nieuwe films juli 2018

De films waar we naar uitkijken in juli

Een documentaire over Van Gogh, de nieuwe Mamma Mia! en een waargebeurde film over Oscar Wilde. Naar deze nieuwe films kijken we uit in juli.

Ideal Home

Een feelgood film om mee te beginnen. Ideal Home gaat over Paul en Erasmus. Als de kleinzoon van Erasmus opeens opduikt omdat zijn vader in de gevangenis zit, besluiten ze voor hem te zorgen. Zo worden ze opeens een homostel mét een kind, en dat pakt ondanks alle problemen tussendoor beter uit dan verwacht. Hartverwarmende film, denken wij!

Televisiekok Erasmus (Steve Coogan) en zijn man Paul (Paul Rudd) leiden een gelukkig en egocentrisch leventje dat ruw verstoord wordt als Erasmus’ tienjarige kleinzoon ineens opduikt tijdens een van hun vele extravagante dinnerparty’s. Met een vader in de gevangenis kan het kind nergens heen, en na lang wikken en wegen nemen Erasmus en Paul hem op. Maar Erasmus en Paul kunnen elkáár al niet uitstaan, laat staan hun nieuwe bijdehante huisgenoot.

Mamma Mia: Here We Go Again!

Colin Firth is de rode draad in dit lijstje van juli, want hij speelt zowel in de nieuwe Mamma Mia als in The Happy Prince en The Mercy. Niet normaal. Maar goed, Mamma Mia: Here We Go Again. Ja, daar kijken we toch stiekem wel naar uit. Soms heb je gewoon een feelgood film nodig en dan is Mamma Mia perfect. Musicalliedjes, hysterische familierelaties en een tropisch eiland. Do we need more? En hallo: Lily James (Cinderella, Baby Driver) speelt een jonge Donna en natuurlijk spelen ook Amanda Seyfried en Meryl Streep weer in deze heerlijke musicalfilm. Houden we van.

In ‘Mamma Mia: Here We Go Again!’ worden zowel de gebeurtenissen die op de eerste film volgen getoond, als gebeurtenissen die aan het hotel op het Grieks eiland voorafgingen. In het verleden ontmoeten we een jongere Donna die volop van het leven geniet. We volgen haar romantische escapades wanneer ze het pad kruist van Sam, Harry en Bill. In het heden worstelt een zwangere Sophie met de afwezigheid van haar moeder.

The Happy Prince

Qua sfeer bij The Happy Prince moest ik erg aan Netflix-serie The Crown denken. Het is in ieder geval op en top Engels. Maar deze film gaat niet net als The Crown over Prinses Elisabeth, maar over dichter en schrijver Oscar Wilde. Zijn leven is alles behalve gemakkelijk. Ik werd al erg enthousiast door de trailer, dus deze film wil ik zeker zien.

Ooit was de flamboyante Oscar Wilde een van de meest geliefde auteurs van Engeland, maar na op een zijspoor te zijn beland, brengt hij zijn laatste dagen verbannen door. Zijn bourgondische leefstijl heeft zijn lichaam zwak en zwaar achtergelaten, maar hij is nog altijd scherp van geest. In het laatste hoofdstuk van zijn leven wordt hij geteisterd door verlangens en geconfronteerd met de vergankelijkheid van lusten, maar wordt de waarde van echte liefde ook eindelijk ontmaskerd.

The Mercy

Ik heb een zwak voor Engelse films en series. Nadat ik de trailer van The Mercy zag, wist ik meteen dat dit ook zo’n Engelse film waar ik wel eens een zwak voor kan gaan krijgen. Het voelt meteen heerlijk dramatisch, romantisch maar ook heftig en ontroerend. Bovendien is deze film (deels) waargebeurd, wat het ook interessant maakt. En: Colin Firth. Geweldige acteur die o.a. in Mamma Mia!, Love Actually Bridget Jones’s Diary speelde.

The Mercy’ gaat over de legendarische solozeiler Donald Crowhurst die in 1968 besloot om tegen het advies van onder andere zijn vrouw in, mee te doen aan de Golden Globe Race. Hij zou vervolgens dagen alleen op de ocean verblijven met verregaande gevolgen.

Van Gogh Of Wheat Fields and Clouded Skies

Na Loving Vincent, de eerste volledig geschilderde film, is er nu weer een film te zien over Vincent van Gogh. Dit is meer film dan documentaire, maar ik vind het ontzettend interessant. In deze documentaire speelt het Kröller-Müller Museum een grote rol en wordt er dieper ingegaan op de brieven die Vincent met Helene Kröller-Müller schreef.

‘Van Gogh Of Wheat Fields and Clouded Skies’ vertelt het verhaal over Helene Kröller-Müller die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkende. De briefvorm waarin beiden hun gevoelens uitten lopen als rode draad door de hele film. Als kijker word je niet alleen meegenomen naar de architecturale schoonheid van het Kröller-Müller Museum op de Veluwe, maar voert de kijker ook naar de visuele parels uit de Milanese en Florentijnse Renaissance.

Naar welke films kijk jij uit in juli?