nieuwe boeken augustus 2018

De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in augustus

Een kookboek voor studenten, een nieuw boek van Yuval Noah Harari en fantastische YA-boeken (eindelijk het derde deel van Duizend Hoog!) Dit zijn de boeken waar we naar uitkijken in augustus.

Alleen maar jij – Mia Sheridan

Ik hoor veel goeds over de New Adult-boeken van Mia Sheridan. Over haar boek Stilte las ik bijvoorbeeld veel positieve recensies bij de bloggers die ik volg. Nu is er dus Alleen Maar Jij, een New Adult over verliefd worden én op zoek zijn naar jezelf. Volgens mij erg mooi. Al ben ik ook wat kritisch, omdat ik New Adult vaak of geweldig goed vind (Nooit Meer van Colleen Hoover) of juist niet (Het Probleem Met Voor Altijd van Jennifer L. Armentrout). Hopelijk valt dit NA-boek in de eerste categorie.

‘Ik vind New Adult vaak geweldig goed óf juist niet – hopelijk valt dit boek in de eerste categorie’

‘Alleen maar jij’ van Mia Sheridan is geen zoetsappig liefdesverhaaltje. Het is het verhaal van een jonge vrouw die weliswaar beschadigd is, maar niet geknakt. Wanneer hoofdpersoon Ellie de mooie Gabriel ontmoet, wordt ze verliefd op hem. Maar ze vindt dat ze eerst zichzelf moet vinden, voor ze een liefdesrelatie met hem kan aangaan. ‘Alleen maar jij’, ja, maar dat kan niet zonder ‘ik’.

De liefdesbrieven van Abelard en Lily – Laura Creedle

Soms heb je zin in een luchtig en schattig boek. Ik noem maar even de boeken van Becky Albertalli en Julie Buxbaum. Volgens mij past schrijfster Laura Creedle ook goed in dat lijstje schrijfsters, want dit klinkt precies zo leuk als o.a. Vertel Me Drie Dingen. Op mijn lijstje dus: De Liefdesbrieven van Abelard en Lily. Alleen die titel klinkt toch ook al ultiem lief?

Als ADHD’er Lily en autist Abelard per ongeluk een klaslokaal beschadigen, moeten ze nablijven. Dat vindt Lily geen straf; Abelard is slim, knap en loopt dertig seconden achter op de rest van de wereld. Perfect, want zij loopt juist dertig seconden voor. Ze vallen voor elkaar, maar hun relatie is niet zonder moeilijkheden. Is hun liefde sterk genoeg om de verschillen tussen hun persoonlijkheden te overbruggen?

nooit meer colleen hoover recensie it ends with us

Valse hoop – Clare Mackintosh

Geen maandelijks lijstje zonder thrillers. Esther recenseert hier meestal de thrillers en is vooral fan van Karin Slaughter. Clare Mackintosh schijnt wel wat weg te hebben van de Queen Of Crime, dus we zijn erg benieuwd of Valse Hoop tof is. Haar eerdere boeken Mea Culpa en Ik Zie Jou zag ik in ieder geval vaak goed beoordeeld worden.

‘Clare Mackintosh schijnt wel wat weg te hebben van de Queen Of Crime’

Een jaar geleden beëindigde Anna’s moeder haar leven op exact dezelfde wijze als haar vader een paar maanden eerder. Sindsdien probeert Anna wanhopig zichzelf op de been te houden. Een kaart op de sterfdag van haar moeder zet een reeks gebeurtenissen in gang die Anna doet vermoeden dat er meer achter de dood van haar moeder zit dan waar de politie vanuit ging. Graven in het verleden blijkt gevaarlijk te zijn, soms is het beter alles te laten rusten. Maar dat is nu te laat… Moord. Zelfmoord. Of zit het toch anders?

Het schijnbestaan – José Saramago

Onze gastblogger Laurine las eerder Stad der Blinden van José Saramago. Dit zei ze daarover: ‘Het is een tijdloze parel dat een groot vraagstuk over de huidige maatschappij met een apocalyptische laag behandelt, dat je aan het denken zet. Na dit boek heb ik de smaak wel te pakken en wil ik zeker meer werken lezen van Saramago. Dit boek is dus zeker een aanrader voor iemand die een uniek boek wil lezen dat nog een hele tijd in je hoofd blijft rondspoken.’ Je snapt: we kijken uit naar het de nieuwe José Saramago.

