vaiana netflix

Nieuwe film op Netflix: Vaiana

Ik kijk niet vaak naar animatiefilms, maar toen ik zag dat Vaiana op Netflix stond moest ik wel kijken. Op Twitter zag ik al veel enthousiaste reacties en vlogen de GIF’jes van de hoofdpersonen al in het rond. Tijd om de proef op de som te nemen dus. Is Vaiana het kijken waard?

In het kort

Vaiana gaat over de avontuurlijke en dappere Vaiana, een meisje dat woont op een tropisch eiland midden in de oceaan. Vaiana heeft één grote missie: de oceaan over zeilen en de eeuwenoude tradities van haar voorouders, de grootste zeevaarders van Oceanië, herstellen. Op haar reis komt ze onder andere half-god Moana tegen. Samen met hem beleeft ze allerlei avonturen.

Beschermende vader & toch de zee op

Vaiana is echt een film waar ik meteen in zat. Het verhaal begint met een stukje geschiedenis over het eiland waar Vaiana is opgegroeid en waar haar dorpsgenoten wonen. Haar vader is nu nog stamhoofd van het dorp, maar binnenkort zal zij dat worden. Niet de makkelijkste taak, en haar vader wil natuurlijk dat ze het goed gaat doen. Je merkt meteen dat de vader heel beschermend is, zo mag Vaiana ook niet dichtbij de zee komen (veel te gevaarlijk, straks vaart ze weg).

‘Echt een film waar ik meteen in zat’

Maar je begrijpt: ze gaat toch de zee op. Ze moet haar volk beschermen en ze wil iedereen weer laten herinneren dat hun voorouders zeevaarders waren. Vanaf daar beginnen de avonturen op zee, samen met half-god Moana die ze op een eiland vindt.

vaiana netflix
Fotocredits: daniellesylvan

Actuele thema’s zoals feminisme

Bij een Disneyfilm verwacht je misschien een klassieker sprookje, maar Vaiana is dat zeker niet. Je merkt meteen dat er een dosis feminisme in het verhaal zit. Dat vond ik heel erg sterk. Zo zie je af en toe scenes waarin de hoofdpersoon wordt onderschat omdat ze ‘maar een meisje’ is, of waarin niet verwacht wordt dat zij alleen de zee over kan varen. Ondanks al die momenten, gaat Vaiana toch en laat ze zien dat ze het wel kan. Een goed voorbeeld voor kleine meisjes die deze film ook kijken – maak je dromen waar, ook als mensen zeggen dat je het niet kan.

‘Je verwacht misschien een klassieker sprookje, maar Vaiana is dat zeker niet’

Een film met een goede boodschap, kan ik wel zeggen. Samen met de tropische setting, een eiland dat aan Hawaï doet denken, raad ik deze film zeker aan. Het is een film die je makkelijk wegkijkt, maar die op de juiste momenten ook serieus en daadkrachtig een boodschap overbrengt.

De trailer

Ook The Danish Girl staat nu op Netflix. Benieuwd? Anna schreef er deze recensie over.