nieuwe boeken oktober 2018

De nieuwe boeken waar we naar uitkijken in oktober

Dit najaar is het echt niet te doen qua boeken. Of eigenlijk juist wel, maar het kiezen is zo lastig. Speciaal voor jullie kozen we uit de overvloed aan boeken die uitkomt in oktober, tien exemplaren waar we écht heel enthousiast over zijn.

door Paula

Dag 7 (Cel 7 #2) – Kerry Drewery

We beginnen dit lijstje met het vervolg op YA-thriller Cel 7. Dit boek lijkt een beetje op The Hunger Games en op Black Mirror, omdat het gaat over de kracht van media. In Cel 7 beslist het publiek namelijk via een reality tv-show of iemand schuldig is en dood moet, of onschuldig is en mag blijven leven. Heel heftig, maar ook ongelofelijk spannend en boeiend om te lezen.

Martha Honeydew is vrijgelaten uit de angstaanjagende cel 7. Maar echt vrij is ze niet: de corrupte overheid houdt elke beweging van haar nauwlettend in de gaten. En nu is haar enige, vertrouwde vriend Isaac gevangengenomen. Maar haar kansen om hem te redden zijn bijzonder klein, nu ze geen stap kan zetten zonder gevolgd te worden. Dan komt de dag van zijn veroordeling dichterbij. Zullen zij en Isaac ooit met elkaar herenigd worden en in een betere wereld leven?

Mooie Vreemden – Elizabeth Klehfoth

Een YA-thriller waar we eigenlijk alle vier naar uitkijken is Mooie Vreemden van Elizabeth Klehfoth. Dit boek klinkt namelijk fantastisch. Wij verwachten in ieder geval een spannende thriller met een flinke dosis drama.

‘Een spannende thriller met een flinke dosis drama’

Op een prachtige zomerdag in 2007 verdwijnt Grace, de mooie, jonge vrouw van zakenman Alistair Calloway, uit hun huis aan het meer. Tien jaar later heeft hun oudste dochter, de zeventienjarige Charlie, nog altijd geen antwoord op de vraag wat er precies met haar moeder is gebeurd. Heeft ze haar man en kinderen gewoon in de steek gelaten?

Charlie stort zich in het kostschoolleven aan de prestigieuze school in New England waar ze sinds een paar jaar op zit. Daarbij hoort ook het lidmaatmaatschap voor de A’s, een geheim genootschap van medescholieren. Om door de A’s geaccepteerd te worden moet ze een aantal riskante opdrachten uitvoeren, die ervoor kunnen zorgen dat ze haar vrienden kwijtraakt en van school wordt gestuurd. Dan komen de duistere gebeurtenissen van het verleden en het heden onverwachts samen, en zou Charlie de verschrikkelijke waarheid over haar familie en haarzelf weleens niet kunnen overleven.

nieuwe boeken oktober 2018

Een zeer opmerkelijk verschijnsel – Hank Green

Hank Green ken je waarschijnlijk wel van het YouTube-kanaal VlogBrothers. Hij is de broer van de bekende auteur John Green. Nu komt Hank zijn eerste roman uit, genaamd Een Zeer Opmerkelijk Verschijnsel (heel fijn trouwens, dat HarperCollins zo snel is met de vertaling van het boek). Ik zag de Engelstalige editie de afgelopen dagen al vaak voorbijkomen, die heet An Absolutely Remarkable Thing, en ik werd meteen erg nieuwsgierig. Het is een roman met veel sci-fi elementen volgens mij, en dat spreekt mij wel aan.

Op een nacht stuit de drieëntwintigjarige April May op een gigantische sculptuur die vanuit het niets opeens midden in Manhattan staat. Ze is meteen verrukt van het beeld en geeft hem de naam Carl. Ze maakt een filmpje en zet het op YouTube. Het filmpje gaat viral, als blijkt dat er in een andere steden in de wereld ook ‘Carls’ zijn gesignaleerd. April, de ‘ontdekker’, wordt op slag beroemd en staat vanaf dan voortdurend in de spotlights. Terwijl de druk van de media steeds meer toeneemt, probeert April erachter te komen wat de Carls zijn, waar ze vandaan komen en vooral wat ze willen.