In de roman Het Schijnbestaan komt het bestaan van een pottenbakker in gevaar als het kolossale winkelcentrum waaraan hij zijn traditionele keramiek levert niet langer van zijn handwerk gediend is. Met grote moeite past de pottenbakker zijn product aan, maar dat betekent slechts uitstel van executie. Saramago schetst in deze vertelling de verwording van de moderne mens: gericht op consumptie en zonder menselijkheid.

nieuwe boeken augustus 2018

Nova – Daniël Samkalden

Ik kan boeken met veel interessante perspectieven zeker waarderen en volgens mij is Nova precies zo’n boek die bij mij in de smaak zal vallen. De drie personages in dit verhaal zijn compleet verschillend, maar ze kampen toch met dezelfde universele problemen. Ik ben benieuwd.

‘De drie personages in dit verhaal zijn compleet verschillend, maar ze kampen toch met dezelfde universele problemen’

Als de beroemde Thomas de Poes bij een televisie-uitzending de briljante sterrenkundige Julie ontmoet, maakt hij zichzelf onsterfelijk belachelijk en wordt publiekelijk zijn val ingezet. Schrijver Maarten Schrepel is de dubieuze eer gegund om als ghostwriter het levensverhaal van De Poes op te tekenen. In Nova durft Daniël Samkalden ver te reiken. Hij vlecht drie compleet verschillende gedachtewerelden op virtuoze wijze in elkaar. Langzaam raken de personages met elkaar verknoopt. Ze stoten elkaar af en reizen elkaar na over de wereld, van het ijskoude Amerikaanse hooggebergte tot diep in het Afrikaanse binnenland. Ieder voor zich proberen ze de vraag te beantwoorden of ze aan hun lot kunnen ontkomen of het juist moeten zien te dragen.

Een jaar met jou – Julia Whelan

Het is zomer, dus ik heb niet altijd zin in boeken met hele zware onderwerpen. Ik snak soms naar luchtige boeken die makkelijk weglezen. Een Jaar Met Jou staat daarom zeker op mijn lijstje (en ook op die van Anna, want zij houdt van feelgood) want het klinkt gewoon héérlijk. Flinke dosis liefde, beetje een Ezra en Aria uit Pretty Little Liars-feeling en een knappe poëziedocent. Ja, prima zomerboek vinden wij.

De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal haar een plek wachten in het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur.

Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie – en Ella’s toekomst – volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert, staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug?

planeet paranoia matt haig recensie

21 lessen voor de 21ste eeuw – Yuval Noah Harari

Van een luchtig boek, naar iets veel serieuzers. Ik wil namelijk meer goede non-fictie lezen. In Planeet Paranoia van Matt Haig, die ik afgelopen maand las, haalde de schrijver onder andere Yuval Noah Harari aan. De boeken van Harari – Sapiens en Homo Deus – kende ik al, maar ik had ze nooit eerder gelezen. Toen Matt Haig erover vertelde, werd ik er weer aan herinnerd. Hopelijk kan ik één van zijn Harari’s boeken, het liefst deze nieuwste over de 21e eeuw en zijn visie daarop, dit jaar nog lezen. Ik vind het namelijk waanzinnig interessant als ik de flaptekst mag geloven.

In Sapiens boog Yuval Noah Harari zich over het verleden, in Homo Deus over de toekomst; nu laat hij zijn licht schijnen over het heden. Wat zijn de uitdagingen van onze tijd? Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen? Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump? Hoe weren we ons tegen fake news? Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog? Wat moeten we denken van het opkomend nationalisme? Vragen de mondiale problemen die op ons afkomen om andere politieke systemen? Is het een goed idee dat we onze data overdragen aan enkele grote commerciële spelers, of wordt het tijd om het eigendom van data te reguleren? En wat wordt de grote nieuwe wereldmacht, Amerika, Europa of China? In dit boek beantwoordt Yuval Noah Harari de 21 meest urgente vragen van onze tijd.

