nieuwe boeken juni 2019

De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in juni

We hebben weer een boekenselectie voor je gemaakt, want in juni komt er wel héél erg veel uit. Waar moet je dan beginnen? Nou, misschien wel bij deze twaalf waar wij naar uitkijken. Van feelgood tot young adult tot de nieuwe Karin Slaughter – deze boeken komen allemaal in juni uit en moet je volgens ons in de gaten houden.

door Paula

Een kleine verrassing – Hendrik Groen

Van Leven en laten leven was ik niet zo’n fan, maar ik geef Hendrik Groen gewoon een tweede kans. In juni verschijnt namelijk een nieuw boek over Hendrik en Evert. Hopelijk net zo leuk en grappig als de eerdere delen.

Hendrik Groen en Evert Duiker, trouwe vrienden in voor- en tegenspoed, zijn de zeventig ruim gepasseerd en het leven is in kalm en bedaard vaarwater terechtgekomen. Elke vrijdagavond bezoeken ze elkaar, spelen een potje schaak, drinken een borrel en eten een hapje. Onderwijl nemen ze het leven door.

Maar op een zekere vrijdag wordt de rust ruw verstoord als Evert bij Hendrik aankomt met als verrassing een onverwachte kleine gast. In een vlaag van verstandsverbijstering is hij aan de wandel gegaan meteen éven onbeheerd achtergelaten kinderwagen met baby. Goeie grap, dacht Evert, maar Hendrik denkt daar anders over: die vindt het ongelooflijk stom. Als babysitter doen de vrienden het heel aardig, terwijl ze zinnen op een manier om het kleintje zo snel mogelijk weer ongezien bij de ouders terug te brengen. Maar het blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig om van het ongewilde pleegouderschap af te komen.

Boeken juni-2

Verknocht (Verkikkerd #3) – Lisette Jonkman

Het duurde even, maar in juni komt het boek van Lisette Jonkman toch écht uit. Tenminste, dat mag ik hopen – haha. Het boek werd namelijk een paar keer eerder uitgesteld. Hoe dan ook, er verschijnt dus een derde deel in de Verkikkerd-serie. Als je fan bent, weet je hoe fantastisch dit is (LUCY!!!!!! KIKKER!!!!). Als je deze serie nog niet kent, kan ik ‘m je van harte aanraden. Lisette Jonkman schrijft namelijk heerlijk vlot, romantisch en vooral heel erg grappig. Voor iedereen die van feelgood houdt en ook voor iedereen die nooit feelgood leest: dit boek moet je op zijn minst proberen. Hardop lachen gegarandeerd, serieus.

‘ Lisette Jonkman schrijft heerlijk vlot, romantisch en vooral heel erg grappig’

Wat als je moest kiezen tussen een halfjaar tentamens herkansen of een week lang de visagie van een echte filmster verzorgen in Toscane? Lucy weet het wel. In Verknocht is ze plots de persoonlijke visagist van Aris Brandt, ’s lands beroemdste (en begeerlijkste) acteur. Niet dat Lucy Aris leuk vindt, trouwens. Aris is gewoon goed voor haar netwerk. Meer niet. Ze heeft Olivier, toch? Maar in die relatie lijkt iets niet helemaal goed te zitten. Of verbeeldt ze het zich?

Bovendien heeft Lucy het erg druk, als ceremoniemeester voor de bruiloft van Hermelien en Paladin, én ze maakt zich zorgen over het feestleven van haar vriendin Abby in het buitenland. Tel daar haar studielast bij op en het is niet héél vreemd dat ze sommige signalen over het hoofd ziet. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is…

Hartstocht (De Royals 3,5) – Erin Watt

Het is me toch een fijne maand zeg, juni. Qua vervolgdelen kun je namelijk je hart ophalen als je net zoals ik (Paula) van Erin Watt, Lisette Jonkman en Rachel Hawkins houdt. In juni komt namelijk ook een extra deel uit in De Royals-serie van Erin Watt. Er waren al vijf delen, maar De Fontein brengt nu ook de extra verhalen uit. Hoe fijn! Hartstocht (deel 3,5) gaat over oudste Royal-broer Gideon. Zin in, want deze boeken zijn mijn ultieme guilty pleasure.

‘De ultieme guilty pleasure’

Twee jaar geleden kostte een misstap Gideon het meisje van zijn dromen. Sindsdien worstelt de oudste Royal-broer met de liefde, ook al denkt iedereen dat hij Savannah al lang vergeten is. Wanneer ze plotseling op de universiteit verschijnt, kan Gideon zich niet meer verschuilen achter zijn stoere voorkomen. Hij is vastbesloten om haar opnieuw voor zich te winnen. Maar Savannah peinst er niet over hem ooit nog een kans te geven.

Die zomer met Jente – Enne Koens

Door De Grote Vriendelijke Podcast is mijn leeslijst ongeveer eindeloos geworden, want wat geven ze een fijne tips in die podcast. Zo werd ik door de laatste aflevering erg nieuwsgierig naar Die zomer met Jente van Enne Koens. Op mijn lijstje voor deze maand dus!

Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

Boeken juni-3

De derde persoon – Matthew Quick

We kijken ook uit naar De derde persoon van Matthew Quick. Je kent deze auteur misschien van Liefde kan mislukken of zijn YA-boek Sorta Like A Rockstar. Deze maand verschijnt er een nieuw YA-boek en volgens mij is ‘ie weer precies zoals we van hem gewend zijn: tikje over the top en erg filmisch, maar heerlijk. Zijn boeken zijn overigens een aanrader als je graag Benjamin Alire Saenz of David Arnold leest. Quick schrijft ook vaak een beetje filosofisch en zijn verhalen zijn meeslepend en avontuurlijk.

Nanette lijkt de ideale schoondochter: uitmuntende studente, liefhebbende dochter, topatlete. Maar dan krijgt ze van haar docent een boek te lezen: de inmiddels niet meer te verkrijgen cultklassieker The Bubblegum Reaper.

Het boek zet Nanettes leven op z’n kop. Ze gaat op zoek naar de schrijver, die leeft als een kluizenaar, en weet zijn vertrouwen te winnen. In dat proces wordt ze verliefd op een getroebleerde dichter én probeert ze erachter te komen wie ze nu écht is – en wie ze alleen maar pretendeert te zijn omdat dat nu eenmaal van haar wordt verwacht.

Stad van meisjes – Elizabeth Gilbert

Stad van meisjes staat ook op ons gezamenlijke lijstje. Een korte beschrijving van het boek die ik online vond: ‘een bijzondere en fonkelende roman over een vrouw die in opstand komt en vecht voor de vrijheid om zichzelf te zijn en om te kiezen voor een liefde die anders is dan anders’. Houden we wel van, dat feministische.

‘Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen, maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien’

New York, 1940. De negentienjarige Vivian Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald, en haar ouders besluiten dat ze bij haar tante in New York moet gaan wonen. Haar tante is de eigenaar van de Lily Playhouse, een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan, en Vivian voelt zich meteen thuis in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen, maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien.

Boeken juni-4

Her Royal Highness (Royals #2) – Rachel Hawkins

Nog meer Royals, maar dan van Rachel Hawkins. Eerder verscheen Royals al, nu wordt het tweede deel ook vertaald in het Nederlands door Best of YA. Onwijs tof, want de boeken lezen lekker weg en zijn de ultieme ‘fluffy read’ voor de zomer. In Her Royal Highness volgen we trouwens een nieuw personage, namelijk Millie. En dit keer is het geen meisje wordt verliefd op prins-verhaal, maar een meisje wordt verliefd op prinses-verhaal.

‘De boeken lezen lekker weg en zijn de ultieme ‘fluffy read’ voor de zomer’

Millie Quint is er kapot van als haar vriendin met een ander zoent. Omdat ze de gedachte om elke dag met haar ex geconfronteerd te worden niet kan verdragen, besluit Millie om beurzen aan te vragen voor prestigieuze scholen. Hoe verder van Houston, hoe beter.

Millie kan haar geluk niet op als ze wordt toegelaten tot een van de meest exclusieve scholen ter wereld in de Schotse Hooglanden. Alles aan Schotland is anders: het landschap is mistig en groen, de school is prachtig en de studenten vinden haar Amerikaanse accent superschattig. Er is alleen één probleem: Millies kamergenoot Flora gedraagt zich als een echte prinses. Ze ís ook een echte prinses. Van Schotland. De twee kunnen elkaar niet uitstaan, maar voordat Millie het doorheeft, heeft ze wéér een vriendin. Prinses Flora zou een nieuw hoofdstuk in haar liefdesleven kunnen zijn, maar Millie weet dat de kans op een happily ever after klein is. Het echte leven is tenslotte geen sprookje… Of toch wel?

nieuwe boeken juni 2019

De kleine bakkerij aan het strand – Jenny Colgan

We gaan nog even door met romantische verhalen, want ook Jenny Colgan komt met een nieuwe roman. Ze schreef eerder Café Zon & Zee en Het Eindeloze Strand (ook perfect leesvoer voor de zomer), nu is ze terug met De kleine bakkerij aan het strand. Als je van feelgoodboeken houdt waarvan je zin krijgt in de zomer, zijn de boeken van Jenny perfect.

Als je van feelgoodboeken houdt waarvan je zin krijgt in de zomer, zijn de boeken van Jenny perfect

In De kleine bakkerij aan het strand van Jenny Colgan staat het leven van Polly Waterford op zijn kop. Haar relatie is op de klippen en haar bedrijf is ook nog eens failliet. Kortom, ze móét weg. Ze komt terecht op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten begint ze met het bakken van brood, dat al snel meer dan een hobby wordt.

