nieuwe-boeken-januari-2018

De boeken waar ik naar uitkijk in januari

2018 wordt een jaar met zoveel fantastische nieuwe boeken, dat ik eigenlijk niet kan wachten. Zo worden er behoorlijk wat boeken vertaald die al eeuwen op mijn Goodreads-lijstje staan, komen er vervolgdelen van series uit en zijn er ook een heleboel boeken van debutanten waar ik benieuwd naar ben. Er komt binnenkort nog een XL-blogpost online over alle nieuwe boeken waar ik naar uitkijk in het voorjaar, maar eerst: de boeken van januari.

Ze Zullen Denken Dat We Engelen Zijn – Bert Natter

Meer Nederlandse literatuur lezen is een van mijn leesdoelen voor komend jaar. Vandaar dat ik de maandelijkse lijstjes niet alleen meer over Young Adult-boeken maak, maar er ook wat literaire boeken tussendoor gooi. Het boek Ze Zullen Denken Dat We Engelen Zijn is een van de literaire boeken waar ik deze maand naar uitkijk. Een roman met een actueel thema, namelijk over een soort aanslag. Klinkt in eerste instantie behoorlijk beangstigend, maar het boek schijnt ook grappig te zijn en dit thema zo goed neer te zetten.

‘Ze Zullen Denken Dat We Engelen Zijn is een van de literaire boeken waar ik deze maand naar uitkijk’

De laatste mooie dag van het jaar. Op een terras aan een plein midden in de stad zitten een man en een vrouw die elkaar net hebben leren kennen. Met hoge snelheid rijdt een geldwagen in op het winkelende publiek en ramt de gevel van een café even verderop. Een enorme explosie volgt. Als midden op het plein een politiebusje stopt, lijkt het voorbij, maar dan barst de hel pas echt los. Onder een tafeltje wachten de man en de vrouw in elkaars armen op de dood, die niet komt.

Klaproos – Anne-Fleur van der Heiden

Dan zo’n boek van een debutant waar ik enorm naar uitkijk: Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden. Dit boek wordt deze maand ook via Hebban getipt in hun maandelijkse lijstje, en daardoor werd ik erg nieuwsgierig. De flaptekst klinkt ook interessant, zeker omdat ik las dat het een coming of age roman is (het gaat dus over de weg naar volwassen worden.) Verder komen er thema’s als familie en drugs voorbij, waardoor het een beetje als een YA-boek voelt, maar dan in een literair jasje en met een oudere hoofdpersoon.

‘Het voelt een beetje als een YA-boek, maar dan in een literair jasje en met een oudere hoofdpersoon’

Op haar zesentwintigste verjaardag besluit Noor na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en haar stiefvader Las. Las is terminaal ziek, en Noor kan de confrontatie met hen en met haar jeugd niet meer uit de weg gaan. Anne-Fleur van der Heiden schetst op trefzekere wijze een wereld waarin drugs en onvoorspelbaarheid de dienst uitmaken.

Het Meisje In Het Ijs – Robert Bryndza

Vorig jaar ben ik meer thrillers gaan lezen, en ook dit jaar wil ik dat graag blijven doen. Het Meisje In Het Ijs sprak me meteen aan – de cover is ook lekker duister – en gaat over een jonge vrouw die in een park in Londen wordt gevonden. Vanaf daar begint het onderzoek en zoekt inspecteur Erika naar antwoorden. Ik hoop enorm dat dit verhaal net zo spannend is als het klinkt en dat het switcht in verhaallijnen. En het liefst ook met een mega plottwist, dan kan ik het verhaal namelijk nog meer waarderen.

‘Ik hoop enorm dat dit verhaal net zo spannend is als het klinkt en dat het switcht in verhaallijnen’

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Hazelwoud – Melissa Albert

2017 was het jaar van de hertellingen van sprookjes, maar ook in 2018 blijven we nog even in een sprookjesthema. Hazelwoud, in het Engels The Hazel Wood, komt namelijk eind deze maand uit bij Uitgeverij Moon en heeft een beetje een Once Upon A Time-vibe. En ja, om dit boek sta ik echt te springen. Ik zag de Engelse versie van Hazelwoud namelijk al ongeveer een miljoen keer op Goodreads voorbijkomen. Iedereen leek het te lezen of te willen lezen. En jemig, ik wilde dat boek ook lezen. Gelukkig komt de Nederlandse vertaling deze maand (bedankt Uitgeverij Moon!) 🙂

‘Hazelwoud heeft en beetje een Once Upon A Time-vibe, is mijn eerste indruk’

