De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in mei

Een nieuw boek van Jason Reynolds, het vervolg op DNA van IJslandse auteur Yrsa Sigurdardottir en nog veel meer moois deze maand. Dit zijn de nieuwe boeken waar we naar uitkijken in mei.

door Paula

Vortex (Huldar & Freyja #2) – Yrsa Sigurdardottir

Anna kijkt uiteraard uit naar het vervolg op de spannende thriller DNA, van een IJslandse schrijfster waarvan we de achternaam niet kunnen uitspreken. De trillers van Yrsa Sigurdardottir zijn in ieder geval ongelofelijk tof. Goede uitgewerkte verhaallijnen, gruwelijke moorden – zo’n thriller die je niet meer aan de kant wilt leggen als je eenmaal bent begonnen.

‘Zo’n thriller die je niet meer aan de kant wilt leggen als je eenmaal bent begonnen’

In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

boeken mei 2019 vortex lezen in tijden van netflix

Lezen in tijden van Netflix – Felicitas von Lovenberg

Hoe maak je tijd om te lezen in tijden van Netflix? En hoe hou je je aandacht bij het lezen? In dit non-fictie boek van Felicitas von Lovenberg lees je over haar onderzoek naar dit onderwerp en geeft ze allerlei tips over leesgedrag. Ik ben heel benieuwd!

‘Hoe maak je tijd om te lezen in tijden van Netflix?’

De concurrentie in het gevecht om onze tijd is genadeloos: smartphone, tablet en pc smeken om aandacht en knagen onophoudelijk aan onze leestijd. Paradoxaal genoeg
komt een recente representatieve studie naar leesgedrag tot de conclusie dat 82 procent van de ondervraagden de rust, concentratie en onthaasting tijdens het lezen als bijzonder aangenaam en waardevol ervaart. Aan deze kloof tussen gevoel en praktijk valt iets te doen.

Felicitas von Lovenberg heeft onderzoek, lezerservaringen en haar eigen leesgedrag bijeengebracht in dit boek. Voor allen die tips nodig hebben om hun leesgedrag te optimaliseren, geen tijd meer hebben om te lezen of met de zin en onzin, het nut en de meerwaarde van het lezen worstelen.

De geur van groen – Pamela Sharon

Een van de YA-boeken waar ik naar uitkijk is De geur van groen. Pamela Sharon schreef eerder op het platform Sweek en nu maakt ze met dit verhaal haar debuut bij Uitgeverij Moon. Ik weet niet helemaal wat ik van dit boek kan verwachten, maar qua thematiek – zoals vriendschappen, psychische problemen, lichamelijke aandoeningen – heeft het wel iets weg van John Green, Eric Lindstrom en Julie Buxbaum. De geur van groen draait namelijk om Raaf, een zestienjarig meisje dat blind is, en haar beste vriendin May-Lin.

‘In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden’

Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is. Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

de geur van groen het omgekeerde van altijd licht camera liefde

Het omgekeerde van altijd – Justin A. Reynolds

Jason Reynolds bespreek ik zo, maar we moeten het eerst even hebben over Het omgekeerde van altijd van Justin A. Reynolds. Deze YA viel me direct op door de vrolijk gekleurde cover, maar ook het verhaal klinkt veelbelovend. Over een jongen waarbij alles altijd bíjna lukt, zijn vriendin Kate die een ernstige ziekte heeft en een je leven resetten. Aan de ene kant een schattig en tragisch liefdesverhaal, aan de andere kan een beetje sci-fi a la Elke dag maandag omdat de hoofdpersoon opeens terug in de tijd reist. Ik hou daar wel van.

‘Aan de ene kant een schattig en tragisch liefdesverhaal, aan de andere kan een beetje sci-fi a la Elke dag maandag;

Bij Jack King lukt alles altijd bíjna. Bijna vroeg hij dat leuke meisje mee uit (maar zijn beste vriend was hem voor), bijna was hij de beste van de klas, bijna kwam hij in het footballteam… Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van ‘bijna’ eindelijk is verbroken. Maar helaas… Kate gaat dood aan een ernstige ziekte.

Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet! Op het moment van Kates overlijden krijgt Jack een tweede kans. Zijn leven wordt gereset, en het volgende moment is hij zes maanden terug in de tijd en weer op het feest, waar Kate er gezond en stralend bij zit. Is hij gek aan het worden of is hij echt aan het reizen door de tijd? Jack is bereid overal in te geloven als hij Kate maar kan redden. Al snel zal echter blijken dat zijn keuzes niet zonder gevolgen zijn…

Licht, camera, liefde (De Valentines #1) – Holly Smale

Mei is wel de maand van nieuwe boeken van bekende auteurs. Ook Holly Smale, bekend van de Geek Girl-boeken, komt met een nieuw boek. In het Engels is haar boek onder de titel Happy Girl Lucky net uit, deze maand verschijnt de Nederlandse vertaling bij Gottmer. Hoewel deze boeken naar mijn idee een beetje tussen jeugdboeken en YA in zitten, ben ik best benieuwd. De nieuwe serie van Holly draait om De Valentines, drie zusjes uit een beroemd gezin vol acteurs. In Licht, camera, liefde volgen we Hope, de jongste zus, die net als haar zussen een jetsetleven wil en op zoek gaat naar de liefde. Tikje cliché allemaal, maar ach, het leest vast weer heerlijk.