Lees en leef mee met Polly die tegen wil en dank vriendschap sluit met de lokale bevolking, met vallen en opstaan haar leven weer richting geeft en bovendien valt voor een wel heel schattige huisgenoot die door het raam naar binnen komt waaien: de papegaaiduiker Neil.

Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog – Kate Alice Marshall

Dan een YA-boek. We weten niet zo goed wat we hiervan kunnen verwachten, maar het verhaal op de achterflap van Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog intrigeerde ons wel meteen.

Voor: Jess heeft haar vader al meer dan tien jaar niet gezien. Hij overleeft op eigen houtje ergens in de natuur, ver van de maatschappij verwijderd. Maar nadat haar moeder omkwam bij een auto-ongeluk waarbij ze zelf gewond raakte, werd Jess gedwongen om naar zijn hut in de afgelegen wildernis van Canada te verhuizen. Net als Jess hem beter leert kennen, duikt een geheim uit zijn verleden op dat hij met de dood moet bekopen. Jess blijft alleen achter.

Na: Met alleen haar vaders hond als gezelschap moet Jess op zoek naar voedsel. Ze moet jagen, een onder komen bouwen en zorgen dat ze warm blijft. Op sommige dagen voelt het alsof de wildernis zich tegen haar keert en haar wil vernietigen, maar dan blijkt ze sterker dan zelfs zij had gedacht. Jess zal dit overleven. Ze moet wel. Ze weet wie haar vader vermoord heeft… en nu is ze uit op wraak.

Boeken juni

Hashtag hiernamaals – Vanessa Gerrits

Fantasy is niet zo mijn ding, maar als het richting sci-fi gaat waag ik graag een poging. Hashtag hiernamaals leek me meteen leuk en deed me een beetje aan Eerste Leven van Gena Showalter denken. Alleen gok ik dat dit verhaal van Vanessa Gerrits stukken minder cliché is en vele malen romantischer. De recensies die bij sommige boekbloggers zijn verschenen beloven ook al veel goeds, dus dit boek wil ik heel graag lezen.

‘Wat als je zou kunnen infiltreren in het hiernamaals?

Wat als… je zou kunnen infiltreren in het Hiernamaals? Wanneer de zeventienjarige Cleo zich aanmeldt voor een goed betaalde vakantiebaan, is een bizarre sollicitatietest nog wel de minste van haar zorgen. Samen met drie andere meisjes en een jongen krijgt ze een top secret contract voor haar neus. Want de missie die de excentrieke dokter Giamotto voor hen heeft uitgestippeld, is even absurd als alarmerend… Ga dood. Vind Elena. Kom terug.

Hun missie is het redden van de dochter van een steenrijke farmaceuticadirecteur. Maar ze hebben geen idee waar in het Hiernamaals Elena zich precies bevindt. Hoe moeten ze hun krachten aanwenden om weer veilig in het land der levenden terug te keren?

Laatste weduwe (Will Trent #9) – Karin Slaughter

Anna en Esther kijken natúúrlijk uit naar de nieuwe Karin Slaughter, jawel. We vonden Gespleten en Goede Dochter ook fantastisch, maar een nieuw deel in de Will Trent-serie!? YES PLEASE. Hopelijk is de Queen of Crime weer op haar best in Laatste Weduwe. Daar gaan we wel vanuit.

Een onschuldig winkeluitje loopt uit op een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd als ze met haar dochtertje het winkelcentrum verlaat. De politie zet een zoekactie in gang, haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos.

Een paar weken later geniet special agent Will Trent van een rustige zondag met zijn vriendin Sara Linton als er opeens luide sirenes afgaan. Sara en Will zijn erop getraind om hulp te verlenen in noodgevallen – ze gaan erop af in plaats van de andere kant op te rennen. Maar vandaag wordt dat instinct ze noodlottig. Binnen enkele uren loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will gaat noodgedwongen undercover om haar te redden. De situatie voert hen de bergen in, op weg naar de waarheid over het lot van Michelle, en de confrontatie met een moordzuchtige radicale groepering…

Boeken juni-5

Toffee – Sarah Crossan

We sluiten af met een boek waar ik (Paula) misschien wel het meest naar uitkijk van allemaal: de nieuwe Sarah Crossan. Gewicht van water en Een vond ik prachtig, Nieuwe Maan persoonlijk iets minder, maar Toffee zou zomaar weer een favoriet kunnen worden. Ik vind Sarah Crossan ontzettend mooi schrijven in vrije vers. De verhalen slepen je echt mee en je blijft maar lezen totdat het boek uit is. Dus kom maar op met Toffee. Zoveel zin in! Dit keer gaat het overigens over thema’s als vriendschap, familie, huiselijk geweld en psychisch gezondheid.

‘Toffee zou zomaar weer een favoriet kunnen worden’

Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leegstaand pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen en ­Allison komt erachter wie ze nou eigenlijk écht is. Als Toffee lijkt ze meer zichzelf te zijn dan ze in jaren is geweest.

Naar welke boeken kijk jij uit?