De detective, de vrouw - in boek en serie

Netflix-tips: sterke vrouwen & feministische docu’s

Nog meer feminisme, jawel. Vandaag geen tips over welke boeken je moet lezen, maar over welke series en documentaires op Netflix de moeite waard zijn. Een lijstje met feministische documentaires, een must-see comedyshow en twee series met sterke vrouwen in de hoofdrol.

door Paula

Comedy: Nanette van Hannah Gatsby

Ik kijk nooit naar cabaretiers op Netflix, maar Nanette van Hannah Gatsby is een ander verhaal. Een absolute must-see, want mijn hemel: Hannah is fan-tas-tisch. Een show over waarom ze wil stoppen met komedie, over vooroordelen die ze krijgt omdat ze er mannelijk uitziet, over lesbisch zijn, jezelf voorschut zetten om mensen te laten lachen en Hannah’s persoonlijke verhaal over verkrachting. Heftige onderwerpen waardoor je soms een brok in je keel krijgt, maar toch ook heel erg grappig. Zo’n show waarbij je moet lachen en huilen tegelijk. Als je ‘m nog niet eerder keek, doe het dan alsnog. Je krijgt er geen spijt van.

Documentaire: Period. End of sentence.

Een feministische documentaire dan. Period. End of sentence. gaat over vrouwen die op het platteland van India wonen. Er ligt daar een groot taboe op menstruatie, waardoor meisjes bijvoorbeeld niet naar school gaan als ze ongesteld zijn. Totdat ze wel toegang krijgen tot maandverband en er zelfs een heuse machine wordt geïnstalleerd in het dorp. De vrouwen gaan hun eigen maandverband produceren en dat leidt tot een enorme vooruitgang.

Documentaire: Feminists – what were they thinking?

Als je meer over feministische bewegingen wilt weten, dan is Feminists – what were they thinking? een goede docu op Netflix. Hierin vertellen Amerikaanse vrouwen hoe het eraan toeging in de jaren ’70. Ook werpen ze een blik op de toekomst.

Serie: How to get away with murder

Ik noemde How to get away with murder al in mijn lijstje van favoriete misdaadseries series op Netflix, maar ook in dit lijstje mag ‘ie niet ontbreken. I love it. HTGAWM draait om advocate Annalise Keating, gespeeld door actrice Viola Davis die dat ongekend goed doet. Een spannende en onderhoudende serie is het zeker, maar vooral het feit dat er zoveel sterke vrouwen (heel veel zwarte vrouwen, amazing!) in spelen maakt deze serie tot een absolute must-see. Want hoe heerlijk is het om zwarte vrouwen op topposities te zien in plaats van witte mannen? Verademing hoor.

Serie: Plan Coeur

Een lekkere wegkijkserie die ondertussen ook een feministisch laagje heeft, is Plan Coeur. Deze serie gaat over een vriendinnengroep in Parijs. Het draait vooral om Else, die al lang vrijgezel is en niet goed begrijpt waarom. Haar vriendinnen Charlotte en Emilie schakelen daarom stiekem een gigolo in. Maar dan wordt Elsa verliefd. Een hele leuke en grappige serie over daten, verliefd worden en vriendschap. Ik heb er echt van genoten.

Heb jij een van deze documentaires of series al gezien of heb je een andere tip? Laat het ons weten.