‘Deze nieuwe serie van Holly draait om De Valentines, drie zusjes uit een beroemd gezin vol acteurs’

De Valentines – Licht, camera, liefde is het eerste deel in de langverwachte nieuwe meidenserie van Holly Smale. In deze gloednieuwe serie stelt ze de zusjes Valentine voor: Hope, Faith en Mercy. Als telgen uit een geslacht van vier generaties beroemde acteurs is de roem hun komen aanwaaien. Net als hun geld en hun schoonheid trouwens.

Hope is de jongste van het stel. Ze hunkert naar het moment dat ze zestien wordt, want dan zal ze eindelijk het jetsetleven van haar zussen kunnen leiden. Maar eerst heeft ze haar zinnen gezet op de liefde – echte, allesoverdonderende liefde. Het lot lijkt haar gunstig gezind als ze in de metro van Londen haar droomjongen letterlijk tegen het lijft loopt. Maar ja, in het leven loopt niet altijd alles zoals in de film – zelfs niet als je Valentine heet.

op je lijf geschreven en alles is fucked mark Manson boeken nieuw

Op je lijf geschreven – Mayra Louise de Wilde

Meer boeken over body positivity juichen we alleen maar toe. Ik las eerder Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe en sinds afgelopen maand staat Knap voor een dik meisje van Tatjana Almuli ook op mijn TBR-lijstje. Maar in mei komt daar weer een boek bij, want Op je lijf geschreven van Mayra Louise de Wilde komt dan uit. Over afvallen, het schoonheidsideaal en de persoonlijke ervaringen van Mayra over dik zijn.

‘Meer boeken over body positivity juichen we alleen maar toe’

Stop met wegen. Start met leven.Je eigen spiegelbeeld haten, denken dat je leven beter wordt als je maar wat kilo’s kwijt bent, elke maandag opnieuw beginnen met diëten… Herkenbaar? Mayra Louise zat zelf twintig jaar lang vast in dit patroon, tot ze ontdekte dat het zonde was van haar tijd, en haar leven.

In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent. Maar ook haar ultieme tips voor meer zelfvertrouwen en het belang van een gezond socialmediadieet (het enige dieet dat écht werkt!).

Alles is f*cked – Mark Manson

Ken je Mark Manson van het boek De edele kunst van nog giving a f*ck nog? Hij is ook terug met een nieuw boek en dit keer gaat het over hoop. Ik herinner me dat Mark Manson heel grappig en persoonlijk schrijft. Het is geen zelfhulpboek vol taaie stukken, maar juist een boek met grapjes tussendoor. Ik hoop dat Alles is f*cked dat typische van Manson zijn eerste boek heeft, maar ook goede inzichten geeft en niet in clichés vervalt.

‘Waar het in Mark Mansons eerste boek vooral ging over de onvermijdelijke fouten in ieder individu, gaat het in Alles is f*cked over de eindeloze rampen in de wereld om ons heen’

We leven in een interessant tijdperk. Ogenschijnlijk lijken we alles goed voor elkaar te hebben: we zijn welvarender, vrijer en ontwikkelder dan ooit. Aan de andere kant is alles gewoon ontzettend f*cked – de aarde wordt warmer, regeringen falen, de economie stort in en iedereen voelt zich voortdurend beledigd op Twitter. Op dit moment in de geschiedenis, met toegang tot technologie, onderwijs en communicatie waar onze voorouders alleen maar van konden dromen, worden we overspoeld door een gevoel van algemene hopeloosheid.

Waar het in Mark Mansons eerste boek vooral ging over de onvermijdelijke fouten in ieder individu, gaat het in Alles is f*cked over de eindeloze rampen in de wereld om ons heen. Hij kijkt naar onze relaties met geld, entertainment, internet; en hoe een teveel aan iets goeds ons alleen maar miserabeler maakt. Hij tart openlijk onze definities van politiek, religie, geluk, vrijheid en zelfs van hoop.

de boom met het oor annet schaap nieuwe boeken

De boom met het oor – Annet Schaap

Moet ik nog uitleggen waarom dit boek in dit lijstje staat? Annet Schaap overdonderde vorig jaar met Lampje en won bijna alle prijzen in kinderboekenland. In mei verschijnt haar tweede boek, De boom met het oor, met prachtige illustraties van Philip Hopman.

‘Moet ik nog uitleggen waarom dit boek in dit lijstje staat?’

Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert…

Hotel Lonely Hearts – Heather O’Neill

De beschrijving van Hotel Lonely Hearts deed me een beetje aan De Onsterfelijken van Chloe Benjamin denken. Misschien omdat ik dat boek nu aan het lezen ben, maar vooral ook door thema’s als familie en identiteit. Ook de tijd waarin dit boek zich afspeelt staat me aan. Historische fictie dat zich in de 20e eeuw afspeelt intrigeert mij altijd wel, hoewel ik het weinig lees. Misschien maak ik daar komende maand met Hotel Lonely Hearts wat verandering in.

‘Historische fictie dat zich in de 20e eeuw afspeelt intrigeert mij altijd wel, hoewel ik het weinig lees’

Montreal, 1914. Twee baby’s worden midden in de winter achtergelaten in een weeshuis. Allebei blijken ze uitzonderlijke talenten te bezitten: Pierrot is een wonderkind op de piano, Rose brengt met haar dans en gevoel voor komedie overal waar ze komt vreugde. De kinderen worden verliefd op elkaar en dromen van een toekomst waarin ze de meest extravagante en verleidelijke circusshow ter wereld zullen opzetten.

Als tiener worden de twee gescheiden. Beiden aan het werk gezet als hulp tijdens de Grote Depressie, zakken ze langzaam weg in de onderwereld van Montreal, overlevend door sekswerk, drugs en diefstal. Maar als Rose en Pierrot elkaar terugvinden – na jarenlang zoeken en wanhopige armoede – wordt de mogelijkheid van hun jeugddroom nieuw leven ingeblazen en doen ze alles om deze waar te maken. Al snel hebben Rose, Pierrot en hun troep van clowns en showgirls het gemaakt in New York, zowel op het podium als op straat. Noch het theater noch de onderwereld zal ooit hetzelfde zijn.

nieuwe boeken mei 2019

De boekbinder – Bridget Collins

Boeken die over boeken of boekhandels gaan, ik heb er een zwak voor. In De boekbinder draait het verhaal om een wel heel bijzonder boek, namelijk een waarin je herinneringen kunt vast leggen. Die herinneringen worden dan uit je hoofd gewist, maar je kunt ze altijd teruglezen in het boek. Interessant concept, wil ik meer over lezen, zeker omdat de hoofdpersoon in het boek plots zo’n herinneringenboek vindt met zijn eigen naam erop.

‘In De Boekbinder draait het verhaal om een wel heel bijzonder boek, namelijk een waarin je herinneringen kunt vast leggen’

Stel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd! Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.

Echte Amerikaanse jongens – Jason Reynolds en Brendan Kiely

Jawel, we zijn aangekomen bij het nieuwe boek van Jason Reynolds. In Amerika is All American Boys al in 2015 verschenen en won het vele prijzen, maar nu komt er ook een Nederlandse vertaling uit. Fantastisch, want ik vond 67 Seconden zo’n mooi boek. Ik heb dus hoge verwachtingen van Echte Amerikaanse Jongens. Een must-read om op je lijstje te zetten als je graag Angie Thomas en Nic Stone leest, maar eigenlijk ook als je normaal iets anders leest. Want als dit boek kan tippen aan 67 Seconden, kan dit wel eens heel goed worden.

‘Ik vond 67 Seconden heel goed, dus ik heb hoge verwachtingen voor dit nieuwe boek van Jason Reynolds’

Rashad laat in de supermarkt iets vallen, en voordat hij het weet ligt hij buiten op de stoep en slaat een politie-agent op hem in. Waarom? Omdat hij een zwarte jongen in slobberige kleren is.

Quinn ziet alles gebeuren. Hij ziet de oudere broer van zijn beste vriend een klasgenoot in elkaar slaan. Hij vertelt niets – hij weet niet eens of hij het goed heeft gezien. Maar dan splijt de school (en het land) in tweeën en gaat het over politiegeweld en racisme. Quinn realiseert zich dat hij het moetbegrijpen, want omstander of niet, hij is een onderdeel van de geschiedenis. En het is aan hem om te bepalen welke kant van de geschiedenis dat is.

nieuwe boeken mei 2019

Dichterbij dan je denkt – Mariana Leky

De Duitse schrijfster Mariana Leky schreef eerder Vanuit hier zie je alles, waarmee ze in de bestsellerlijsten in Duitsland stond en doorbrak bij het grote publiek. Dichterbij dan je denkt is haar nieuwe roman. Een tikje bizar, maar volgens mij ook heel erg grappig en aandoenlijk.

‘Mariana Leky stond met Vanuit Hier Zie Je Alles in de Duitse bestsellerlijsten’

Wanneer Katja haar man verliest, stort haar wereld in. Dan komt ze een oudere heer tegen in haar trappenhuis. Dr. Blank blijft logeren en weet haar met astronautenvoeding en wijze adviezen weer op de been te krijgen. Wanneer ook een brandweerman zich na een foutieve brandmelding met groot gemak in Katja’s leven nestelt, begint het avontuur pas goed. Het drietal onderneemt een roadtrip naar de Nederlandse kust, waar Katja haar levenslust hervindt.

Naar welke nieuwe boeken kijk jij uit deze maand?