watching Netflix

Netflix tip | Abstract: The Art of Design

Ik kijk vooral series via Netflix, maar een goede documentaire kan ik af en toe ook wel waarderen. De nieuwe documentaire-serie Abstract: The Art of Design is er zo een die ik kan waarderen. Van theaterdesign tot illustrators, elke aflevering zit vol creativiteit en bevat het persoonlijke verhaal van een designer.

Abstract in het kort

In deze documentaire-serie draait het allemaal om design. En dat begint natuurlijk bij de designers zelf. Hoe zijn ze begonnen als illustrator, schoenenontwerper of architect? In elke aflevering wordt een ontwerper belicht en krijg je zijn of haar persoonlijke verhaal te horen.

watching Netflix abstract

Waarom ik Abstract fantastisch vond

De serie begint met het verhaal van Duitse illustrator Christoph Niemann. Hij ontwerpt onder andere covers van het bekende tijdschrift The New Yorker, zoals deze. Deze eerste aflevering pakte me eigenlijk meteen omdat het begint met de basis van design: schetsen op papier. Christoph laat zien wat hij allemaal heeft ontworpen en wat er allemaal mogelijk is als illustator. Dat vond ik onwijs tof. Ook zie je regelmatig illustraties in beeld lopen, een poppetje op een raam bijvoorbeeld. Kleine dingen die het extra leuk maken.

Maar het is niet alleen de eerste aflevering die tof is, zeker niet. Er is een aflevering met de man die de Nike Air Max heeft bedacht en ontworpen, een aflevering over theaterdesign. Stuk voor stuk interessant. Ik vond de aflevering met theaterdesigner Es Devlin (of ‘stage designer’ zoals ze het in de docu noemen) een van de interessantste van allemaal. Bij design dacht ik namelijk niet direct aan theater, maar daar is wel degelijk heel veel ontwerp nodig. Es doet dit door boxen te maken waarin een voorstelling zich afspeelt; met regen langs de zijlijn of digitale effecten. Ze maakt zelfs shows voor Beyoncé. Als laatste vond ik de aflevering met architect Bjarke Ingels en interieur ontwerper Ilse Crawford ook zeker de moeite waard.

Dus ja: het oordeel is al duidelijk, Abstract is een must-see.

Benieuwd naar Abstract? Dit is de trailer. De hele serie staat uiteraard op Netflix.