nieuwe boeken februari 2019 young adult

De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in februari

In februari komen er ontzettend veel YA-boeken uit, verschijnt het laatste deel in de Royals-serie van Erin Watt en kunnen New Adult-lovers hun hart ophalen bij De Fout van Elle Kennedy. Genoeg te lezen dus. Naar deze boeken kijken wij uit!

door Paula

Vlam (Inkt #2)- Alice Broadway

Kennen jullie Inkt nog? Dat boek met die glinsterende cover? Ik schreef er in 2017 deze recensie over. We hebben er behoorlijk lang op moeten wachten, maar nu verschijnt er eindelijk een vervolg. In Vlam gaat het verhaal over Leora en de wereld waarin tatoeages een grote rol spelen verder. Ik ben erg benieuwd. Het eerste deel voelde als een aanloop naar véél meer, dus ik hoop dat Vlam net zo vlammend is als de titel doet vermoeden.

‘Het eerste deel voelde als een aanloop naar véél meer, dus ik hoop dat Vlam net zo vlammend is als de titel doet vermoeden’

Leora vlucht naar de bossen, waar de blanco’s leven. Haar hele leven heeft ze niets dan slechts over hen gehoord. Nu waagt ze zich in hun midden, met maar één opdracht: hun vertrouwen winnen. Hoe kan dat als ze zelf niet weet of ze hén kan vertrouwen, deze mensen zonder tatoeages die hun geheimen blootgeven? Ondertussen vragen de blanco’s maar één ding van haar: geen geheimen, geen leugens, slechts de waarheid. En dat is nu juist het enige wat ze hun niet kan geven…

nieuwe Young adult boeken februari 2018

Wat zou Martin doen? – Nic Stone

The Hate U Give van Angie Thomas is een van mijn favoriete boeken en ook de film vond ik heel erg goed. Wat zou Martin doen? is echt zo’n boek dat een beetje op THUG lijkt. Het gaat ook over racisme en discriminatie van mensen van kleur. Ik vind het heel interessant om daarover te lezen, omdat het leerzaam is en je zo – als wit persoon zeker – racisme iets beter kunt begrijpen. Bovendien juich ik boeken waarin meer diversiteit zit altijd toe. Wat zou Martin doen? wil ik dus zeker lezen. Niet alleen omdat Nic Stone naar YALfest komt dit jaar, ook omdat dit boek een grote kans maakt om een van mijn favorieten van het jaar te worden.

‘Dit boek maakt een grote kans om een van mijn favorieten van het jaar te worden’

Justyce is een goede jongen.
Hij haalt uitmuntende cijfers.
Hij staat altijd klaar voor zijn vrienden.
Waarom is hij dan degene met handboeien om?

Justyce McAllister haalt hoge resultaten op school, is aanvoerder van de debatclub en hij mag volgend jaar naar Yale. Maar dat doet er allemaal niet toe als een politieagent handboeien rond zijn polsen sluit. Uiteindelijk wordt Justyce weer vrijgelaten, zonder verdere aanklachten (en ook zonder excuus), maar het incident houdt hem bezig. Nu hij verhuisd is naar een betere wijk, wordt hij nog steeds lastiggevallen door de jongens uit zijn oude buurt en hij voelt zich ook niet welkom in zijn nieuwe klas. De enige uitzondering is Sarah Jane, Justyce’ knappe – en witte – debatpartner, van wie hij wenste dat hij haar niet zo leuk vond. Op een dag rijdt Justyce samen met zijn beste vriend Manny rond in de auto – raampjes open, muziek hard aan. Dat valt niet in goede aarde bij een automobilist die naast hen staat te wachten voor het stoplicht. Maar zijn twee brutale jongens die het volume net iets te hard zetten reden genoeg om een wapen te trekken?

Ruimte voor liefde – Joyce Spijker

Joyce Spijker schreef eerder al literaire thriller In De Familie en de roman Spotlight. Nu komt er een non-fictie boek van haar uit dat gaat over de liefde. Het sprak me aan omdat het onderwerp van elke kant mogelijk wordt belicht. Mensen die open relaties hebben, een trendexpert en noem maar op. Volgens mij erg leerzaam en daarnaast ook gewoon heel leuk om te lezen.

‘Toch dromen we nog vaak van dat idee van de prins op het witte paard en de vrouw van je leven, maar kan dat nog wel en vooral: heeft het zin?’