De zeventienjarige Alice heeft het grootste deel van haar leven samen met haar moeder reizend doorgebracht om het ongeluk voor te blijven. Wanneer haar oma, auteur van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt en haar moeder wordt ontvoerd door een figuur die zegt dat hij uit Hinterland – de wereld van haar oma’s verhalen -komt, zit er maar één ding op: ze moet hulp vragen aan super-Hinterland-fan Ellery Finch en afreizen naar het Hazelwoud. Zal ze er daar achter komen hoe háár verhaal begon?

nieuwe-boeken-januari-2018

Een Onzeker Licht (The Darkest Minds #3) – Alexandra Bracken

Na het eerste deel in The Darkest Minds-trilogie, namelijk De Overlevenden, wist ik dat ik meer wilde lezen. Het tweede deel kwam vorige maand uit, in januari het derde en laatste deel. Tot dusver een hele toffe trilogie die ik iedereen die fan is van Divergent of The Hunger Games kan aanraden.

Tot dusver een hele toffe trilogie die ik iedereen die fan is van Divergent of The Hunger Games kan aanraden.

SPOILERS
Ruby kan niet terugkijken. Gebroken door een ondraaglijk verlies hergroeperen zij en de kinderen die de aanval van de regering hebben overleefd zich in het noorden. Onder hen is een gevangene: Clancy Gray. Alleen Ruby heeft macht over hem en slechts een kleine fout kan ertoe leiden dat Clancy een ravage in hun hoofden aanricht.

De Krijtman – C.J. Tudor

Deze thriller klinkt zo spannend, zelfs eng, dat ik het bijna niet durf te lezen. Serieus waar, de flaptekst deed me denken aan een horrorfilm (en daar hou ik totaal niet van.) Dus of ik dit boek echt ga lezen, weet ik nog niet zeker, maar ik kijk er wel naar uit. De flaptekst vond ik naast eng namelijk ook heel erg tof, omdat ik meteen het gevoel had dat ik dit boek MOEST lezen. Kom maar op dus.. of toch liever niet, haha.

‘De flaptekst deed me denken aan een horrorfilm’

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Of was het toen we het eerste lichaam vonden Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie De Krijtman voor het eerst ontmoette.

Het was De Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar het lichaam van een meisje. Het grootste deel ervan, althans… Dat was dertig jaar geleden, en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.

Ave Cesaria (Circus Cesaria #2) – Sanne Hillemans

Circus Cesaria van Sanne Hillemans vond ik goed geschreven en ook heel prettig om te lezen. Nu komt Sanne, die zelf haar boeken uitgeeft, met een vervolg in deze duologie: Ave Cesaria. Door de cliffhanger in het vorige boek, kan ik niet wachten om verder te lezen. Bovendien zijn de personages in dit boek heel sterk en goed uitgedacht, aanrader dus.

‘Door de cliffhanger in het vorige boek, kan ik niet wachten om verder te lezen’

Over Circus Cesaria
Een tragisch verlies heeft ervoor gezorgd dat Noah zijn verdriet al wekenlang in alcohol verdrinkt. Als hij een baan aangeboden krijgt bij een reizend circus, ziet hij geen reden om niet te gaan. Deze drastische verandering kan precies zijn wat hij nodig heeft. Er lopen veel interessante mensen rond op het circusterrein, maar degene die eruit springt, is een meisje van zijn leeftijd dat voor iedereen een glimlach klaar heeft. Terwijl haar aanwezigheid hem uit een donkere put trekt, lijkt zijn nabijheid het tegenovergestelde effect op haar te hebben.

Het Ongeluk Project – Julie Buxbaum

Dan een boek van een schrijfster waar ik sinds Vertel Me Drie Dingen fan van ben – Julie Buxbaum. Haar YA-boeken zijn lekker luchtig, je vliegt er doorheen. Door haar vorige boek kwam ik zelfs uit mijn leesdip, dus die vlotte schrijfstijl van Julie bevalt me wel. Fijn leesvoer als je de boeken van Becky Albertalli ook leuk vindt.

‘Door haar vorige boek kwam ik zelfs uit mijn leesdip, dus die vlotte schrijfstijl van Julie bevalt me wel’

David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje. Zit al 622 dagen alleen tijdens de schoolpauze. Kit gaat voor het eerst weer naar school nadat haar vader is verongelukt. Sinds haar vaders dood, weet Kit niet meer hoe ze met haar vriendinnen moet praten. In de pauze gaat ze daarom naast David zitten in de hoop met rust gelaten te worden. Maar Davids vreemde directheid blijkt juist een verademing. Zo ontstaat een wonderlijke vriendschap.
Als Kit en David samen ‘Het ongeluk project’ opstarten om meer te weten te komen over het auto-ongeluk van Kits vader, hebben ze geen idee wat dit teweeg brengt. Kan hun vriendschap de waarheid overleven?

Naar welke boeken kijk jij uit deze maand?