nieuwe boeken maart 2018

De boeken waar we naar uitkijken in maart

Er komen zo ontzettend veel boeken uit in maart, niet normaal meer. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen probleem, wij maken gewoon een lijstje met de boeken die je volgens ons niet mag missen. Deze maand zijn dat er maar liefst 10 (en er komt nog een apart lijstje met thrillers aan, voor de liefhebbers.) Anyway, kijk mee.

Geheimen (De Royals #3) – Erin Watt

Na Verleiding en Verraad is het eindelijk tijd voor het derde deel in De Royals-serie. En oh man, ik kan niet meer wachten. De cliffhanger aan het einde van boek 2 was fantastisch en ik heb gewoon onwijs veel zin om weer in de wereld van de Royals te duiken. Kom maar op met de drama en romantiek! 😉

‘De cliffhanger aan het einde van boek 2 was fantastisch en ik heb gewoon onwijs veel zin om weer in de wereld van de Royals te duiken’

Ella heeft haar hart verloren aan Reed, de aantrekkelijke bad boy van de steenrijke familie Royal. Ondanks al zijn rotstreken gelooft ze in hem. Maar zelfs voor overlever Ella zijn de problemen van Reed en zijn vier broers op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Reed gaat voor Ella door het vuur. Maar om zijn eigen leven en daarmee dat van Ella te redden, moet hij zijn dubieuze verleden achter zich zien te laten. Kan hij dat? En lukt het hen om de geheimen van hun families voor eens en voor altijd te ontrafelen?

erin watt de royals verleiding verraad recensie

Nooit Meer – Colleen Hoover

Colleen Hoover is behoorlijk bekend onder New Adult-lezers. Misschien ken je haar wel van boeken als Sterrenhemel, Misschien Ooit en 9 November. Ik heb nog nooit een boek van haar gelezen, maar Nooit Meer leek me eigenlijk best leuk. Tijd om eens een New Adult-boek te lezen dus, want dat doe ik (bijna) nooit!

‘Tijd om eens een New Adult-boek te lezen dus, want dat doe ik (bijna) nooit!’

‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Colleen Hoover schreef met ‘Nooit meer’ een persoonlijk emotioneel verhaal met universele zeggingskracht.

Smûk – Wimke Tolsma

Je hebt vast wel eens de boeken Hygge, Lykke of Lagom zien liggen in de boekhandel. Deze boeken gaan over de Scandinavische manier van leven en hoe je door kleine dingen gelukkig wordt. Fijne boeken, ook al ben ik er aan de andere kant een beetje sceptisch over (dat komt vooral door dit artikel van NRC over Ikigai). Toch ben ik wel benieuwd naar Smûk, omdat dit over de Friese manier van leven gaat. En ja, aangezien ik uit Friesland kom, kan ik natuurlijk kritisch naar dit boek kijken. We’ll see, ik hoop eerlijk gezegd dat het geen enorm cliché wordt.

‘Aangezien ik uit Friesland kom, kan ik natuurlijk kritisch naar Smûk kijken’

Smûk (letterlijk ‘gezellig en mooi’) is een Friese lifestyle. Nederlanders zijn gelukkig, en Friezen het gelukkigst. Want leven in Friesland is leven met licht en lucht – nuchter, duurzaam en gezond. In Smûk van blogster Wimke Tolsma geven bekende (van Rens en Doutzen Kroes tot Epke Zonderland en Sven Kramer) en onbekende Friezen hun persoonlijke kijk op de Friese lifestyle. Met 60 zelfmakers en receptenom met elkaar van te genieten. Makkelijk, snel en met groots resultaat. Ontdek met Smûk het Friese geluk!

Bloed en beenderen (Legacy of Orïsha #1) – Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi komt naar YALFest dit jaar, wooh! Haar boek, Bloed En Beenderen, wil ik daarom graag lezen. Daarnaast is het volgens mij het soort fantasy boek dat ik wel kan waarderen. Geen overvloed aan draken of andere mystische wezens, maar een interessant fantasy verhaal over een minderheidsgroep. Het feit dat het gaat over een minderheidsgroep – in het boek zijn dat mensen met een donkere huid en zilverwitte haren – maakt het boek denk ik ook actueel, ondanks dat het fantasy is.

