boekenjanuari2017

Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in januari

Waar er in december maar weinig boeken uitkomen, is dat in januari compleet anders. Er komt veel uit, en daarbij zitten er behoorlijk wat mooie boeken bij. Er is zelfs een dichtbundel die ik wel in dit lijstje moest zetten. Dit zijn de boeken waar ik naar uitkijk in januari.

DICHTBUNDEL | Gedichten Van De Broer Van Roos – Tim Hofman
De dichtbundel van Tim Hofman kan ik niet overslaan deze maand. Niet alleen omdat ik overal op social media al zag dat de dichtbundel eraan kwam, maar ook omdat ik oprecht benieuwd ben. Tim Hofman deelde wel eens korte gedichtjes op zijn Instagram en die spraken mij wel aan. Kort maar krachtig, maar altijd grappig of mooi. Bovendien ben ik best een beetje fan van ‘de broer van Roos’ omdat hij fantastisch #BOOS presenteert op Youtube en gewoon heel tof is. Dus ja, deze dichtbundel wil ik best hebben.

LITERATUUR & ROMANS | Het Ruizen Van De Zee – Catharina Ijzelenberg
Bij AmboAnthos komt het boek van Catherina Ijzelenberg uit dat gaat over de watersnoodramp van 1953. Het verhaal Anton, leraar Nederlands, die in de jaren ’50 zijn vader ziet verdrinken. Toen zijn streng gereformeerde moeder later stierf, koos Anton eindelijk zijn eigen weg. Al is zijn leven heel voorspelbaar, totdat Claudia voor hem in de klas staat en hem doet terugdenken aan de tijden met zijn vader. Een heftig verhaal is het dus zeker, al verwacht ik in dit boek ook veel emoties. Dit is er bijvoorbeeld al over het boek gezegd: “Zeer treffend omschrijft Catharina IJzelenberg de tijdsgeest van de jaren vijftig en zestig en de onmacht van veel babyboomers om met emoties om te gaan.” Ik ben benieuwd.

‘Ik verwacht dat dit een boek is dat je vanaf de eerste pagina meeneemt in deze achtbaan van gebeurtenissen’

LITERATUUR & ROMANS | Vintage – Patty Stenger
Patty Stenger ken je misschien van haar debuut Zuidas, dat gaat over Alice die carrière wil maken in het bankwezen op de Zuidas in Amsterdam. Verder schrijft Patty ook voor televisie en theater. Nu komt haar tweede boek uit, genaamd Vintage. De grappig gekleurde cover sprak me wel aan, maar het verhaal zelf is helemaal niet zo vrolijk en grappig zoals de omslag doet vermoeden. Dit boek gaat namelijk over Cecile die de winkel van haar vader tot designwinkel heeft omgetoverd. Klinkt tot nu toe best gezellig, maar Cecile heeft een zoon die de hele winkel wil omgooien met zijn eigen plannen. En dan is er ook nog haar dochter Juul waar ze weinig contact mee heeft, en de vader van haar kinderen die opeens ten val komt in Spanje. Een chaos dus, en ook nog een familiegeheim. Ik verwacht dat dit een boek is dat je vanaf de eerste pagina meeneemt in deze achtbaan van gebeurtenissen.

boekenjanuari2017

LITERATUUR & ROMANS | Krentenkoppen – Ties Teurlings
Korte verhalen spreken me de laatste tijd ook wel aan, zeker nadat ik met kerst Het Groot Kerstverhalenboek las vol korte literaire verhalen van o.a. Tommy Wieringa en Sylvia Witteman. In Krentenkoppen staan korte verhalen van Ties Teurlings die volgens mij non-fictie zijn. Hij heeft namelijk bezoeken aan zijn opa en oma gedocumenteerd en beschrijft zo hun aftakeling. Dat is soms best heftig, maar vaak ook grappig. Tragisch en hartverwarmend. En vast ook herkenbaar op veel punten, als je zoiets hebt meegemaakt.

LITERATUUR & ROMANS | De Muze – Jessie Burton
De literatuur-categorie zit vol deze maand, want er komt zoveel moois uit. Een van de boeken die me deze maand het meest opviel is De Muze. Naast een prachtige cover met bloemen als details, schijnt dit verhaal ook wonderbaarlijk te zijn. Hier gaat het over: Vier vrouwen die met elkaar verbonden zijn door een alles verstikkend geheim, dat is De Muze in het kort. “Het verhaal speelt zich af in het chaotische Spanje van de jaren dertig en het zinderende Londen van de jaren zestig, rond vier hoofdpersonen. Het is een verleidelijke, opwindende, spannende roman over ambitie en identiteit, over liefde en obsessie, authenticiteit en bedrog.” Lees hier meer over het boek.

YOUNG ADULT | Carve The Mark – Veronica Roth
Veronica Roth schreef natuurlijk de Divergent-serie waar ook films van zijn gemaakt. Deze januari komt ze met een duologie en daarvan is Carve The Mark het eerste deel. Net als haar vorige boeken speelt het verhaal zich af in een compleet ander universum. Het is dus een sci-fi young adult boek. Ik weet nog niet zo goed wat ik er van moet verwachten, omdat sci-fi boeken heel uiteenlopend zijn. Soms ben ik compleet fan (zoals bij de futuristische boeken Unplugged of Duizend Stukjes Van Jou die ik nu aan het lezen ben). Maar wie weet, misschien moet ik dit boek een kans geven.

‘Misschien moet ik dit boek een kans geven’

Hier gaat het in ieder geval over: “In een universum waarin geweld overheerst heeft iedereen een unieke gave ontwikkeld die zal helpen de toekomst vorm te geven. Hoofdpersoon Cyra’s gave geeft haar pijn maar ook kracht – iets wat haar machtige broer misbruikt om zijn vijanden te martelen. Maar Cyra is meer dan een wapen in handen van haar broer: ze is snel, veerkrachtig en slimmer dan hij denkt. Wanneer gevangene Akos uit het wredelievende rijk Thuve in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Samen moeten ze een allesbeslissende keuze maken.”

Naar welke boeken die uitkomen in januari kijk jij uit?