Nagelaten (The Darkest Minds #4) – Alexandra Bracken

Na De Overlevenden, Onvergetelijk en Een Onzeker Licht (ssh, moet ik eigenlijk nog lezen) is er nu een vierde deel in The Darkest Minds-serie. Hoewel de trilogie eigenlijk al is afgerond, gaat het verhaal dus toch verder. In Nagelaten is het vijf jaar later en speelt Zu (nu 17) de hoofdrol. Wij zijn benieuwd!

‘In Nagelaten is het vijf jaar later en speelt Zu de hoofdrol’

Vijf jaar na de vernietiging van de zogenaamde heropvoedingskampen waarin zij en talloze andere Psi-jongeren opgesloten hebben gezeten, heeft de inmiddels zeventienjarige Suzume ‘Zu’ Kimura de rol van woordvoerster voor de interim-regering op zich genomen. Ze vecht voor de rechten van Psi-jongeren in een maatschappij waar steeds meer vooroordelen heersen en onjuiste informatie rondzwerft. Als ze van een verschrikkelijke daad wordt beschuldigd, moet ze opnieuw vluchten om in leven te blijven.

Zu is vastberaden om haar naam te zuiveren en ze gaat een ongemakkelijk verbond aan met Roman en Priyanka, twee mysterieuze Psi’s die haar kunnen helpen haar onschuld te bewijzen of die haar kunnen verraden voor ze daar de kans toe krijgt. Tijdens hun zoektocht naar veiligheid en antwoorden groeit Zu dichter naar de mensen toe van wie ze weet dat ze niet te vertrouwen zijn. De toekomst van alle Psi-jongeren staat op het spel en Zu moet haar krachtige stem inzetten tijdens haar strijd tegen degenen die de Psi’s naar de schaduwen willen verbannen, om zo de vrienden te beschermen die ooit haar beschermers waren.

De beer en de nachtegaal Winternacht Katherine Arden

Het meisje in de toren (Winternacht #2) – Katherine Arden

Nog meer vervolgdelen deze maand, want er komt ook eindelijk een tweede deel in de Winternacht-serie van Katherine Arden. Het eerste deel, De Beer & De Nachtegaal, kocht ik afgelopen zomer op de boekenmarkt in Deventer. Als je het boek nog niet kent, een hele korte omschrijving: De Beer & De Nachtegaal is een Russisch sprookje dat zich afspeelt in de winter. Ideaal dus om te lezen deze winter! En als het bevalt kun je meteen door met het tweede deel dat deze maand uitkomt, genaamd Het Meisje In De Toren.

‘De Beer & De Nachtegaal is een Russisch sprookje dat zich afspeelt in de winter, Het Meisje In De Toren het vervolg daarop’

Vasilisa groeide op aan de rand van de Russische wildernis, waar de sneeuw zich huizenhoog ophoopte en waar er waarheid school in de sprookjes die rond het vuur werden verteld. Vasilisa’s gave om te zien wat anderen niet zien trok de aandacht van Morozko – Vorst, de winterdemon uit de verhalen – en samen redden zij Vasilisa’s volk van de ondergang. Maar omdat ze anders is dan de anderen, wordt ze door haar eigen mensen voor heks uitgemaakt.

Na te zijn weggejaagd uit haar huis heeft Vasilisa nog maar twee opties: trouwen of het klooster in. Een onmogelijke keuze, en dus kiest ze voor het avontuur. Verkleed als jongen trekt ze eropuit op haar schitterende hengst Solovey.

