nieuwe boeken januari 2019

De boeken waar we naar uitkijken in januari

Een nieuw en fris jaar, tijd om te kijken naar de nieuwe boeken die uitkomen in januari. 2019 belooft namelijk weer een heerlijk boekenjaar te worden, als ik de catalogussen van de uitgeverijen mag geloven. Ik heb al veel wat boeken op mijn lijstje staan die ik maar wat graag wil lezen. Maar eerst januari. Naar deze boeken kijk ik (of Anna/Esther) uit deze maand.

door Paula

1. Wapenliefde – Jennifer Clement

Wapenliefde van Jennifer Clement sprak me aan omdat het hoofdpersonage een veertienjarig meisje is. Zo wordt literatuur opeens toch een beetje young adult, vanwege het perspectief, en die combinatie spreekt me wel aan. In Wapenliefde volgen we Pearl die met haar moeder in een auto naast een woonwagenkamp woont. Niet de ideale situatie, maar het wordt nog erger als haar moeder een nieuwe vriend heeft die in wapens handelt. En die nieuwe vriend geeft Pearl een geweer. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt!

De veertienjarige Pearl woont met haar moeder Margot in een auto op een parkeerplaats naast een woonwagenkamp in Florida. Pearl groeit op in de passagiersstoel, Margot woont op de achterbank. Moeder en dochter worden al snel opgenomen in de kleine gemeenschap van het woonwagenkamp, en Pearl gaat naar school terwijl haar moeder met schoonmaakwerk wat geld weet te verdienen. Op een dag neemt Margot een nieuwe vriend mee naar de auto. De man handelt in wapens, en geeft haar een geweer dat ze verstopt onder de bestuurdersstoel. Het wapen is een duistere, angstaanjagende aanwezigheid, die Pearls leven voor altijd zal veranderen.

2. Liegbeest – Jet van Vuuren

In januari verschijnt ook weer een thriller van de Nederlandse schrijfster Jet van Vuuren. Jet heeft al heel wat thrillers op haar naam staan, denk aan Misstap, De minnaar en Bed & breakfast. Haar nieuwe thriller Liegbeest gaat over de rijke Jochem, secretaresse Roos en Hannah (een kennis van Roos en iemand die Jochem helpt om zijn geheimen op te ruimen) die allemaal in een web van geheimen terechtkomen.

Jochem Nijhoff is vermogend, drieënveertig, advocaat en een bal. Samen met zijn oud-jaargenoten van het Utrechts studentencorps verheugt hij zich op hun vijfde lustrum dat dit keer in zijn buitenhuis op de Veluwe gevierd wordt. Toch verloopt niet alles even feestelijk als gepland.Vlak voor het lustrum valt een van zijn studievrienden van zijn paard en komt te overlijden. De politietwijfelt over de doodsoorzaak en er volgt een onderzoek.

Kort daarna wordt Jochem met de dood bedreigd en krijgen ook de andere jaargenoten vreemde appjes waaruit blijkt dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn. Jochem geeft zijn secretaresse Roos de opdracht op zoek te gaan naar een betrouwbare poetsvrouw voor zijn weekendfeestje. Een vrouw die de rotzooi van hem en zijn vriendjes opruimt en tevens haar mond houdt. Niemand is eerlijk, iedereen liegt én iedereen heeft een reden om te liegen..

nieuwe boeken januari 2019

3. Jinxed – Amy Mcculloch

‘Harry Potter in Silicon Valley’, wordt er gezegd over dit boek van Amy Mcculloch. Daar zijn we natuurlijk skeptisch over, want vergelijkingen met Harry Potter worden zelden waargemaakt. Toch klinkt Jinxed wel erg tof en ook origineel. Dit boek gaat namelijk over digitale huisdieren. Geen Tamagotchi, maar dieren die levensecht lijken. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten van dit boek – ik moet ergens ook denken aan Pokémon – maar het trekt me wel. Ook fijn: dit is gewoon een stand-alone, niet een zoveelste YA-serie waar geen einde aan lijkt te komen.

