De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in maart

Maart is de maand van de boekenweek met het thema ‘moeder, de vrouw’. Als tegenhanger daarop verschijnen er veel feministische boeken, omdat er nogal wat kritiek kwam op dit thema. Naast feministische boeken verschijnt het nieuwe boek van Angie Thomas in het Nederlands, staat er weer een nieuwe Colleen Hoover op de planning & komt Maartje Wortel met een nieuw verhaal. Genoeg om naar uit te kijken – tijd voor ons maandelijkse lijstje.

door Paula

De Parade – Dave Eggers

Dave Eggers is vooral bekend van De Cirkel, aangezien deze roman ook werd verfilmd. Hij schreef ook De monnik van Mokka, Zeitoun, Wat is de wat, Helden van de Grens en Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit. Ik vind zijn boeken vaak goed, maar ook wel eens saai en langdradig (zoals die laatste titel die ik noemde). Toch ben ik benieuwd naar De Parade, want het verhaal klinkt aan de ene kant deels realistisch maar aan de andere kant heeft het ook iets absurdistisch. Ik hoop van harte dat dit boek in de categorie ‘goed’ valt, en niet in ‘saai en langdradig’ zodat mijn haat-liefdeverhouding met Eggers meer naar liefde omslaat.

‘Het verhaal klinkt deels realistisch, maar heeft ook iets absurdistisch’

In een naamloos land wordt na een decennium oorlog een nieuwe weg aangelegd die de twee helften van het land met elkaar verbindt. Twee buitenlandse aannemers zijn verantwoordelijk voor de voltooiing ervan. Terwijl de een avontuurlijk is, het nachtleven en de mensen wil ervaren, wil de ander het liefst zo snel mogelijk terug naar huis. Gaandeweg worden de beide mannen geconfronteerd met de absurditeit van hun werkzaamheden en de verregaande gevolgen die hun aanwezigheid in het land heeft.

Desnoods de hele wereld – Eva Louise Bakker

Bij Desnoods de hele wereld moest ik al snel aan Zondagskind van Judith Visser denken. Net als Zondagskind, gaat deze debuutroman van Eva Louise Bakker over autisme, of om specifieker te zijn: asperger. Wat ik vooral tof vind, is dat de schrijfster vanuit eigen ervaringen schrijft. Dat vind ik bij dit soort onderwerpen een pluspunt, omdat autisme erg complex is. Toch draagt dit boek volgens mij niet alleen om autisme, het is ook een boek vol avonturen want hoofdpersoon Anna krijgt ineens dertigduizend euro op haar rekening gestort en zoekt vervolgens uit wie dat heeft gedaan. Klinkt fantastisch.

‘Net als Zondagskind, gaat deze debuutroman van Eva Louise Bakker over autisme, of om specifieker te zijn: asperger’

Anna Berg ziet op een dag onverwacht dertigduizend euro op haar bankrekening staan. Velen zouden zo’n verrassing omarmen, maar voor Anna is de gebeurtenis een ramp. Zij gaat door het leven met overgevoelige zintuigen en constante stress – asperger, al heeft zij daar zelf geen weet van. Verrassingen vermijden en structuur nastreven vormen haar devies.

Het geldbedrag zet haar leven volledig op zijn kop. Is het een fout? Mag ze het houden? Van wie komt het? Negeren is haar primaire reactie. Dat blijkt zinloos – de schok is te groot. Dan beredeneert ze een oplossing voor alles. Een reis langs iedereen die zij ooit gesproken heeft moet haar bij de onbekende gever brengen en haar helpen haar angsten te overwinnen. Als ze na vele ontmoetingen dichter bij de bron komt, verandert haar leven voorgoed.

nieuwe boeken maart Dave Eggers

Mijn belofte aan jou – Colleen Hoover

Ik heb met meerdere schrijvers een haat-liefdeverhouding. Ik noemde Dave Eggers bijvoorbeeld al even, maar met Colleen Hoover is die verhouding er ook zeker. Waar ik Nooit Meer een prachtboek vond, viel Uitzonderlijk me juist weer tegen. Ik weet het dus nooit zo goed met haar boeken. Mijn belofte aan jou komt in ieder geval deze maand uit en ik hoop dat het een goede is. Ondanks dat ik haar verhalen in eerste instantie cliché vind klinken, is haar schrijfstijl vaak zo fijn dat ik toch wordt meegevoerd.