Oktober – Søren Sveistrup

En dan een thriller waar we echt niet op kunnen wachten: Oktober van Søren Sveistrup. Je weet misschien wel dat Anna en Esther behoorlijke thrillerfans zijn. Esther leest vooral veel thrillers, bijvoorbeeld van Karin Slaughter of van Jilliane Hoffman. Anna kijkt vooral thrillers op Netflix, en dan het liefst Scandinavische misdaadseries zoals The Killing, The Bridge en Acquitted. En ik lees ook af en toe een thriller en ben bijvoorbeeld fan van series als The Fall en Broadchurch. Je snapt dat we heel enthousiast waren toen we zagen dat Oktober uitkwam. Dit boek is namelijk geschreven Søren Sveistrup, de scenarioschrijver van de serie The Killing. HOE AWESOME. Hopelijk is het boek net zo spannend als The Killing. En wie weet, misschien wordt er later wel een serie van gemaakt.

Op de eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Linus Berger, een psychisch gestoorde man, heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar kan zich niet meer herinneren waar hij de verschillende lichaamsdelen van het meisje heeft begraven.
Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt een jonge, alleenstaande moeder op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Ze is gemarteld en een van haar handen is eraf gehakt.

Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan. Het poppetje blijkt een sinister geheim bij zich te dragen, al wordt dit eerst aangezien voor een bizar toeval. Maar als er nog een vrouw wordt vermoord – en dit keer mist het slachtoffer beide handen – beginnen Thulin en Hess te vermoeden dat er een verband is tussen de zaken. En het heeft er alle schijn van dat de missie van de moordenaar nog niet voorbij is…

series die ik nu kijk netflix televisie 2018

Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi

Tahereh Mafi is heel bekend in YA-boekenland. Ze schreef de Touching Juliette-serie (die begint met Vrees Me) en schreef daarna nog Verdermeer en Welkwoud. Deze maand komt er weer een boek uit, geschreven door haar. Haar meest autobiografische boek zelfs, las ik ergens. Dit boek gaat namelijk over de aanslagen van 9/11 en de tijd daarna. Hoofdpersoon Shirin heeft en hijab en merkt heel erg dat mensen direct een oordeel over haar hebben. Het gaat over religie, vooroordelen en afkomst, maar ook over verliefd worden en uitvinden wie jezelf bent. Volgens mij een prachtig boek, misschien wel de mooiste van Tahereh Mafi tot nu toe.

‘Volgens mij een prachtig boek, misschien wel de mooiste van Tahereh Mafi tot nu toe’

Shirin is het zat om altijd maar aangestaard, beledigd of zelfs aangevallen te worden. Ze is niet meer verbaasd dat mensen vreselijk kunnen zijn, alleen maar vanwege haar afkomst, religie en de hijab die ze draagt. Ze is er klaar mee dat mensen haar niet zien om wie ze is, maar altijd direct een oordeel klaar hebben, en denken te weten wat ze denkt of voelt.

Het is 2002, een jaar na de aanslagen van elf september in New York, en het is een heftige en verwarrende tijd. Shirin sluit iedereen buiten, en verliest zichzelf in muziek en breakdance. Ocean James is de eerste persoon in tijden die haar echt lijkt te willen leren kennen, maar ze komen uit twee schijnbaar onverenigbare werelden. En Shirin heeft de muur om zich heen zo zorgvuldig opgebouwd dat ze niet weet of ze wel in staat is om hem af te breken.

Wat als dit het is – Adam Silvera & Becky Albertalli

Boeken met meer diversiteit kunnen we áltijd waarderen, maar helemaal als Becky Albertalli of Adam Silvera zo’n boek schrijft. Becky ken je vast wel van Love, Simon of van haar andere boeken zoals De Voordelen Van Onbeantwoorde Liefde. Adam schreef de YA-boeken History Is All You Left Me, and They Both Die at the End (in het Nederlands lekker direct vertaald als: Op Het Einde Gaan Ze Allebei Dood door Uitgeverij Clavis). Met het boek Wat Als Dit Het Is bundelen de schrijvers hun krachten en schrijven ze een verhaal over twee jongens die verliefd op elkaar worden.

