeft gevonden.

‘Ik moet zeggen dat ik de eerste aflevering niet heel bijzonder vond’

De verhaallijnen worden interessanter en ik vind ze ook vrij origineel (hoewel er ook genoeg cliché momentjes te vinden zijn hoor). Verder vind ik de cast ontzettend goed en wordt de vertaling na de eerste aflevering ook beter. Of het echt met Gossip Girl te vergelijken is, weet ik niet. Maar heeft in ieder geval de sensatie, drama, glamour en schandalen waar we allemaal zo van houden. Ik ben hooked.

Paula: ‘De acteurs weten de dramatische situaties heel geloofwaardig neer te zetten’

Zoals je misschien weet, ben ik groot fan van La Casa De Papel. Wát een fantastische serie is dat! Door La Casa werd ik een beetje verliefd op Spaanstalige series. Niet alleen omdat de taal zo mooi klinkt, ook omdat de acteurs ontzettend goed spelen. In Élite komen gelukkig een paar bekende gezichten terug, namelijk Rio, Denver & Alison. Door die bekende gezichten was ik extra benieuwd en klikte ik de serie aan op Netflix. En wow, ik vond meteen de eerste aflevering al heel tof en spannend! Inmiddels ben ik bij aflevering 4 en wil ik héél graag doorkijken. Maar wat maakt de serie nu zo leuk en bingewatch-waardig, volgens mij?

‘Door de bekende gezichten uit La Casa De Papel, werd ik extra nieuwsgierig naar Élite’

Ik denk dat de kracht van de serie, zoals Anna al zegt, in de puurheid en rauwheid zit. Alles voelt echt, omdat de acteurs heel natuurlijk lijken te spelen. De situaties zijn wel dramatisch, maar de acteurs zorgen ervoor dat het geloofwaardig is. Die combinatie van goede acteurs en het plot over rijke kinderen en een moord, maken voor mij de serie bingewatch-waardig. Je wilt gewoon weten wie de moord heeft gepleegd en hoe het in hemelsnaam zo ver heeft kunnen komen. Bovendien ben ik altijd een fan van flash forwards in series. Net als in bijvoorbeeld How To Get Away With Murder, waar je tussen de normale verhaallijn door stukken uit de toekomst ziet, heeft Élite ook zulke extra stukken. Daardoor is de trigger nog groter om door te kijken, omdat je wilt weten hoe de puzzel precies in elkaar zit. Kortom: kijken, deze serie. Wij zijn positief.

Bekijk de trailer hieronder

Heb jij Élite al bekeken op Netflix? Laat ons zeker weten wat je vond.