‘Het feit dat het gaat over een minderheidsgroep – in het boek zijn dat mensen met een donkere huid en zilverwitte haren – maakt het boek denk ik ook actueel, ondanks dat het fantasy is’

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken.

Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen. Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…

Nooit meer bang – Gaby Rasters

De schrijfster van de trilogie FOLLOW, LIKE en SHARE is terug met een stand-alone boek. Haar eerste stand-alone zelfs. Ik heb de trilogie nog niet gelezen, maar Nooit Meer Bang van de schrijfster sprak me eigenlijk wel aan. Het klinkt naast romantisch, ook behoorlijk heftig omdat het over een aanslag gaat. Wederom een actueel thema dus.

‘Wederom een actueel thema’

Hoofdpersoon Louise uit ‘Nooit meer bang’ van Gaby Rasters heeft de mannen afgezworen. Maar dan ontmoet ze bij het ontbijt in haar Brusselse hotel Josh. Het is liefde op het eerste gezicht en ze rijdt hoteldebotel terug naar huis, terwijl hij naar het vliegveld gaat. In de auto belt ze haar beste vriendin om te vertellen over de ontmoeting. Die vraagt meteen: ‘Luister jij geen radio? Er is een aanslag gepleegd…’ Het is het begin van een zoektocht. Naar liefde, naar hoop, naar Josh, naar zichzelf.

nieuwe boeken maart 2018

Mijn versie van jou – Christina Lauren

Christina Lauren kennen New Adult-fans vast wel van de Stouter-serie. Zoals ik al zei lees ik zo goed als nooit New Adult. Met dit boek komt daar hopelijk verandering in. Mijn Versie Van Jou klinkt namelijk fantastisch. Het is romantisch en het zit ook nog eens vol met diversiteit. De hoofdpersoon is namelijk biseksueel. LOVE IT. Vanuit verschillende perspectieven lezen is hartstikke belangrijk, vind ik, omdat je zo meer begrip hebt voor andere mensen. Kom dus maar op met dit boek, ik wil ‘m graag lezen.

‘Vanuit verschillende perspectieven lezen is hartstikke belangrijk, vind ik, omdat je zo meer begrip hebt voor andere mensen’

Tanner Scott is drie jaar geleden met zijn familie verhuisd van Californië naar Provo in Utah vanwege het werk van zijn moeder. De meeste mensen in Provo zijn streng gelovig, dus in overleg met zijn familie komt de biseksuele Tanner niet openlijk voor zijn geaardheid uit. Als hij zijn diploma heeft, wil hij
gaan studeren aan een universiteit buiten het religieuze Utah.

In zijn laatste semester komt hij met zijn beste vriendin Autumn in een speciale werkgroep van meneer Fujita waarin alle leerlingen een boek moeten schrijven. Bij de eerste bijeenkomst wordt bekend dat de klas dit jaar ook advies krijgt van Sebastian Brother, die vorig jaar meedeed aan deze werkgroep en wiens boek binnenkort wordt uitgegeven. Sebastian is de zoon van bisschop en erg geliefd in Provo. Tanner heeft vier maanden om een boek te schrijven. Dat lijkt hem een makkie. Maar nog voor zijn eerste zin op papier staat, is hij stapelverliefd op Sebastian…

Een pleidooi voor verveling – Manoush Zomorodi

Dan een non-fictie boek. Een Pleidooi Voor Verveling, die deze maand uitkomt bij Lev. Boeken, lijkt me een goed boek omdat het eens over verveling gaat in plaats van productiviteit. Leuk ja, al die boeken over hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken, maar even luieren en je vervelen lijkt niet meer te mogen. Dit boek pleit ervoor om je juist te vervelen, omdat je zo veel creatiever bent. Klinkt tof, toch? Zeker in deze tijd waar je je eigenlijk nooit meer hoeft te vervelen, omdat je binnen een paar seconden een nieuwe YouTube-video kunt aanklikken om jezelf te vermaken.

‘Leuk ja, al die boeken over hoe je zo efficiënt mogelijk kunt werken, maar even luieren en je vervelen lijkt niet meer te mogen’

Manoush Zomorodi, bekend van de podcast Note to Self, ging met tienduizenden luisteraars de uitdaging aan hun telefoongebruik drastisch te verminderen, zodat ze door een gezonde dosis verveling weer creatiever zouden worden.

