De boeken waar we naar uitkijken in april #2

Na het lijstje met de YA-boeken waar we in april naar uitkijken, kon een lijstje met overige boeken natuurlijk niet uitblijven. Er komt namelijk weer een overload uit, en qua literatuur, feelgood en thrillers staan er ook zeker boeken op onze wishlist. Deze staan er in ieder geval op!

Voor Het Vergeten – Peter Verhelst

Een mooie literaire roman die deze maand uitkomt is volgens ons Voor Het Vergeten van Peter Verhelst. Deze Vlaamse auteur won al eerder prijzen voor zijn werken, dus we zijn erg benieuwd of deze roman ook prijswaardig is. Volgens mij is het autobiografisch en wordt het erg indrukwekkend.

‘Deze Vlaamse auteur won al eerder prijzen voor zijn werken, dus we zijn erg benieuwd of deze roman ook prijswaardig is’

Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.

nieuwe boeken waar we naar uitkijken april 2018

Materiaalmoeheid – Marek Sindelka

Anna las eerder (hoe kan het ook anders) Anna In Kaart Gebracht van deze schrijver. Dat boek werd ontzettend goed ontvangen en Anna is er ook fan van. Materiaalmoeheid is dus wederom een boek van Marek Sindelka, waarvoor hij al o.a. genomineerd werd voor de EU Literatuurprijs 2017. Deze roman gaat over een actueel onderwerp, namelijk over vluchten naar Europa. We kunnen niet wachten om te verdrinken in de prachtige zinnen van deze schrijver.

‘We kunnen niet wachten om te verdrinken in de prachtige zinnen van deze schrijver’

‘Materiaalmoeheid’ is het indrukwekkende verhaal van twee jonge broers die naar Europa proberen te vluchten. Al snel verliezen ze elkaar uit het oog, maar de lezer volgt hun ontberingen met een wisselende perspectief. Een niet-moraliserende roman waarin het fysieke de vertelling gestalte geeft. Het lichaam herinnert zich beter hoe te handelen dan de geest.

recensie de vijfde brief nicola moriarty
Een boek van de zus van Liane Moriarty

Wat Alice Vergat – Liane Moriarty

Nog een schrijver waar Anna fan van is: Liane Moriarty. Ik heb alleen De Vijfde Brief van Nicola Moriarty, de zus van Liane, gelezen maar ben van plan om binnenkort Het Geheim Van Mijn Man van Liane te lezen. Er zijn in ieder geval genoeg romans van Liane om te lezen, maar haar nieuwste Wat Alice Vergat komt ook zeker op ons lijstje te staan. Kom maar op met deze nieuwe Moriarty!

‘Kom maar op met deze nieuwe Moriarty!’

Alice Love is 29, dol op haar man en zwanger van hun eerste kind. Dus… stel je Alice’ schok voor wanneer ze bijkomt op de vloer van haar sportschool, naar het ziekenhuis wordt gereden en daar ontdekt dat de bruidsweken al lang voorbij zijn. Ze ligt in een scheiding, heeft drie kinderen en ze is 39 jaar.

Alice moet de gebeurtenissen van het afgelopen decennium zien te reconstrueren, en tegelijkertijd proberen haar leven weer op de rit te krijgen. Ze probeert te achterhalen waarom haar zus haar niet meer wil spreken en hoe het komt dat ze een van die superslanke moeders met veel te dure kleren is geworden. Uiteindelijk moet Alice er vooral achter komen of geheugenverlies een zegen is of een vloek en of het mogelijk is om helemaal opnieuw te beginnen.

Het Eeuwige Leven – Matt Haig

Dan Het Eeuwige Leven van Matt Haig. Deze roman deed me erg denken aan de film The Age Of Adaline, dat over een vrouw gaat die niet ouder kan worden. In dit boek is het Tom, en 41-jarige man, die een bepaalde aandoening heeft waardoor hij niet ouder wordt. Net als Adaline in de film mag hij niet verliefd worden, maar of dat goed gaat is een tweede. Ik ben erg benieuwd naar dit boek en hoop dat het niet te veel op The Age Of Adeline lijkt, maar ook een eigen twist heeft.