‘Boeken met meer diversiteit kunnen we áltijd waarderen, maar helemaal als Becky Albertalli of Adam Silvera zo’n boek schrijft’

Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?)

Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken. Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is? En wat als het dat wel is?

becky albertalli nieuwe boeken Simon leah

Negen volmaakte vreemden – Liane Moriarty

Als Liane Moriarty-fan kun je deze maand ook naar de boekhandel rennen voor een nieuw boek, want Negen Volmaakte Vreemden komt uit. Anna is vooral een fangirl van Liane Moriarty (haha) en kijkt dus zeker uit naar dit nieuwe exemplaar. De boeken van Moriarty vindt ze de perfecte mix van chicklit en misdaad.

‘De perfecte mix van chicklit en misdaad’

Negen gasten verzamelen zich in een exclusief wellnessresort. Sommigen zijn hier om af te vallen, anderen proberen hun leven een gezonde draai te geven, en een enkeling is er nog niet aan toe om de precieze reden van het bezoek onder ogen te zien. Ondanks alle luxe, meditatie en mindfulness is iedereen zich ervan bewust dat ze ook flink aan het werk moeten. Maar niemand kan zich voorstellen hoe zwaar de komende tien dagen zullen worden.

Frances Welty, een voormalig succesvol romanschrijfster, arriveert bij Tranquillum House met een pijnlijke rug en een gebroken hart. Ze is direct gefascineerd door haar medegasten. De meesten van hen zien er totaal niet uit alsof ze een detoxkuur nodig hebben. Maar degene die haar nog het meest betovert is de eigenaresse van het resort. Kan deze vrouw werkelijk alle antwoorden hebben waarvan Frances niet eens wist dat ze die zocht? Moet Frances haar twijfels overboord gooien en zich volledig overgeven aan het bijzondere programma dat Tranquillum House aanbiedt – of moet ze maken dat ze wegkomt? En het duurt niet lang voordat iedere gast in Tranquillum House zich dit begint af te vragen…

Je moet (bijna) niks – Lianne Keemink

Met mijn gloednieuwe leesclub las ik eerder Leven En Laten Leven van Hendrik Groen. Daar was niemand echt positief over, dus wilden we iets compleet anders lezen. Daarom kozen we voor Je Moet (Bijna) Niks van Lianne Keemink aka. Selfhelphipster. Het leek iedereen van de leesclub gewoon een heel erg leuk boek, dat gaat over het leven, de liefde en noem maar op. Concrete tips, altijd handig. Geen idee wat ik precies kan verwachten, maar ik vertel het je allemaal in een recensie als ik het boek heb gelezen. De omschrijving van het boek overtuigde mij in ieder geval al genoeg om het boek te pre-orderen.

Als fervent zelfhulpjunkie dacht Lianne Het Leven wel te kunnen hacken. Vanaf haar twaalfde las ze honderden zelfhulpboeken met de gedachte een hoop ellende te kunnen voorkomen. Het resultaat van deze obsessie: een afschuwelijke relatiebreuk en een dikke xx maanden overspannen thuiszitten. In JE MOET (bijna) NIKS leidt ze je rond in haar verhaal en de beginselen van zelfhulp. Dit boek gaat over het belang van passief gedrag en negativiteit, de zin en onzin van The Secret, de balans vinden tussen willen en moeten, en Echte Liefde. Het bevat héél veel concrete tips waar zelfs de meest cynische geest mindful van wordt. Om jou te helpen. Hoef je dat zelf niet meer te doen.

nieuwe boeken oktober 2018

EXTRA: Stiekem is er nog een elfde boek waar we erg naar uitkijken. Of eigenlijk kijk ik – Paula – daar vooral naar uit. Het laatste deel van The Jewel-trilogie van Amy Ewing is namelijk eindelijk vertaald naar het Nederlands. Dus The Black Key staat ook zeker op mijn lijstje. Lees hier meer over The Jewel & The White Rose als je benieuwd bent.

Naar welke nieuwe boeken kijk jij het meest uit deze maand?