films nieuw februari 2018 bioscoop

De films waar we naar uitkijken in februari

Het is weer tijd voor de films van februari, jawel. Naast het laatste deel van Fifty Shades, is er gelukkig nog een hoop ander leuks te zien in de bioscoop deze maand. Naar deze vijf films kijken Anna en ik uit.

Every Day

We beginnen dit lijstje met de boekverfilming van Every Day, geschreven door David Levithan. Dit verhaal gaat over Rhiannon (16) en haar vriendje Justin. Op een dag is Justin anders dan normaal, en de dag daarna kan hij zich niets meer van gisteren herinneren. Rhi komt erachter dat ze verliefd is geworden op iemand die ‘A’ heet (geen Pretty Little Liars-taferelen dit keer), iemand die elke dag in een ander lichaam wakker wordt. Klinkt in eerste instantie behoorlijk creepy, maar de film is juist heel erg feelgood. Rhi en A zoeken elkaar namelijk elke dag weer op. Wij zijn heel benieuwd of Every Day de verwachtingen waarmaakt! Dit klinkt namelijk best tof.

‘Klinkt in eerste instantie behoorlijk creepy, maar de film is juist heel erg feelgood’

De 16-jarige Rhiannon leidt een typisch tienerleven. Wanneer haar vriendje Justin op een dag wat verward op school aankomt, verandert alles. Ze besluiten een dag te spijbelen en hebben de tijd van hun leven, maar de volgende dag merkt Rhiannon dat Justin niet hetzelfde is. Hij beweert zich niets meer van de dag ervoor te herinneren. Er is iets vreemds aan de hand en het wordt voor Rhiannon alleen maar vreemder wanneer onbekende mensen contact met haar opnemen. Ze ontdekt langzaamaan dat ze met ‘A’ te maken heeft, een rondreizende ziel die elke dag wakker wordt in een ander lichaam. Rhiannon wordt verliefd op A en de twee zoeken elke dag een manier om elkaar weer terug te vinden.

Gek Van Oranje

Nasrdin Dchar, Susan Visser, Hannah Hoekstra.. Gek Van Oranje is een heerlijke film vol met Nederlandse topacteurs. De film gaat vooral over het WK Voetbal, waaraan Nederland in 2010 meedoet. Maar, voor je wegklikt, deze film is juist ook leuk als je niet van voetbal houdt. Het is namelijk ook een fijne romantische feelgood film, waar je om de haverklap dubbel ligt van het lachen. Kijk de trailer maar en oordeel zelf. Oh ja, vinden we ook erg tof: presentator Jan Versteegh maakt in Gek Van Oranje zijn filmdebuut.

‘Deze film is juist ook leuk als je niet van voetbal houdt’

Het is 2010 en Nederland scoort onverwacht hoge ogen tijdens het WK voetbal in Zuid Afrika. De liefhebbers dromen met elke gewonnen wedstrijd van een plek in de finale, terwijl zij die niks met voetbal hebben de verlaten straten voor zichzelf hebben. In deze licht verhitte gemoedstoestand worden mensen naar elkaar toe of juist verder van elkaar af gedreven, om na vier weken, als het carnaval van het WK voorbij is, nooit meer dezelfde te zijn.

Hannah

Dit filmlijstje is natuurlijk van Anna en mij samen. Toen ik Anna vroeg naar welke films zij uitkijkt, zat daar onder andere deze bij: Hannah. In deze Franse dramafilm speelt Charlotte Rampling (bekend van o.a. de serie Broadchurch, maar ze heeft een grote hoeveelheid films op haar naam staan), de ontroerende rol van een vrouw die worstelt met het verlies van identiteit. Hiervoor won ze op het filmfestival in Venetie een prijs voor ‘beste actrice’, en dat is wat ons betreft meer dan verdiend. Alleen in de trailer al kun je zien hoe goed Charlotte deze rol speelt.

‘Hiervoor won Charlotte Rampling op het filmfestival in Venetie een prijs voor ‘beste actrice’, en dat is wat ons betreft meer dan verdiend’

‘Hannah’ is het portret van een vrouw die worstelt met het verlies van haar identiteit. Nadat haar man in de gevangenis is beland, blijft Hannah alleen achter. Ze moet haar nieuwe situatie onder ogen komen en wisselt daarbij tussen momenten van ontkenning en berusting. Langzaam verliest ze daarbij echter de grip op haar leven.

M.

M. is een prachtige Franse film over een meisje dat stottert. De film was al eerder te zien op verschillende filmfestivals, maar vanaf deze maand is het ook in Nederland te zien. De trailer is prachtig, de Franse muziek tussendoor past er perfect bij en de acteurs spelen heel realistisch en rauw. Ontzettend mooi en ontroerend.

‘De trailer is prachtig, de Franse muziek tussendoor past er perfect bij en de acteurs spelen heel realistisch en rauw’

Lila is een jong meisje dat kampt met een stotterprobleem en zich liever hult in stilte. Haar leven wordt overhoop gehaald wanneer ze verliefd wordt op Mo, een kamikazepiloot die zijn leven riskeert bij elke illegale straatrace waaraan hij deelneemt. Voor hem tracht Lila onder het juk van haar spraakgebrek te komen. Op zijn beurt tracht Mo dan weer te stoppen met zijn suïcidale sportbetrachtingen. Maar de adrenaline en de liefde voor het risico zijn als drugs waarvan hij moeilijk afstand kan nemen. Bovendien worstelt hij zelf met een geheim…

The Post

The Post is een film van Steven Spielberg met Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrol. Fantastische acteurs alleen al, maar ook het verhaal is buitengewoon interessant. Het verhaal is namelijk deels waargebeurd, en gaat over de Pentagon Papers die in 1971 in Amerika aan het licht kwamen. Dat zijn geheime documenten van de overheid over de beruchte Vietnam-oorlog. Als Daniel Ellsberg (gespeeld door Matthew Rhys) tot de ontdekking komt dat het Amerikaanse volk wordt voorgelogen, staat hij voor een enorm dilemma: het openbaar maken, of het verzwijgen in het belang van de nationale veiligheid. Mega interessante film als je van geschiedenis en journalistiek houdt of gewoon Meryl Streep deze fantastische rol wilt zien spelen.

‘Mega interessante film als je van geschiedenis en journalistiek houdt of gewoon Meryl Streep deze fantastische rol wilt zien spelen’

Verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham (Meryl Streep) en redacteur Ben Bradlee (Tom Hanks) van The Washington Post. Ze zijn genoodzaakt al hun meningsverschillen aan de kant te schuiven in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.

Naar welke films kijk jij uit?