nieuwe boeken februari 2018

De boeken waar ik naar uitkijk in februari

Tijd voor de nieuwe boeken van februari. En ik heb er weer ongelofelijk veel zin in. Na mijn leesdip eind december en begin januari, sloeg mijn leesdip daarna om in een soort leessprint. Heerlijk! Ik las daardoor zelfs 7 boeken in januari. Hopelijk hou ik dat vast de komende maand, want er komen heel veel toffe boeken uit die ik het liefst allemaal wel wil gaan lezen. Dit zijn ze.

Lief Van Je – Roanne van Voorst

Over Lief Van Je las ik veel positiefs op Hebban. De meerderheid van de lezers gaf het boek daar vier sterren. Ik las een paar recensies en was eigenlijk wel geïnteresseerd. Een boek over oorlogstrauma’s, schuld, verlies en psychologische problemen. Heftig onderwerp, maar volgens mij is het erg goed beschreven in deze roman.

‘Een boek over oorlogstrauma’s, schuld, verlies en psychologische problemen’

Een broer is er gewoon. Je houdt van hem zonder het te weten. Tot hij er gewoon niet meer is. Misschien zelfs wel door jouw toedoen… Nee, dat mag je niet denken. ‘Het was juist lief van je dat je hem eens mee uit wilde nemen.’ Je weet dat je nu maar één ding kunt doen: de strijd afmaken die hij wilde beginnen.

Showstopper (Showstopper #1) – Hayley Barker

Showstopper kwam in januari al massaal voorbij op Instagram bij mij, maar het boek komt pas officieel uit in februari. Waarom het me tof lijkt, is omdat het een beetje lijkt op The Hunger Games. Nu worden er natuurlijk vaak boeken vergeleken met bv. The Hunger Games, maar volgens mij maakt Showstopper de hoge verwachtingen en de vergelijkingen met THG wel waar. Tot dusver zie ik namelijk veel vier- en vijfsterren recensies. Ook is het interessant omdat het eigenlijk over een soort slavernij gaat; een systeem die door de minister in stand wordt gehouden in dit boek.

‘Waarom het me tof lijkt, is omdat het een beetje lijkt op The Hunger Games’

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter. Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen. Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?

Everless, het meisje en de alchemist – Sara Holland

JAAAA. Ik kijk al heel lang uit naar Everless, omdat het verhaal zo fantastisch klinkt. Echt het soort fantasyboek voor mij! Ook is Lotte van BlossomBooks hier zo enthousiast over, dat dit wel een topboek moet zijn. Ik kan in ieder geval niet meer wachten om dit boek te gaan lezen (en om het boek te signeren op YALfest, want Sara Holland komt daar ook naartoe!)

‘Echt het soort fantasyboek voor mij!’

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…

De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen. Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

nieuwe boeken februari 2018

Camino – Graeme Simsion en Anne Buist

Two Steps Forward is er nu ook in het Nederlands onder de naam Camino. Dit boek lijkt me vooral leuk omdat ik Graeme Simsion ken van Het Rosie Project. Dat vond ik heel prettig om te lezen, dus hopelijk is Camino net zo – inclusief die perfecte combinatie van feel good, serieuze onderwerpen en humor.

‘Hopelijk net zo als Het Rosie Project – met de perfecte combinatie van feel good, serieuze onderwerpen en humor’

De Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin zijn beiden in het schilderachtige Cluny, Frankrijk. Om een nieuwe start te maken, gaan ze – alleen – de lange weg afleggen die van Cluny naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje leidt, over de beroemde Camino de Santiago, de pelgrimsroute van Sint-Jakob. Ze kijken ernaar uit om in de voetsporen van de pelgrims te stappen die hun al eeuwen voorgaan op de Camino. Er wordt gezegd dat de Camino je verandert. Hij geeft je de kans een nieuwe versie van jezelf te vinden. Maar kunnen deze twee heel verschillende mensen ook elkaar vinden?

Het Kwaad In Ons – Corine Hartman

Van feel good naar thriller. Het Kwaad In Ons lijkt me namelijk onwijs spannend. Als ik de beschrijving mag geloven, begint dit boek eigenlijk heel normaal. Een gezin met adoptiekinderen in Nederland, ouders die normale banen hebben en een fijn huis. Maar toch schuiven ze naar de rand van de afgrond. Ik heb meteen honderd vragen na deze beschrijving. Waarom gaat alles mis? Wat gaat er gebeuren? Hoe kan het überhaupt gebeuren? Daarom wil ik het dus lezen, haha.