Uit huis met Jet – Jet van Nieuwkerk

Dan een kookboek. Uit huis met Jet lijkt me zó leuk, omdat het volstaat met handige en makkelijke recepten voor studenten. Niet de makkelijke vette recepten zoals burgers of pasta met kookroom, maar een stuk gezonder. Ook gaat het over het inrichten van je voorraadkast en hoe je geld kunt besparen. Heel praktisch en ideaal als cadeau voor iemand die op zichzelf gaat wonen of al langer op zichzelf woont maar gezonder wil koken. Ik wil dit kookboek in ieder geval wel in mijn kast hebben.

‘Ideaal als cadeau voor iemand die op zichzelf gaat wonen’

Dit kookboek is voor iedereen die op zichzelf gaat wonen. Of misschien doe je dat al een tijdje, maar kom je niet verder dan spaghetti met kookroom en kant-en-klare magnetronmaaltijden. Of maak je maar weer een bak yoghurt met cruesli als avondeten, die je met lange tanden leegeet voor de televisie terwijl je denkt: lag er niet nog een zak chips achter de broodrooster? Ik laat je zien dat je voor weinig geld een verse maaltijd op tafel kunt zetten. Weg met die droge pasta, rode saus uit een pot en geraspte kaas die naar plastic smaakt. Het kan véél lekkerder. En gezonder. Makkelijk, snel en goedkoop. Je krijgt allerlei bespaartips van me. Verder vertel ik hoe je low budget de eettafel gezellig eruit laat zien, een slimme voorraadkast inricht en je huis pimpt.

duizend hoog katharine mcgee recensie

Torenhoog (Duizend Hoog #3) – Katharine McGee

Duizend Hoog van Katharine McGee is echt een van mijn favorieten. Deze trilogie is op mijn lijf geschreven. Er zit namelijk héél veel drama in (denk: De Royals-trilogie van Erin Watt), een vleugje mysterie en moord en daarnaast is het ook nog eens futuristisch. Daar hou ik allemaal van. Bovendien – en dit heb ik vast vaker gezegd maar het is echt zo – leest dit boek als een soap. Het voelt heel erg Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar dan met een futuristisch sausje. I love it, kom maar op met het slotdeel!

‘Het voelt heel erg Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar dan met een futuristisch sausje’

New York, 2119. Leda, Watt, Rylin, Avery en Calliope leven in de toren en hebben allemaal zo hun eigen problemen. Een onbereikbare liefde, een politieonderzoek, bedrog, listen en leugens… Wie weet zich staande te houden in deze duizend verdiepingen tellende toren?

Tip: Duizend Hoog en Duizelingwekkende Hoogte zijn nu tijdelijk maar voor tien euro te koop online en in de boekhandel.

Lees hier meer over Duizend Hoog en Duizelingwekkende Hoogte

Sorta Like a Rockstar – Matthew Quick

Uitgeverij Lemniscaat komt ook weer met een fijne YA. Over Een Schitterende Chaos, die uitkwam bij dezelfde uitgeverij, was ik enorm enthousiast dus toen ik dit YA-boek zag werd ik erg blij. Ik gok dat het net als Een Schitterende Chaos heel realistisch is, fijne personages heeft en ondanks alles ook hoopgevend en hartverwarmend is. Precies waar ik van hou. Anyway: ik heb zin in dit boek! Wat overigens extra tof is, is dat dit boek verfilmt wordt op Netflix. Dan moet het met deze YA-roman wel goed zitten. 😉

Amber Appleton woont samen met haar moeder in de schoolbus waarmee haar moeder overdag de kost verdient. Gelukkig is Amber een superster als het op optimisme aankomt. Maar haar optimisme wordt zwaar op de proef gesteld als een afschuwelijke gebeurtenis haar hele bestaan op losse schroeven zet.

In Sorta like a Rock Star trekt een bonte stoet aan vrolijke personages voorbij. Het is een inspirerend, hartverwarmend verhaal van hoop en plezier – ondanks de keiharde realiteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Netflix deze prachtige Young Adult-roman verfilmt!

Naar welke boeken kijk jij uit in augustus?