‘Ruimte voor liefde’ gaat over de liefde anno nu. Een tijd die gedomineerd wordt door opties, keuzes, Tinder en waarin forever after ver weg lijkt. Maar toch dromen we nog vaak van dat idee van de prins op het witte paard en de vrouw van je leven, maar kan dat nog wel en vooral: heeft het zin? In dit boek vind je verhalen van mensen die gelukkig zijn in de liefde en het net even anders doen dan anders. Over de ideale relatievorm (denk aan single zijn, een open relatie, swingen, polyamorische en monogame relaties), over jaloezie, onzekerheid en omgeving. Maar ook de visie van psychologen, een relatietherapeut en een trendexpert om te laten zien waarom we doen wat we doen. Ze geven inzichten en tips, maar de interviews worden ook omlijst door verhaaltjes en facts & figures. ‘Ruimte voor liefde’ is voor iedereen die liefde zoekt, koestert of ooit heeft liefgehad en leest als een relaxed en ultra dik thematijdschrift vol breekbare en zinderende verhalen.

nieuwe boeken februari 2019 young adult

Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel

Er komt weer Nederlandstalige YA uit bij BlossomBooks. Yay! Ik was erg enthousiast over Heerestraat & Rozenlaan van Carlie van Tongeren, het eerste Nederlandstalige YA-boek dat verscheen bij deze uitgeverij. Hopelijk is Dit is hoe het ging ook zo leuk en sprankelend, al belooft het volgens mij ook spannend te worden.

‘Hopelijk net zo leuk als Heerestraat & Rozenlaan’

Dit is het verhaal van Cato Schmidt. Cato heeft alles: fijne ouders, lief zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen uit het groepje populairste meisjes van de school. Maar Cato worstelt.

Met zichzelf en met haar pijnlijke verleden. Als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert Cato steeds meer in zichzelf. De enige bij wie ze terecht kan is Adrian, haar vriend die ze online heeft leren kennen. Hij zal haar nooit laten vallen. Toch?

Gevaar (Royals #5) – Erin Watt

Het laatste deel van Royals komt ook uit in februari. Ik ben behoorlijk fan van de serie en las al Verleiding, Verraad, Geheimen en Verlangen. Ook al was ik iets minder fan van het vierde boek, ik ben toch wel erg benieuwd hoe deze serie gaat eindigen. Ik gok dat ik toch met een beetje pijn in mijn hart de laatste pagina dichtsla. Zo’n heerlijke guilty pleasure dit! Hopelijk gaat Uitgeverij De Fontein meer Erin Watt uitgeven, want ik ben daar heel erg klaar voor.

‘Hopelijk worden er meer boeken van Erin Watt uitgegeven’

Het leven van Hartley staat op zijn kop sinds ze Easton Royal heeft ontmoet. Hij is onweerstaanbaar, maar ook gevaarlijk. Wanneer Hartley door een ongeval haar geheugen kwijtraakt, vertrouwt ze niemand meer. Instinctief weet ze dat Easton slecht voor haar is, tegelijkertijd lijkt hij de enige die haar kan redden. Easton wil dat ze haar geheugen terugkrijgt, terwijl Hartley ervan overtuigd raakt dat je sommige dingen maar beter kunt vergeten.

De jongen met twee namen – Maggie Harcourt

Bij Uitgeverij Young & Awesome komt naast Vlam nog een heel tof YA-boek uit, namelijk De jongen met twee namen. Ik ken dit boek vooral van Goodreads, omdat ik de Engelse versie – die Unconventional heet – af en toe voorbij zag komen. Heel fijn dat er nu een Nederlandse versie komt, want het verhaal sprak me aan. Het is een beetje geekish, want de hoofdpersoon is verliefd op de auteur van haar nieuwe lievelingsboek, en volgens mij is het ook grappig en romantisch. Ik krijg er een Becky Albertalli-gevoel bij en dat is goed, want haar boeken vind ik ook erg tof. Ooh, zin in De jongen met twee namen nu.

‘Het is een beetje geekish, want de hoofdpersoon is verliefd op de auteur van haar nieuwe lievelingsboek, en volgens mij is het ook grappig en romantisch’

Verliefd op de auteur van je nieuwe lievelingsboek… Samen met haar vader organiseert Lexi boekenconferenties. Vele weekenden brengt ze door in hotels en ze maakt er vrienden voor het leven. Dan leest ze een boek dat haar wereld op zijn kop zet. Wat doe je als achter het pseudoniem van je favoriete auteur die ene arrogante jongen schuilgaat? Wanneer is hij Haydn Swift en wanneer is hij Aidan Green? En op wie van de twee is Lexi verliefd aan het worden?

nieuwe boeken februari 2019 young adult

De Fout (Off Campus #2) – Elle Kennedy

Een New Adult waar ik erg naar uitkijk is De Fout van Elle Kennedy. Vorig jaar las ik het eerste deel, De Deal. Elle Kennedy, die samen met een vriendin ook onder de naam ‘Erin Watt’ publiceert, schrijft heel verfrissend. Geen cliché personages die honderd jaar om elkaar heen draaien, maar personages die eerlijk tegen elkaar zijn als het leven niet zo lekker loopt. Echt, wát een verademing. Als je van NA-boeken houdt, moet je dit lezen.

‘Geen cliché personages die honderd jaar om elkaar heen draaien, maar personages die eerlijk tegen elkaar zijn als het leven niet zo lekker loopt’

John Logan lijkt het perfecte leven te hebben: hij is een van de sterren van het succesvolle ijshockeyteam, haalt goede cijfers en over aandacht van vrouwen hoeft hij zeker niet te klagen. Met zijn goeie looks en vrolijke persoonlijkheid pakt hij iedereen in. Op een avond klopt hij in een studentenflat aan, op zoek naar het feestje van Danny. Maar Danny blijkt daar helemaal niet te wonen. Wie er wel woont is Grace, een mooi meisje dat psychologie studeert.