‘Deze roman deed me erg denken aan de film The Age Of Adaline’

De 41-jarige geschiedenisleraar Tom Hazard ziet eruit als een normale man, maar leeft door een ongewone aandoening al eeuwenlang. Hij is overal geweest, heeft alles meegemaakt, is talloze malen van identiteit veranderd. Hij wil nu vooral een gewoon leven, net als ieder ander. Hij mag alleen niet verliefd worden…

nieuwe boeken april 2018 waar we naar uitkijken

Concept M – Aafke Romeijn

Ik hou van boeken met een vleugje sci-fi of boeken die zich afspelen in de toekomst. Als je daar ook van houdt, zit je goed met Concept M deze maand. Dit boek gaat over de mysterieuze ziekte ‘kleurloosheid’ die de hoofdpersoon Hava (25) krijgt. De flaptekst klinkt veelbelovend: een wereld die lijkt op de onze, een ziekte die het land ontwricht en iemand die besluit dat het tijd is om actie te ondernemen.

‘De flaptekst klinkt veelbelovend: een wereld die lijkt op de onze, een ziekte die het land ontwricht en iemand die besluit dat het tijd is om actie te ondernemen’

In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen. Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

Het Leugenspel – Ruth Ware

Ruth Ware ken je misschien wel van In Een Donker, Donker Bos. Nou, goed nieuws: er komt weer een gloednieuwe thriller aan deze maand. En wat voor één! De flaptekst overtuigde mij meteen om het boek te gaan lezen, omdat het ontzettend mysterieus klinkt. Hoofdpersoon Isa moet haar leugenachtige verleden onder ogen zien, en dat kan nog wel eens heel spannend worden. Op mijn lijstje dus (en bij onze lieftallige MustMag-thrillerrecensent Esther vast ook!)

‘De flaptekst overtuigde mij meteen om het boek te gaan lezen, omdat het ontzettend mysterieus klinkt’

De regels zijn eenvoudig: 1) Vertel een leugen 2) Hou vast aan je verhaal 3) Word nooit betrapt

Isa speelde op school met haar drie beste vriendinnen altijd het Leugenspel. Ze hielden een wedstrijd wie mensen kon overtuigen van de bizarste verhalen. Nu, na zeventien jaar van geheimen, is er iets verschrikkelijks op het strand gevonden. Iets dat Isa dwingt om haar verleden te onderkennen, samen met de drie vrouwen die ze al jaren niet heeft gezien, maar nooit is vergeten..

series netflix televisie die we kijken

De Hot Daddy List – Madelein Kerseboom

Ik moest echt lachen om de titel van dit boek – De Hot Daddy List – omdat het me aan de grappige app Dream Daddy deed denken. Dit boek gaat dus over vaders en wel vaders op de Buitenschoolse opvang. Een ontzettend leuk idee. Volgens de uitgeverij is dit boek ideaal voor fans van Chantal van Gastel, en daar sluit ik me na het lezen van de flaptekst (meer lees je hier) wel bij aan. Dit is trouwens het debuut van Madelein Kerseboom, dus je snapt dat ik ontzettend graag wil ontdekken of ze ook zo fijn schrijft als Chantal van Gastel.

‘Dit is trouwens het debuut van Madelein Kerseboom, dus je snapt dat ik ontzettend graag wil ontdekken of ze ook zo fijn schrijft als Chantal van Gastel’

Alice en haar collega’s praten graag over de leukste papa’s van de kinderopvang. De vader van Sara staat met stip op nummer 1. Maar waarom wordt Sara zo vaak opgehaald door de oppas?

Dwaallichten – Gerda Blees

Aan Doodgaan Dachten We Niet is de eerste verhalenbundel van Gerda Blees die ik vorig jaar meerdere keren op Instagram voorbij zag komen. Nu komt ze met haar eerste dichtbundel. Heel erg tof. Ik moet haar verhalenbundel nog lezen, maar hoor daar onwijs goed verhalen over van o.a. Jurgen die er een recensie over schreef. Haar dichtbundel moet dus wel fantastisch zijn, ik heb hoge verwachtingen.

‘Haar dichtbundel moet dus wel fantastisch zijn, ik heb hoge verwachtingen’

Gerda Blees (1985) won, net als voorheen schrijvers als Manon Uphoff, Edwin Mortier, Maartje Wortel en Arnon Grunberg, afgelopen jaar de Nieuw Proza Prijs Venlo voor haar verhaal ‘Zomerkroos’. Eerder publiceerde ze in Tirade en Hollands Maandblad. In 2018 verschijnt haar poëziedebuut Dwaallichten.

Welke nieuwe boeken staan er op jouw lijstje?