‘Ondanks dat ik haar verhalen in eerste instantie cliché vind klinken, is haar schrijfstijl vaak zo fijn dat ik toch wordt meegevoerd’

‘Mijn belofte aan jou’ van bestsellerauteur Colleen Hoover gaat over Quinn en Graham, die elkaar ontmoeten wanneer ze ontdekken dat hun partners een affaire met elkaar hebben. Zes maanden later krijgen ze zelf een relatie. Dan gaat deze roman fast-forward naar zes jaar later: de relatie van Quinn en Graham kent ook hobbels. Hoe perfect hun liefde ook is, het zijn allebei mensen, en mensen zijn niet perfect. Hun belofte aan elkaar komt onder druk te staan. Maar van breken is geen sprake, als het aan Graham ligt.

Wolf – Maartje Laterveer

Anna leest de komende tijd Wolf van Maartje Laterveer. Dit boek komt uit in de periode rondom de boekenweek, vanwege het thema ‘moeder, de vrouw’ waar destijds nogal ophef over was. Want erg feministisch klinkt dat thema niet. In Wolf lees je dertien essays van vrouwen over hun zoektocht naar wat een vrouw een vrouw maakt. Geen feminism in your face, maar een aanzet tot een open gesprek over feminisme. Wij zijn stiekem nu al fan.

‘In Wolf lees je dertien essays van vrouwen over hun zoektocht naar wat een vrouw een vrouw maakt’

Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt,’ schreef Simone de Beauvoir al in 1949. Maar wát maakt de vrouw? Die vraag is onverminderd actueel. In Wolf ondernemen dertien vrouwen een zoektocht naar een antwoord. Hun essays zijn persoonlijk, analytisch en geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken. De vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. De vrouw als sekse en als gender, als vrouw – en wat is dat dan?

Wolf trekt geen definitieve conclusies maar wil een prikkelende bijdrage vormen aan het feministische debat, en vooral de aanzet zijn tot een open gesprek. Met essays van Merel Bem, Basje Boer, Anaïs Van Ertvelde, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Maartje Laterveer, Nelleke Noordervliet, Marja Pruis, José Rozenbroek, Maral Noshad Sharifi, Naema Tahir, Yaël Vinckx en Herien Wensink.

nieuwe boeken maart 2019

Feministen dragen geen roze (en andere leugens) – Scarlett Curtis e.a.

Nog meer feminisme, jawel. Wij houden ervan. Bij Blossombooks verschijnt in maart de vertaling van Feminists Don’t Wear Pink (And Other Lies), met een extra aanvulling van Nederlandse feministes. Een boek over misvattingen over feminisme, uitleg en nuance. Volgens mij erg toegankelijk geschreven, dus een goed begin voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp en zich misschien nog geen feminist durft te noemen.

‘Een goed begin voor iedereen die meer over feminisme wil weten en die zich misschien nog geen feminist durft te noemen’

In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen allerlei vrouwen – van Hollywood-actrices tot tieneractivisten – hun verhaal. Hun bijdragen worden aangevuld door een aantal toonaangevende Nederlandse vrouwen. Zo schept Feministen dragen geen roze een genuanceerd beeld over vrouw-zijn in de eenentwintigste eeuw. Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.

De nieuwe feministische leeslijst – Marja Pruis

We zijn echt intens gelukkig qua boeken deze maand, want hoeveel geweldige feministische boeken verschijnen er wel niet? Een van de boeken die je ook in de gaten moet houden is De nieuwe feministische leeslijst van Marja Pruis. Een boek over boeken, want Pruis tipt allerlei boeken die je moet lezen als jonge feminist. Erg tof. Ook veel schrijvers en essayisten doen een bijdrage aan deze leeslijst. Ik kijk met name uit naar de bijdrages van schrijfster Bregje Hofstede en columnist Clarice Gargard.

‘We zijn echt intens gelukkig qua boeken deze maand, want hoeveel geweldige feministische boeken verschijnen er wel niet?’

Vorig jaar ontbrandde de #MeToo-beweging en wakkerde een revolutionair vuur aan dat waarschijnlijk niet meer geblust gaat worden. Dankzij decennialange feministische massage kan geweld tegen vrouwen niet langer worden afgedaan als een reeks persoonlijke incidenten, maar is het een majeure kwestie geworden die er niet meer ondergeschoffeld wordt. Het is genoeg geweest.

