nieuwe literaire boeken juni 2017

Literaire boeken waar ik naar uitkijk in juni

Het lijkt wel alsof er in juni in ieder genre fantastische boeken uitkomen. Niet alleen YA-boeken, ook de literaire boeken die uitkomen deze maand spreken me aan. Van Lieke Marsman, een coming of age-roman tot historische verhalen – dit zijn de literaire boeken waar ik naar uitkijk in juni.

Het Tegenovergestelde Van Een Mens – Lieke Marsman
Lieke Marsman kennen we van haar dichtbundels, zoals Wat Ik Mijzelf Graag Voorhoud en De Eerste Letter. Ik vind haar gedichten erg mooi. Deze en het gedicht Soms Moet Dat zijn mijn favorieten van haar. Veel poëzie dus, maar Het Tegenovergestelde Van Een Mens is proza. Ik ben enorm benieuwd hoe Marsman dat gaat doen en kan niet wachten om het boek te gaan lezen.

Hier gaat het over
Waar het op neerkomt is dat de mensheid als geheel ook eenzaam is. We kunnen er niet tegen dat er niemand iets terugzegt, dat we nog altijd geen dieren hebben horen praten – ja, misschien zo nu en dan in de vorm van het schrille gegil dat onze slachthuizen vult, maar niet met woorden, niet met een oplossing voor de dingen waar we al tijden mee zitten. Zelfs de hemel is leeg. En dus zetten we ons af door al die zwijgende natuur om ons heen te vernietigen, als een wanhopige geliefde die maar niet wordt terug ge-sms’t en het in het café op een zuipen zet. Nog nooit verscheen er een roman als Het tegenovergestelde van een mens. Lieke Marsman kantelt onze ideeën over klimaatverandering en identiteit op een manier die duizelig maakt.

‘Ze schrijft vernieuwend, soms hilarisch en spannend’

Zolang Er Leven Is Is Er Hoop – Renate Dorrestein
Een van mijn favoriete Nederlandse schrijfsters is Renate Dorrestein. Ze schrijft vernieuwend, soms hilarisch en spannend. Haar nieuwe boek doet een beetje denken aan een literaire thriller (misschien is dat het ook wel een beetje), omdat het gaat over de vermissing van een baby. Klinkt in ieder geval interessant. Ook vind ik het boek nu al typisch Renate Dorrestein, omdat het gaat over een clubje vriendinnen. In De Leesclub schreef ze namelijk ook over een vriendinnengroepje en in Het Hemelse Gerecht gaat het over twee zussen. Clubjes mensen dus, dit keer met een beetje thriller.

Hier gaat het over
Iedere zomer gaan drie vriendinnen, samen met hun mannen en kinderen, een week met elkaar op vakantie. Na een chaotisch verlopen picknick denkt elk van hen dat een van de anderen baby Babette wel mee naar huis genomen zal hebben. Als ze spoorloos blijkt, breken er voor de wanhopige ouders maanden van gekmakende onzekerheid aan. Dan wijzigt het perspectief dramatisch. Want wat is er met de kleine Babette gebeurd? Leeft de baby nog? Is ze ontvoerd? Waarom zoeken de ontvoerders dan geen contact?

nieuwe literaire boeken juni 2017

Ijsheiligen – Florence Tonk
Ik had nog niet eerder van Florence Tonk gehoord, hoewel ze eerder Blijf Bij Ons (roman) en Rijgen (gedichtenbundel) uitbracht. Haar nieuwe roman is actueel en gaat over botsende wereldbeelden binnen één familie. Ik werd meteen enthousiast toen ik de beschrijving van het verhaal las.

Hier gaat het over
Meindert heeft ergens een halfbroer over wie hij nooit mocht praten, maar die wel zijn jeugd en meer nog het leven van zijn moeder aanzienlijk heeft bepaald. Nu zijn moeder ouder en vergeetachtiger wordt, begint ze opeens, in flarden, over haar oudste zoon te vertellen. Meindert besluit zijn halfbroer te gaan zoeken, al was het maar omdat die misschien een antwoord heeft op de vraag waar Meinderts vader vandaan kwam. Hij vindt Erik, een totaal ander type dan hij. Zij voeren vanaf het eerste ogenblik een koude oorlog met elkaar. Beide mannen worden op meedogenloze wijze geconfronteerd met een wereld buiten hun eigen comfortzone.

Historische Verhalen: Korte Verhalen Uit De Oudheid – Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol, Key Tengeler
Oke, een beetje valsspelen misschien, maar deze bundel met korte verhalen moet ook in dit lijstje. Ik vind verhalen en gedichten uit de Oudheid ongelofelijk interessant, zo las ik eerder Antigone van Sophocles voor school. Deze bundel staat vol korte verhalen. De omschrijving van het boek lees je hieronder:

Hier gaat het over
Deze bundel neemt ons mee naar de oude wereld van de Grieken, Romeinen, Perzen, Babyloniërs en Carthagers, waar we getuige zijn van het leven ten tijde van deze fascinerende periode. In 22 korte en originele verhalen komt er een verscheidenheid aan vertellingen voorbij, variërend van de weerzin van een Romeinse soldaat en de moedeloosheid van een Carthaagse politicus, tot de hebberigheid van Polycrates en de sluwheid van Darius.

In deze bundel zijn we niet alleen getuige van Romeinse staatsgrepen, Griekse veldslagen, Perzische samenzweringen en Babylonische belegeringen, maar ook van het dagelijkse leven van de gewone burger. Zo bouwt een Romeinse bakker een nieuw bestaan op in Londen, komt een olijfboer uit Souk-el-Khemis in opstand en vieren de inwoners van Athene een week lang feest ter ere van de godin Demeter.

Rolien en Ralien – Josepha Mendela
Rolien en Ralien is een persoonlijk verhaal van schrijfster Josepha Mendela. Een interessante coming of age-roman, die overigens al eerder uitkwam in 1947 en toen als origineel en gevaarlijk werd omschreven. Een verhaal met onderwerpen die tijdloos zijn, volgens mij.

Hier gaat het over
Het boek gaat over Rolien, de jongste dochter, die door haar twee oudere zusters niet serieus wordt genomen. Ze voelt zich buitengesloten en verzint haar eigen speelkameraad Ralien om het leven aan te kunnen. Ralien begint haar leven steeds meer te beheersen als een soort dubbelpersoon. Rolien zakt daardoor steeds verder weg in haar schizofrenie.

Welke van deze vijf boeken spreekt jou het meeste aan?