Een pleidooi voor verveling bouwt verder op dit experiment en laat ons nadenken over ons leven in deze digitale wereld. Het boek laat zien wat er met onze hersenen gebeurt als we eens helemaal niets doen. Door middel van praktische stappen helpt het je minder drukte en meer helderheid in je werk en leven te ervaren. Oftewel: schakel alles uit en lees verder.

nieuwe boeken maart 2018

Het probleem met Voor Altijd – Jennifer L. Armentrout

Er komen nieuwe boeken uit van Colleen Hoover en Christina Lauren deze maand, maar ook van Jennifer L. Armentrout. En ook van deze schrijfster heb ik nog geen enkel boek gelezen, terwijl ze me vaak wel leuk lijken. Ik begrijp mezelf ook niet, haha. Het Probleem Met Voor Altijd gaat over thema’s als uit je schulp kruipen, jezelf laten zien, identiteit en angsten. Ik lees graag over die thema’s, dus deze YA-roman past wel bij me.

”Het Probleem Met Voor Altijd gaat over thema’s als uit je schulp kruipen, jezelf laten zien, identiteit en angsten’

Het probleem met voor altijd’ is een prachtige young adult-roman van Jennifer L. Armentrout. Mallory heeft zichzelf in haar jeugd aangeleerd zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Hoewel haar leven inmiddels veel beter is geworden, wordt ze alsnog geleid door angsten. Dan loopt ze Rider weer tegen het lijf. Ze kent hem van vroeger, uit dat andere leven. Hij beschermde haar destijds en doet dat nu weer. Maar gaat het met Rider zelf wel zo goed? Jennifer L. Armentrout beschrijft in ‘Het probleem met voor altijd’ prachtig de ontwikkeling van een jonge vrouw die uit haar schulp kruipt.

Zondagskind – Judith Visser

Zondagskind is een roman die gaat over autisme. De hoofdpersoon in dit boek praat zelfs niet. Het thema autisme is dus zeker het hoofdthema in dit boek, en ik zie dit thema steeds vaker in zowel boeken en series. Ik hoop dat het boek realistisch is en niet stereotyperend, want dat zie je soms ook gebeuren. We zullen zien.

‘Ik hoop dat het boek realistisch is en niet stereotyperend’

Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan
het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die ervoor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe
ze zich in sociale situaties staande kan houden.

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter te begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

13 minuten sarah pinborough recensie

De verborgen geschiedenis van ons – Jessi Kirby

SIGN ME UP. Boeken met personages die zich niets meer kunnen herinneren, na bijvoorbeeld een ongeluk zoals hier, vind ik altijd zo spannend en meeslepend. Ik moest in eerste instantie een beetje denken aan 13 Minuten van Sarah Pinborough, omdat de hoofdpersoon in dat boek zich ook niets meer herinnert na bijna te zijn verdronken in een rivier. Toch is dit wel weer een heel ander soort verhaal, volgens mij. Al gaat het wederom over verborgen geheimen.

‘Boeken met personages die zich niets meer kunnen herinneren, na bijvoorbeeld een ongeluk zoals hier, vind ik altijd zo spannend en meeslepend’

Na een verkeersongeluk waarbij ze bijna is verdronken, komt Olivia bij in het ziekenhuis. Ze kan zich niets van de gebeurtenissen herinneren. Aanvankelijk denkt ze dat het komt doordat ze een week in coma heeft gelegen, maar dan blijkt dat ze meer tijd ‘kwijt’ is: ze herinnert zich niets meer van de afgelopen vier jaar. Zelfs de jongen die beweert haar vriendje te zijn is een vreemde voor haar…

Iedereen blijft haar maar vertellen wie ze is, waar ze van houdt en waar ze een hekel aan heeft, maar zelfs het feit dat ze vegetariër zou zijn, zegt haar niets. De enige van wie ze niets hoort is Walker, de jongen die haar leven heeft gered. Telkens wanneer ze hem probeert te bedanken, gaat hij haar uit de weg. Liv raakt er steeds meer van overtuigd dat er dingen voor haar worden verzwegen. Maar waarom?

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit deze maand?