Iedere generatie feministen heeft haar eigen iconen en haar eigen strategieën. Welke boeken moet de jonge feminist hebben gelezen? In samenwerking met De Groene Amsterdammer stelt Das Mag een feministische canon op van inspirerende boeken, van ‘The Bell Jar’ van Sylvia Plath tot ‘Bad Feminist’ van Roxane Gay, van ‘Het perpetuum mobile van de liefde’ van Renate Dorrestein tot ‘De gesluierde Eva’ van Nawal el Sadaawi. Schrijvers en essayisten als Basje Boer, Xandra Schutte, Miriam Rasch, Roos van Rijswijk, Bregje Hofstede en Clarice Gargard blazen feministische mustreads nieuw leven in.

feministische nieuwe boeken maart 2019

Riverdale: hoe het allemaal begon – Micol Ostow

Naast feminisme staat dit lijstje nogal in het teken van haat-liefdeverhoudingen, merk ik, want ook met Riverdale hebben we zo’n verhouding. Anna kijkt nog naar de serie, Esther en ik zijn afgehaakt in het derde seizoen. Hoe dan ook zijn we wel benieuwd naar het boek dat uitkomt bij Uitgeverij Moon, dit is namelijk een prequel over de Netflix-serie. Het gaat over Veronica’s leven in New York, maar ook over de gebeurtenissen in Riverdale voor al het dood en verderf na de komst van de Lodge-familie.

‘Naast feminisme staat dit lijstje nogal in het teken van haat-liefdeverhoudingen, merk ik, want ook met Riverdale hebben we zo’n verhouding’

Deze prequel laat zien hoe het leven van de vrienden eruitzag voor seizoen 1 van de televisieserie Riverdale. Het geeft antwoorden op je meest prangende vragen: Wat veroorzaakte de spanning tussen Jughead en Archie? Hoe zag Veronica’s leven eruit in de Big Apple? En hoelang is Betty al verliefd op Archie? In dit boek vertellen je favoriete personages elk hun eigen verhaal.

Ingesloten – Samira Ahmed

Racisme wordt steeds vaker besproken in YA-boeken, denk aan Wat zou Martin doen? van Nic Stone en The Hate U Give van Angie Thomas. Ingesloten van Samira Ahmed gaat ook over racisme. In het boek wordt Layla, samen met haar ouders, meegenomen naar een kamp voor Amerikaanse moslims. Ik krijg al de rillingen toen ik las waar het boek over ging, want het klinkt als een horrorscenario voor de toekomst. Een actueel boek, over hoe het kan aflopen met de wereld als we niet opstaan tegen racisme en discriminatie.

‘Een actueel boek, over hoe het kan aflopen met de wereld als we niet opstaan tegen racisme en discriminatie’

De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.

nieuwe boeken maart 2019

Dennie is a star – Maartje Wortel

Ter gelegenheid van de boekenweek verschijnt dit 64 pagina’s tellende verhaal van Maartje Wortel: Dennie is a star. Geen idee wat ik kan verwachten, maar ik lees de boeken van Maartje Wortel graag (Ijstijd, Goudvissen & Beton). En ik denk ook wel een boek om in de gaten te houden, want dit kan wel eens een topper worden.

‘Dit kan wel eens een topper worden’

Op de Rietveld Academie kreeg ik les van Wim Brands. Tijdens een van de eerste lessen gaf hij ons een paar regels mee. Hij zei: Probeer niet te lachen, dat komt zo dom over. Hij zei ook: Je moet eerst weten hoe je moet sturen voor je uit de bocht vliegt. En hij zei: Schrijf nooit over je kat. Of over welke kat dan ook überhaupt.

Dennie is a star is een verhaal over tijd en ruimte, over religie, over seks en vooral: over Dennie. De kat.

Niet te stoppen – Angie Thomas

De vertaling van On The Come Up komt ook uit en aaaah, ik heb hier zo’n zin in. Angie Thomas kennen we van haar waanzinnige debuut The Hate U Give, dat weken in de bestsellerlijst van de New York Times heeft gestaan en verschillende belangrijke prijzen won. Niet te stoppen is anders dan The Hate U Give, maar ik verwacht wel een beetje dezelfde vibe, aangezien dit verhaal zich ook in de wijk Garden Heights afspeelt (daar woont Star uit THUG ook). ZIN. IN.

‘Niet te stoppen is anders dan The Hate U Give, maar ik verwacht wel een beetje dezelfde vibe, aangezien dit verhaal zich ook in de wijk Garden Heights afspeelt’

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken!

nieuwe boeken waar we naar uitkijken maart 2019

Naar welke boeken kijk jij uit in maart?