Laceys grote droom is om later bij Moncha te werken, het enorme technologiebedrijf dat de baku heeft uitgevonden, een digitaal huisdier waarmee je honderd keer meer kunt doen dan met een smartphone en die bovendien een echte vriend kan worden.

Om haar doel te bereiken wil Lacey naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om hightech. Wanneer ze wordt afgewezen, omdat ze zich geen geavanceerde baku kan veroorloven – maar alleen een simpel insect: de Nokia onder de baku’s – valt haar droom in duigen. Dan vindt ze onder een struik de kapotte resten van een level 3 baku. Met engelengeduld weet ze het ding te repareren, en dan staat er een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar vreugde krijgt ze met Jinx alsnog toegang tot Profectus. Maar dan beginnen de problemen. Jinx is anders. Hij lijkt soms wel… echt. En waarom is haar gezworen vijand Carter zo bovenmatig in hem geïnteresseerd?

4. Kleine leugens – Isabel Ashdown

Psychologische thrillers, daar houden we wel van. Vooral Esther, die de meeste thrillers recenseert op MustMag, kan er geen genoeg van krijgen. Kleine leugens van Isabel Ashdown is volgens ons een boek om in de gaten te houden. Vriendschap, duistere geheimen en een mysterieuze zaak uit het verleden.. dat belooft wel wat.

Achttien jaar geleden zei Martha haar beste vriendin Juliet Sherman gedag op een donker weggetje langs een rivier in de Londense nacht. De volgende morgen werd Juliets fiets gevonden aan de waterkant. Juliet zelf was spoorloos verdwenen.

Bijna twee decennia later is Martha een bekende tv-persoonlijkheid en bereidt ze zich voor op het presenteren van een nieuw opsporingsprogramma. Haar eerste zaak is die van Juliet. Na al die jaren moet Martha contact zoeken met haar oude vrienden om te ontdekken wat er precies gebeurde in de laatste momenten van Juliets leven. Maar ook de allerbeste vrienden hebben geheimen voor elkaar.

de avond is ongemak Marieke Lucas Rijneveld recensie
Vorig jaar las ik de debuutroman De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. In januari verschijnt er een nieuwe dichtbundel van haar.

5. Circe – Madeline Miller 

Madeline Miller werd al populair door haar eerdere boek The Song of Achilles, dat over de Trojaanse oorlog gaat. In Circe wederom Griekse mythologie, dit verhaal is namelijk geïnspireerd door het eeuwenoude verhaal Odyssee van Homerus. In Circe lezen we het verhaal van de mythologische heks Circe, over hoe ze haar krachten ontdekt en vervolgens wordt verbannen naar een verlaten eiland. Een must-read voor liefhebbers van de Oudheid, maar ik denk ook een leuk uitstapje voor wie normaal een ander genre leest.

In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt.

De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden. Madeline Miller brengt de oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal van goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

6. Fantoommerrie – Marieke Lucas Rijneveld

Vorig jaar las ik de debuutroman De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. Een boek dat je ongetwijfeld kent van naam, want het werd overal flink bejubeld – van recensies in de kranten, De wereld draait door tot VPRO Boeken. Eerder schreef Marieke Lucas al de dichtbundel Kalfsvlies (die ik nog ga lezen), in januari verschijnt haar nieuwe bundel Fantoommerrie. Ik vind Marieke Lucas ongelofelijk interessant door verschillende interviews die ik las over haar, dus ik hou haar werk zeker in de gaten in dit nieuwe jaar.

Over een oma die onsterfelijk had moeten zijn, het noodlottig einde van een onvoorzichtige kat, over dromen natuurlijk: mooie en lelijke, over bidden om speelgoed, de zithouding van de schrijver – en over voorleesvaders, die lastige vragen krijgen: ‘waar komen kinderen vandaan als ouders nooit kussen?’ Fantoommerrie is een dichtbundel om in te verdwalen, en dan te besluiten om er te blijven.

