nieuwe boeken april 2019

De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in april

Non-fictie over autisme en body positivity, mooie romans en nieuwe YA’s. Naar deze boeken kijken we uit in april!

door Paula

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Ik ken Bianca van Twitter en kwam er zo achter dat ze een boek ging schrijven over autisme. Nu heb ik zelf geen autisme, maar dat maakt natuurlijk niet uit: ik vind het wel interessant om er meer over te lezen, zodat ik het beter begrijp. Het autistische spectrum is zo breed en er zijn veel vooroordelen over, dus ik leer er ongetwijfeld een heleboel van. Ik ben heel benieuwd.

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’

nieuwe boeken april 2019

Jongen verslindt heelal – Trent Dalton

Op een of andere manier heb ik een beetje een zwak voor boeken die zich in de jaren ’70, ’80 of ’90 afspelen. Jongen verslindt heelal valt ook in die categorie en speelt zich af in 1985. Ik vind de sfeer in dit soort boeken vaak heel fijn. Geen telefoons, internet of wat dan ook – een ander soort leven dan in deze tijd. Toch komen er natuurlijk universele thema’s terug. Dit boek gaat bijvoorbeeld over broederschap, ware liefde en (ongewone) vriendschappen.

Brisbane, 1985: een verdwenen vader, een broertje dat weigert te praten, een junkiemoeder, een heroïne dealende stiefvader en een ex-gedetineerde en crimineel als oppas. Eli Bell heeft het niet getroffen met de omgeving waarin hij op moet groeien. Toch staat hij open en vrolijk in het leven, en probeert hij een goed mens te zijn in een krankzinnige wereld. Maar het lot zorgt steeds voor nieuwe problemen, met Tytus Broz, de legendarische drugsdealer, voorop.

Dan wordt zijn moeder gearresteerd, moet hij bij zijn onbekende vader aankloppen, komt hij opnieuw oog in oog te staan met de criminelen die zijn wereld overhoop gooiden, en wordt hij ook nog eens verliefd op het meisje van zijn dromen.

Loslopen – Laura van der Haar

Laura van der Haar schreef eerder Het Wolfgetal, dat lovend werd ontvangen. Ondanks dat ik dat boek nog wil lezen, sprak haar nieuwe boek me ook al aan. Loslopen is deels autobiografisch en gaat over Laura en haar hond in de stad. Het boek klinkt heel sprankelend en luchtig, waardoor ik meteen geïnteresseerd was. Even niet lezen over hele zware onderwerpen is immers ook wel eens lekker.

Had ik ook maar ergens een staartje om mijn energie mee te geleiden, om alle onrust en levenslust en zenuwen mee weg te kwispelen. Heel klein maar, zwiepzwiepzwiep. Drummen, boksen, schilderen, een volkstuin, archeologie; Laura van der Haar is er nooit van overtuigd dat ze het juiste doet. Tot de dag waarop ze haar kantoorbaan opzegt en een hond neemt: Takkie.

Samen lopen ze stad en land af. Ze zijn in de kroeg, in de bus en in het bos; overal snuffelen ze rond, en altijd maken ze wel iets buitengewoons mee. De sprankelende taal waarin Laura van der Haar hun belevenissen weet te vangen maakt Loslopen tot een feest der herkenning voor hondenbezitters, leunstoelreizigers, vechtsporters, hangjongeren, bierdrinkers en wandelaars.

nieuwe boeken april 2019

De bijenhoudster – Meredith May

Op het eerste gezicht dacht ik dat De bijenhoudster een roman was, maar het is eigenlijk non-fictie (maar dan geschreven in romanstijl). In dit boek vertelt Meredith May over haar eigen leven en dat gaat voornamelijk over bijen. Ze woonde als kind bij haar opa, die bijenhouder was, en daardoor leerde ze het insect kennen. Maar het gaat verder dan dat. Als ik de tekst bij het boek mag geloven is het ‘een buitengewoon mooi geschreven verhaal over onverwachts je plek en roeping vinden, en hoe een klein, vaak verkeerd begrepen insect een leven kan veranderen’. We zullen zien.

Meredith May was vijf jaar oud toen er voor het eerst een honingbij over haar arm kroop. Ze woonde op dat moment bij haar grootvader, een excentrieke bijenhouder die honing maakte in een roestig oud busje. Die eerste bij was angstaanjagend en opwindend tegelijk, en in de jaren daarna ontdekte ze dat alles wat ze over het leven en familie moest weten verborgen lag in de geheime wereld van de bijen. Het was het begin van een levenslange vriendschap.

De bijzondere woorden van Gioia – Enrico Galiano

Bij Uitgeverij Luitingh Sijthoff komt een hele mooie Young Adult uit van Italiaanse schrijver en docent Enrico Galiano. Het boek was al een hit in Italië, dus mijn verwachtingen zijn eerlijk gezegd behoorlijk hoog. Qua sfeer deed het verhaal me ook denken aan Aristoteles & Dante van Benjamin Alire Sáenz en ik hoop enorm dat ik dat goed heb gegokt. Dat boek is namelijk een van mijn favorieten.

De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen (alleen ruggen van mensen, nooit de voorkant) en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat – helaas bestaat ze alleen in het hoofd van Gioia. Op een avond ontmoet Gioia een jongen, Lo. Met hem kan ze goed praten, ontdekt ze. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?

nieuwe boeken april 2019

Give a F**k – Felicity Morse

Ja, wat zal ik zeggen? Ik heb dit zelfhulpboek in het lijstje staan, maar ik ben ook een beetje zelfhulpboeken-moe. Lekker tegenstrijdig hè. Toch sprak Give a F**k me aan, vooral omdat andere boeken altijd zeggen dat je geen fuck moet geven zoals in dit boek van Mark Manson en dit boek dat niet doet. Ook al hou ik niet enorm van zelfhulpboeken, soms heb ik toch zin om er een te lezen. Het geeft je soms net even een klein zetje, een boost of een nieuw inzicht.