Ze raken aan de praat en uiteindelijk belanden ze samen op de bank om een film te kijken. Ze hebben een ontzettend leuke avond, maar Logan denkt alleen dat hij beter bij Grace uit de buurt kan blijven, omdat hij gevoelens heeft voor iemand anders. Dit vertelt hij haar op het slechtste moment ooit. Wanneer hij zich realiseert dat hij een grote fout heeft gemaakt omdat hij gek is op Grace, is het al te laat. Ze wil hem zijn fout niet vergeven. Of kan hij haar toch overhalen?

Voor de meisjes – Heleen van der Kemp

Geef ons thrillers met ingewikkelde familiebanden, een goed plot en een shocking ontknoping en we zijn gelukkig. Voor de meisjes is zo’n thriller die je wat ons betreft in de gaten moet gaan houden. Dit kan wel eens een goeie zijn!

‘Een thriller om in de gaten te houden’

Anna ontvlucht op jonge leeftijd haar rijke familie. Haar vader Manfred heeft het te druk met zijn eigen leven, stiefbroer Leonard reageert zijn frustraties af op zijn zusje, en haar jongste broer Jean kiest altijd de kant van zijn oudere broer.

Dertig jaar later lijken de verhoudingen iets verbeterd: Manfred doet moeite de familieband te herstellen met een maandelijks familiediner, en Anna past regelmatig op bij haar favoriete nichtjes, de dochters van Jean. Dan wordt Leonard neergeschoten voor zijn huis. Het lijkt het werk van een huurmoordenaar, maar niets wijst erop dat Leonard criminele banden had. Politie-inspecteur Nina Hansen leidt het onderzoek en ontdekt dat elk familielid zijn eigen geheimen heeft. Of was het toch een vergismoord?

nieuwe boeken februari 2019 young adult

Jij ik alles – Catherine Isaac

Jij ik alles is zo’n feelgood die alles mee lijkt te hebben. Romantisch verhaal, stiekeme geheimen en een fijne setting. Dit boek speelt zich namelijk af in Frankrijk en vertelt het verhaal van Jessica en Adam. Klinkt gewoon als een lekkere feelgood, vonden wij. Met de lente in aantocht een prima boek voor op je lijstje.

‘Romantisch verhaal, stiekeme geheimen en een fijne setting’

Een setting om heerlijk bij weg te dromen: een kasteel op het Franse platteland. Jessica is helemaal klaar met Adam. Zijn constante leugens, overspel en gebrek aan interesse voor hun pasgeboren zoon lopen de spuigaten uit. Als ze hem de deur wijst, vertrekt hij naar Frankrijk en laat niets meer van zich horen. Opgeruimd staat netjes.

Tien jaar later is baby William uitgegroeid tot een lieve, slimme jongen die steeds meer vragen stelt over zijn vader. Adam woont nog altijd in Frankrijk en runt daar een hotel in een prachtig kasteel. Jessica zet haar trots opzij en boekt een kamer voor de zomervakantie. Daar, midden in de zonovergoten Dordogne, heeft ze maar één missie: ervoor zorgen dat flierefluiter Adam eindelijk zijn hart verliest aan hun zoon en hem nooit meer in de steek laat. Want Jess draagt een geheim met zich mee dat Williams leven voorgoed zal veranderen…

Twee kunnen een geheim bewaren – Karen McManus

Een van ons liegt (One Of Us Is Lying) was al vertaald en nu verschijnt ook de vertaling van een ander boek van Karen McManus, namelijk Two Can Keep a Secret. Heel tof! Ik hoor zulke goede verhalen over haar eerste boek – shh, moet ik nog lezen – dat ik gewoon weet dat ik dit ook iets voor mij is. Het klinkt allemaal heel Pretty Little Liars, want geheimen en moord in een klein stadje. En laat ik daar nu net van houden in een boek! Op het lijstje van februari dus. Oh ja en: Karen komt naar YALfest. <3

‘Het klinkt allemaal heel Pretty Little Liars – laat ik daar nu net van houden’

Ellery en haar tweelingbroer Ezra moeten noodgedwongen verhuizen naar de geboorteplaats van hun moeder. Lang geleden is hun tante Sarah daar verdwenen – een zaak die nooit is opgelost en waar in de familie nooit over gesproken wordt. Algauw ontdekt Ellery dat er pas nog een meisje is verdwenen. Net als Sarah was dit meisje homecoming queen op school, en niet lang daarna worden ook de meisjes die dit jaar genomineerd zijn bedreigd.

Ellery is een van de kandidaten en besluit zelf op onderzoek uit te gaan. Ze wordt daarbij geholpen door Malcolm, een jongen van school die ze stiekem wel leuk vindt, maar die ook meer lijkt te weten dan hij doet voorkomen. Langzaam maar zeker komt Ellery dichter bij de waarheid. Maar dan vindt er nog een verdwijning plaats en deze keer wel heel dichtbij…

Naar welke boeken kijk jij uit in februari?