In januari verschijnt het nieuwe boek van Jenny Colgan

7. Het eindeloze strand (Café zon & zee #2) – Jenny Colgan

Het eindeloze strand van Jenny Colgan is het vervolg op de feelgoodroman Café Zon & Zee.. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het eerste deel niet heb gelezen, ook al was het behoorlijk populair op Instagram deze zomer, maar volgens mij is het prima los van elkaar te lezen. Toch lijken het me heerlijke boeken, alleen al omdat het zich afspeelt op een eiland waardoor je je even in zomerse sferen waant in januari. Wie wil dat nou niet?

Welkom op Mure, een klein eiland voor de kust van Schotland, vol eindeloos lege stranden en schitterende natuur. Hier runt Flora haar Café Zon & Zee aan de kade bij de haven. Het is een geliefde plek voor toeristen (heerlijk eten) en bewoners (de laatste nieuwtjes). 

Maar Flora maakt zich zorgen. Haar vriend Joel is geweldig, maar hij gedraagt zich opeens afstandelijk, en niet alleen omdat hij regelmatig in New York is voor zijn werk. Waar zit hij met zijn gedachten? Flora’s beste vriendin Lorna is in stilte verliefd op de lokale huisarts, Saif, die gevlucht is uit Syrië. Schokkend nieuws zal zijn leven – en dat van Lorna – veranderen. Koude winteravonden gaan langzaam over in lange zomerdagen. Vinden Flora en Joel hun geluk terug?

8. DNA – Yrsa Sigurdardottir

Hoe je de achternaam van Yrsa Sigurdardottir uitspreekt weten we niet, maar dat we haar boek willen lezen weten we wel. Anna houdt enorm van Scandinavische thrillers, in serievorm maar ook in boekvorm, dus met DNA zit ze wel goed. In dit boek volgen we namelijk een moordzaak in Reykjavik, IJsland. Hou de blog in de gaten, want Anna gaat hier een recensie over schrijven.

In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen?

Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven. Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

recensie de perfecte vriendin Karen Hamilton
Een thrillertip tussendoor: De Perfecte Vriendin van Karen Hamilton.

9. Kleuren van magie (Schemering #1) – V.E. Schwab

Yes! A Darker Shade Of Magic van V.E. Schwab wordt vertaald door Boekerij. De Schemering-trilogie is onwijs populair en werd vorig jaar al uitgeroepen tot beste fantasyserie van 2018. Ik zie het boek vooral vaak voorbijkomen in video’s op YouTube en natuurlijk via Instagram. En oh, wat ben ik blij dat er nu een vertaling is! Dit boek doet me erg denken aan de Vuurvogel-trilogie van Claudia Gray, omdat het over vier verschillende dimensies gaat in London. Of die vergelijking opgaat, zullen we ongetwijfeld zien, want dit boek móét ik gewoon lezen. Lees de beschrijving hieronder maar en oordeel zelf.

De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

10. De onsterfelijken – Chloe Benjamin

Bij Meulenhoff/Boekerij zijn ze lekker bezig qua vertaalde boeken, want er komt nog een boek waarvan ik droomde dat ‘ie ooit vertaald zou worden. Ik heb het over The Immortalists van Chloe Benjamin. Dit boek is heel populair in Amerika en kwam destijds op 7 binnen in de New York Times-bestsellerlijst. Grote kans dat de cover je bekend voorkomt, mijn Instagramfeed is er in ieder geval mee overspoeld het afgelopen jaar. De inhoud belooft gelukkig net zo tof te worden als de cover, want in dit boek volgen we de broers en zussen Gold die hun sterfdatum te horen krijgen van een helderziende. Die voorspelling heeft een behoorlijke invloed op hun levens, waarover het verhaal verder gaat.

New York, 1969. De broers en zussen Gold – vier adolescenten op de rand van volwassenheid – krijgen van een helderziende hun sterfdatum te horen.

De voorspelling heeft grote gevolgen voor de vijftig jaar die volgen, ieder van hen probeert op eigen wijze het lot te bezweren. Oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend het lot te kunnen bezweren. En Varya, de intelligente van het stel, werpt zich op de wetenschap en probeert de grenzen van onsterfelijkheid te breken.

Naar welke nieuwe boeken ben jij benieuwd?