Honderden boeken hebben zich al gericht op een gezondere en betere manier van leven. Vrij van stress, met een geweldig lijf en al je geliefden lachend om je heen. Maar waarom houden we het niet vol? Give a F**k is het realistische antwoord op populaire zelfhulpboeken waarin ons wordt verteld om vooral aan onszelf te denken en ons niks aan te trekken van wat anderen denken.

Give a F**k gooit het met zachte hand over een andere boeg. Dit boek leert ons, zonder sentimenteel te worden, hoe we met zorg en aandacht voor onszelf en anderen een betekenisvoller leven kunnen leiden. Om negatieve patronen te veranderen is tijd en geduld nodig. Falen hoort daarbij. Het mag je wel iets uitmaken. Je mag wel ergens om geven. En dat betekent niet het einde, maar juist het begin.

Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli

Dan nog een non-fictie boek over body positivity. Tatjana Almuli deed mee aan Obese om af te vallen, ervaarde de privileges van dun zijn en kwam later weer aan. Haar boek gaat over haar leven als dik meisje, over vooroordelen en over hoe ongezond de norm om dun te zijn eigenlijk is. Ook andere vrouwen doen hun verhaal zodat je als lezer meer inzicht krijgt in dit onderwerp. Kortom: een boek die zeker op je to read-lijstje moet. Bij ons staat ‘ie er in ieder geval zeker op. En hoog ook.

Tatjana heeft haar hele leven overgewicht. En krijgt dus al haar hele leven ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat ze ongezond dik is en daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar jeugd waren er geen liefdes en eerste seksuele ervaringen, in plaats daarvan waren er pestende klasgenoten en stiekeme vreetbuien.

Wanneer ze als studente meedoet met het televisieprogramma Obese, verliest Tatjana eenderde van haar lichaamsgewicht en ervaart voor het eerst de privileges die bij slank(er) zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam. Samen met andere vrouwen doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. En ze vraagt zich af: hoe gezond is die norm eigenlijk?

nieuwe boeken april 2019

We doen wat we kunnen – Lykele Muus

Muus debuteerde met Eland en nu is er een tweede roman: We doen wat we kunnen. Op zowel Hebban als Goodreads zie ik dat veel lezers enthousiast waren over Eland, zo laaiend enthousiast zelfs dat ik Eland eigenlijk ook wil lezen nu. Maar misschien begin ik eerst in zijn nieuwste boek, want die klinkt ook erg veelbelovend. En laten we eerlijk zijn: goeie cover ook.

Twee bevriende gezinnen delen een vakantiehuisje aan zee: Esther, Danny en hun dochter Madelon; Gwen en Tom en hun dochter Elisa. Na een tragisch ongeluk met een quad belanden hartsvriendinnen Madelon en Elisa in het ziekenhuis. Esther en Danny hebben geluk: Madelon lijkt er goed vanaf te zijn gekomen. Maar Elisa ligt in een coma en Gwen en Tom moeten afwachten of hun dochter nog ontwaakt. Dan blijkt dat Madelon een hartinfarct heeft en met spoed een donorhart nodig heeft. Het hart van Elisa welteverstaan. De verhoudingen worden onverbiddelijk door elkaar geschud en de vier ouders moeten een onmogelijke keuze maken. De borrel rond het kampvuur verandert in een schaakspel. De vrienden worden vijanden.

We doen wat we kunnen is een filmische, beklemmende roman vol scherpe dialogen en confronterende vragen. Wat blijft er van jezelf en je relatie over als je kinderen wegvallen? En hoe krijg je vrienden zover om hun enige dochter op te offeren om die van jou te kunnen redden? Esther, Danny, Gwen en Tom moeten kiezen: vechten en verliezen of opgeven en opnieuw beginnen.

nieuwe boeken april 2019

De zwendelprins – Rima Orie

Rima won de schrijfwedstrijd van Uitgeverij Moon, het Moon YA Contest. In april komt haar YA-debuut uit onder de naam De zwendelprins en kan iedereen het lezen. Zo tof! Ik lees niet vaak fantasy, maar dit boek deed me een beetje denken aan De Selectie (want koninklijke invloeden, knappe prinsen – hallo!) waardoor ik spontaan enthousiast werd. Go Rima! *cheerleader modus*

Als nieuwsgierige keukenhulp is de 17-jarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Tot er, tien jaar na zijn verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?

De executie – Daniëlle Bakhuis

Zoals je misschien weet, was ik heel enthousiast toen ik De Eliminatie van Daniëlle Bakhuis las. Ik liet het boek zelfs signeren op YALfest. Nu komt er een nieuwe YA uit van Daniëlle en ik kan niet wachten om het te gaan lezen. Het deed me eerst wat denken aan Showstopper van Hayley Barker, maar toch ook niet helemaal. Ik denk dat Daniëlle er wel een eigen twist aan geeft waardoor het minstens zo spannend wordt als haar vorige YA-thriller.

Het is 2048. Wanneer de zestienjarige Charlotte van der Wal een misdaad begaat, heeft dat grote gevolgen. Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren in enorme kooien boven een onpeilbare diepte in een live tv-show terechtgesteld. Ze zijn hun leven niet zeker, want voor het uur voorbij is zullen bij vier ‘kandidaders’ de bodems onder hun kooien worden weg geklapt.

Welke boeken wil jij gaan lezen in april?