‘Ik heb meteen honderd vragen na deze beschrijving’

Een gelukkig gezin. Zijn we dat ooit wel geweest? Simone Steenbeecks grootste wens was moeder worden. Een gezin om voor te zorgen. Helaas bleef een zwangerschap uit en koos ze samen met haar man Richard voor een andere weg. Ze werden de trotse adoptieouders van de Braziliaanse Daniel en Nina. Niet lang daarna raakte Simone alsnog zwanger en dochter Veerle completeerde het gezin. Nu, bijna twintig jaar later, woont het gezin Steenbeeck in het idyllische Hattem aan de IJssel. Simone heeft een patisserie in het dorp, Richard is leraar in het vlakbij gelegen Zwolle en de kinderen… daar stokt het perfecte plaatje. Langzaam slaan er gaten in het warme, veilige nest dat Simone haar gezin wil bieden, en ongemerkt schuiven ze naar de rand van de afgrond.

Onder De Huid – Sara Flannery Murphy

Onder De Huid (The Possessions in het Engels) van Sara Flannery Murphy is ook een thriller die deze maand uitkomt. Het is ook een beetje sci-fi, omdat het gaat over het overnemen van persoonlijkheden van overleden. Best wel creepy en Black Mirror-achtig, maar het lijkt me ook erg tof om te lezen. Het gaat namelijk niet alleen over dit sci-fi onderwerp, ook over verliefd worden en ethische grenzen. Interessant is het dus zeker. Als je Black Mirror hebt gekeken op Netflix, is dit volgens mij echt een boek voor jou.

‘Als je Black Mirror hebt gekeken op Netflix, is dit volgens mij echt een boek voor jou’

Edie heeft een ongebruikelijke baan: ze werkt als ‘body’ in het Elysische instituut. Dankzij een drug kan een body korte tijd de persoonlijkheid van een overledene aannemen. Edie slikt de drug opdat haar cliënten de ervaring hebben met hun dierbaren te praten. De meeste body’s houden het werk niet lang vol, maar Edie verlángt juist naar de vergetelheid die het werk met zich meebrengt.

Dan raakt Edie geobsedeerd door cliënt Patrick, wiens vrouw Sylvia overleden is. Ondanks de mysterieuze omstandigheden rond Sylvia’s dood ontwikkelt ze gevoelens voor Patrick. Ze spreekt buiten werktijd met hem af, en langzaam raken de regels steeds verder op de achtergrond. Regels die er zijn om de body’s te beschermen, want het werk is niet zonder gevaren…

Een Schitterende Chaos – Claire Christian

Een boek met grappige scenes, maar ook met hartverscheurende momenten – dat moet Een Schitterende Chaos (Beautiful Mess is de Engelse titel) zijn. Dit boek sprak me aan omdat de beschrijving heel realistisch klonk. Het gaat over twee compleet verschillende jongeren – Ava en Gideon – die allebei een bijbaantje hebben in een kebabzaak. Ze komen meer tot elkaar en wie weet – ik moet het boek natuurlijk nog lezen – bloeit er iets moois op tussen de twee. Een mooi boek denk ik, ook omdat er goede thema’s in zitten zoals omgaan met paniekaanvallen en rouwverwerking.

‘Een mooi boek denk ik, ook omdat er goede thema’s in zitten zoals omgaan met paniekaanvallen en rouwverwerking’

Ava is kwaad op de wereld sinds de dood van haar beste vriendin Kelly. Ze maakt zichzelf onmogelijk op school en – hoe geliefd ze ook is – het geduld van de mensen om haar heen raakt op. Ze voelt zich eigenlijk alleen prettig als ze bij de Magic Kebab werkt.

Gideon is Ava’s tegenpool: een in zichzelf gekeerde jongen die zich het liefst terugtrekt in zijn eigen wereld, omringd door zijn lp’s. Als hij zich tussen de mensen moet begeven is hij bang voor een paniekaanval – niet voor niets loopt hij al jaren bij een psychiater. Na de zoveelste mislukte sollicitatiepoging wordt hij bij Magic Kebab aangenomen als bordenwasser. In dat louche restaurant ontstaat tussen Ava en Gideon een voor beiden onverwachte, bijzondere vriendschap. Zullen ze elkaar tussen de scherven van hun levens kunnen vinden?

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit deze maand?